05.09.2008 - 14:47 | Son Güncellenme:
Tekstilkentle birlikte Türkiye’de hazır giyimin ve toptan ticaretin merkezi olma amacıyla kurulan, ancak beklediği doluluk oranına ulaşamayan Giyimkent’in Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, Giyimkent’in orta bölgesinde bulunan 150 üyeyle 3 toplantı yaptıklarını ve üyelerin kurban bayramı öncesi taşınma sözü verdiğini söyledi.
Basın mensuplarına Giyimkent hakkında bilgi veren Abdullah Çınar, diğer üyelerle de görüşmelerinin sürdüğünü ifade ederek “Yılbaşına kadar taşınan üye sayısının 400’e ulaşacağını tahmin ediyorum. Şu an Giyimkent’te 726 işyeri aktif durumda, bu taşınmalarla birlikte yılbaşına kadar sayı 1000’i aşacak. Giyimkent’e zihinsel taşınma başladı" dedi.
Giy-Koop üyelerinin yıllarca Giyimkent’i bir yatırım aracı ve hisse senedi gibi baktığını söyleyen Abdullah Çınar, artık bu zihniyetin değişmeye başladığını kaydetti.
“EMİNÖNÜ GELENEKSEL ÜRÜNLERLE TİCARET YAPMALI"
Tekstil ve hazırgiyim sektörünün 80’lerden bu yana 200 kat büyüdüğüne dikkat çeken Çınar, Türkiye’de tekstil gibi net ihracatçı başka sektör olmadığına değindi. Dağınık halde olan sektörün Giyimkent ve Tekstilkent’i içine alan bölgeye taşınmasıyla büyük bir enerji kazanacağını belirten Çınar, şöyle konuştu:
“Eminönü bölgesinin, artık tekstil dahil toptan ticaret merkezi olarak kalma imkanı yok. Tarihi yapıların cepheleri, kamyon kasalarının oluşturduğu coğrafi şekillendirme örneklerine teslim olmuştur. Türk Tekstil Sektörü ile bütünleşmiş olan Mahmutpaşa, Yeşildirek, Mercan gibi bölgeler, hatta Tahtakale tekstil ticaretinin önemli merkezleri olarak kalmalıdır. Bölgenin turizm açısından önemi de göz önüne alınarak, toptan ticaretten boşalan alanlar, geleneksel ürünlerin ticaretinin yapıldığı bir alana dönüştürülmeli.
Neden Venedik’e giden herkesin parasına bakmadan Murano’dan cam eşya alması gibi İstanbul’a gelen herkesi Eminönü’ne çekecek, orada özel, İstanbul’a özel, tekstil ürünleri veya Osmanlıya özgü değişik ürünler almasını sağlayacak bir ortam sağlayamayalım? Eminönü, dünyadaki bir çok örneğinden daha fazla dünya kültür mirasıdır ve bu mirası ucuz, kitlesel 1-2 dolarlık tişört satarak heba etmeyelim"
ESNAFA SANAYİ BAKANLIĞI’NDAN DESTEK
Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, üyelerin büyük bölümünün KOBİ bile sayılmayacak mikro ve küçük ölçekli işletmelerden oluştuğunu belirterek, maddi sıkıntıda olan esnafı daha da sıkıntıya sokmamak için, Sanayi Bakanlığı’ndan esnaf kredisi ölçeğinde, “taşınma kredisiö talep ettiklerini ifade etti. KOSGEB’in de bu çalışmaya destek verdiğini vurgulayan Çınar, “Taşınma işini hızlandırmak, insanları motive etmek için kredi talebinde bulunduk. Görüşmeler sürüyor, olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz" dedi.
Giyimkent’te toplam 2 bin 200 işyerinin bulunduğunu ve yanındaki Tekstilkent’le birlikte 10 bin işyeri kapasitesine sahip olduğunu belirten Çınar, Giyimkent yönetimi olarak Mahmutpaşa, Mercan ve Tahtakale’nin araç trafiğine kapatılıp yayalaştırmasını sağladıklarını söylerken, “Yakında Yeşildirek bölgesi de tamamen yayalaşacak. Yaptığımız bu çalışma Tarihi Yarımada’daki toptancı esnafın Giyimkent’e yönelmesine ve dolayısıyla doluluk oranına olumlu olarak yansımaya başladı. Gelecekte Eminönü sadece perakende ticaretin yapılacağı bir bölge olacak. Üyelerimiz de bunu kabul ediyor" diye konuştu.
Giyimkent’teki yol ihalesinin de tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çeken Abdullah Çınar, bölgenin ulaşımla ilgili hiçbir sorunu olmadığını söyledi ve Raylı sistemle ilgili inşa çalışmalarına da devam ettiklerini kaydetti.