15.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tech-InvesTR Programı’nın TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığı’nca eş zamanlı yürütüleceğini belirterek, “Bu program kapsamında inovasyon ve teknoloji odaklı girişimciler ve KOBİ’lerimize Hazine Müsteşarlığı tarafından girişim sermayesi fonları aracılığıyla kaynak aktarılacaktır. Bu kaynağın minimum 200 milyon lira olmasını öngörüyoruz ve bu kapsamda toplam fon büyüklüğünün ise minimum 500 milyon lirayı bulmasını hedefliyoruz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla düzenlenen ve girişim sermayesi ekosisteminin geliştirilmesini amaçlayan Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu’na ilişkin anlaşma Ankara’da imzalandı.
Can suyu olacak
Çelik, söz konu kaynağın inovatif ve teknoloji odaklı girişimlerin yaygınlaşması için can suyu olacağının altını çizerek, bu kaynağın girişimcilerin finansman ihtiyacını büyük ölçüde karşılayarak girişimcilik ekosistemine de büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Hazine Müsteşarlığı ile 2 yıla yakındır programa yönelik çalıştıklarını söyledi.
Tech-InvesTR programı, Türkiye’deki girişimcilik ve teknoloji transferi ekosisteminin kapasitesinin artırılmasını ve fikri mülkiyet temelli projelere, start-uplara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere ve KOBİ’lere yatırım yapılmasını hedefliyor.
Reform niteliğinde bir adım
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak fonların teşvik edilmesini amaçlayan Tech-InvesTR programına ilişkin olarak, “Türkiye’nin altyapı sorunlarını önemli ölçüde çözdük. Hastanelerin fiziki ihtiyaçları, derslik ve üniversite sayısı gibi sorunları çözüyoruz. Şimdi nitelik zamanı. İşte bugünkü imza niteliği artırmaya, Türkiye’yi katma değer zincirinde yukarıya taşımaya, bilgi ve teknoloji yoğun üretime yönelik güçlü bir adım” dedi. Türkiye’nin çok güçlü bir potansiyeli olduğunu belirten Şimşek, “Bütün mesele bizim ekosistemi güçlendirmemiz. Son yıllarda bu noktada önemli bir çaba var” diye konuştu.
Şimşek, 2013’te bireysel katılım sermayesi anlamında melek yatırımcılara alan açtıklarını hatırlatarak, şu anda melek yatırımcı sisteminde Türkiye’nin, Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasında yer aldığını söyledi.
600-700 milyon euro yatırım
Üst fonlara kaynak aktarımına ilişkin düzenlemenin 2014 yılında yapıldığını anımsatan Şimşek, “Nitekim bu noktada kurulan bir fona bizim yaptığımız katkıyla inanıyorum ki önümüzdeki birkaç yıl içinde hiç olmazsa 600-700 milyon euro’luk yatırım söz konusu olacak diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
İmzaları atılan fonun reform niteliğinde bir adım olduğunu ifade eden Şimşek, reformların makro düzeyde olabileceği gibi mikro düzeyde de yapılabileceğini dile getirdi.
Gençlere 3 ay staj
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, her yıl 100 bin gence öğrenim gördükleri şehirde yaz döneminde asgari ücret karşılığında sosyal çalışma imkanı getirilmesine ilişkin olarak, “Gençlerimiz hem ücret alıp aile bütçelerine, kendilerinin özel olarak değerlendirmek istedikleri alanlarda kendilerini ifade etmelerine katkı sağlayacak, hem de ilk sigortalılıklarını da başlatmış olacağız” dedi.
Sarıeroğlu, TRT Haber’de sistemi şöyle anlattı:
“Burs ve kredi imkanlarımız var, aylık olarak asgari ücret üzerinden de katkımız olacak. 3 ay boyunca bu programdan faydalanacaklar. 3 ay boyunca aldıkları ücret, bir sene boyunca burs ve kredi imkanlarından aldıklarından daha yüksek miktara tekabül ediyor.”
65 yaşında emeklilik...
Bakan Sarıeroğlu, “Emeklilikte ‘65 yaş’ deniliyor. 65 yaş 2036 yılında uygulamaya başlayacak, ilk emeklilerini de 2048 yılında verecek. Bu, Türkiye’nin nüfus yapısının yaşlanması, nüfus yapımızdaki değişikliklerle alakalı ve paralel olarak gerçekleştirilmiş bir bilimsel çalışmaya dayalı düzenlemedir. Biz sigortalılarımızı 52-54 yaş aralığında emekli ediyoruz” dedi.