18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 3.5 arttı. Yüzde 3.5’lik artış, Ekim 2016’dan bu yana en yüksek rakam oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank veri sonrası yaptığı açıklamada, “Sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyüyor. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha göstermektedir” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziran seçimleri sonrası siyasi belirsizliğin azalmasına paralel alt sektörlerin geneline yayılan bir artış gösterdi. Reuters anketine göre arındırılmış olarak yüzde 1.85 artış bekleniyordu.
Yüksek teknoloji katkısı
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, temmuzda güçlü üretim aktivitesinde tüketim mallarının etkisinin belirgin gerçekleştiğini, ara ve yatırım mallarında da güçlenmenin eşlik ettiğini, yüksek teknoloji ürünlerinin yüksek performansının da korunduğunu söyledi. Tokalı, “Temmuzda güçlü üretim verilerine karşın, ağustosta hem bayram tatiline bağlı işgünü kaybı hem de finansal dalgalanmanın etkisiyle, ilk hesaplamalarımıza göre düzeltilmemiş verilerde yüzde 5 - 6 yıllık daralma, düzeltilmiş olarak da yüzde 2’ler seviyesine inen yıllık artış oranları görebiliriz” yorumunu yaptı.
TL’deki düşüş destekledi
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektörü endeksi yüzde 3 arttı.
Capital Economics kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, beklentilerden çok daha güçlü gelen verinin mayıs ve haziranda TL’de görülen düşüşün yarattığı rekabetçiliğin sektörü desteklediğine işaret ettiğini söyledi.
10 konuttan birini yabancılar satın aldı
Yabancı yatırımcı için cazibe merkezi olarak öne çıkan Türkiye, dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcı çekmeye devam ediyor. Yükselen döviz kuru nedeniyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları başta olmak üzere her ay daha fazla yabancı yatırımcı çeken Türkiye’de geçen ay satılan her 10 konuttan biri yabancıya satıldı.
Markalı konut projelerinde alım yüzdesi artışını sürdüren yabancı alıcılara yapılan satışlar yıl içinde önemli bir rekora imza atmış oldu. REİDİN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, markalı konut projelerinin yüzde 11’i yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalama olan yüzde 9 seviyesinin de 2 puan üzerinde yer alıyor.
2+1 aldılar
Yabancılara yapılan konut satışları, 2018’in ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.15’lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Ayrıca, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin Ağustos ayında peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17 ve senet kullanım oranı yüzde 49 oranında gerçekleşti. Yabancı yatırımcılar, Türkiye’deki konutları sadece yatırım yapmak için almıyor. Yılın belli dönemlerinde Türkiye’de yaşamak için alım yapan yabancılar, bu nedenle en çok 2+1 konut aldı. Bu konutları 3+1 seçeneği izledi.
Meclis gündeminde
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, yabancı yatırımcı ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının değer kazanan döviz kuruyla birlikte Türkiye’de önemli yatırımlar yaptıklarını anlatırken, yabancıların konut alımını daha da kolaylaştıracak yeni yasanın ise TBMM’nin ilk gündemlerinden olacağını söyledi.
İNDER Nazmi Durbakayım ise, Türkiye’nin yabancı için ‘yatırım cenneti’ haline geldiğine dikkat çekti.
1.6 milyar liralık 92 otel yatırımına teşvik
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), yılın ilk yarısında 39 ilde toplam 15 bin 222 yataklı 92 otel projesi için teşvik başvurusu yapıldığını açıkladı. Söz konusu 92 tesis için 1 milyar 590 milyon lira yatırım yapılacak. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ verilerinden hareketle TÜROB tarafından yatırımlarla ilgili hazırlanan rapora göre, iller bazında bakıldığında her dönem en fazla yatırım yapılan illerin başında gelen Antalya ve İstanbul yine ilk ilk iki sırada yer aldı. Sıralamanın dikkat çeken yanı ise Trabzon’un proje sayısında ilk üçe girmesi oldu. Trabzon’da 448 yataklı 6 tesis için 24 milyon liralık yatırım hayata geçirilecek. Karadeniz’e yatırım talebi Trabzon ile sınırlı kalmadı. Giresun, Rize, Ordu ve Samsun’da 2’şer, Artvin’de 1 proje için teşvik başvurusu yapıldı.
Afyon’a büyük yatırım
Dikkat çeken diğer bir şehir ise 2 bin 830 yataklı bir tesis için yapılan 367 milyon liralık yatırım ile ‘yatırım zirvesinde’ yer alan Afyon oldu.
Bu oteli NG Hotels & Resorts hayata geçiriyor. Güral Ailesi, Afyon’daki NG Afyon otelinin dışında yeni bir oteli daha hayata geçirmek üzere çalışmalara geçtiğimiz yıllarda başlamıştı.
‘Atıl kapasite olmasın’
İlk 6 ayda teşvik belgesi alan oteller içinde sayı bazında 3 yıldızlı oteller en fazla talebi görürken, kapasite bakımından 6327 yatak ile 5 yıldızlı oteller ilk sırada yer aldı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmde arz fazlalığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken, Karadeniz’deki plansız yatırımların gelecek dönemde atıl kapasite sorununu ortaya çıkarabileceği uyarıda bulundu.
Cirolar temmuzda fırladı
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.9 artış gösterdi.
TÜİK, temmuz ayı ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.9 yükseldi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3.8 artış kaydetti. Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksine bakıldığında, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36.3 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 5.1 yükseldi.
İnşaattan ticarete kadar
İnşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksindeki artış, Temmuz 2017’ye göre yüzde 28.3 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış inşaat ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2.1 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3.6 artış gösterdi.
Hizmet sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.9 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste de önceki aya göre yüzde 2.6 artış oldu.