EkonomiGelecekte hangi yetkinliklere ihtiyaç duyacağız?

Gelecekte hangi yetkinliklere ihtiyaç duyacağız?

23.11.2017 - 10:54 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki 10-15 sene içerisinde, bizi nasıl bir gelecek bekliyor? Geleceğe hazırlanmak için hangi yetkinliklere sahip olmalıyız? İş dünyası hangi özelliklerdeki birey profiline ihtiyaç duyacak?

Gelecekte hangi yetkinliklere ihtiyaç duyacağız

Yarının Yetkinlikleri ide’de konsepti ile Harvard Business Review Türkiye & Bloomberg Businessweek Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, ide öğrencileriyle bir araya gelerek“Yarının Birey Profili”nden bahsetti.

Haberin Devamı

Günümüz dünyası artık geçmişe kıyasla küresel rekabetin, hızın ve zorlu sorunların yaşandığı bir dönem. Bu dönemde birey,başarılı olabilmek için yetkinliğe, yani beceri ve bilginin bir arada olmasına çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Gelecekte fark yaratabilmek için yetkinlikler üzerine odaklanılması gerekiyor.

1970’lere baktığımızda gelecek 100 – 150 yıl sonrası demekti, ancak durum değişti. Artık günümüzde gelecek 10 yıl sonrası demek. Konuştuğumuz birçok şey 10 yıl sonra hayata geçecek. Yapay zekalı sistemler, robotlar, insansız arabalar vb.hayal ettiğimiz bir çok şey gerçek oluyor. Hızın öylesine önem kazandığı bir çağda yaşıyoruz ki, 2-3 yılda büyük değişiklikler yaşanıyor.

Bu yüzden günümüz dünyasında gerçekten başarılı olabilmemiz için bazı şeylere dikkat etmeniz gerektiğini vurgulayan Serdar Turan, “Artık karşı karşıya kaldığımız sorunlar oldukça karmaşık. Bunları çözebilecek bazı özellikler geliştirmemiz lazım. İşin kötü tarafı gerçek hayat şartlarında bunları denemek için vaktimiz yok. Yarının birey profiline baktığımızda, gelecekte başarılı olabilmek için karmaşık sorunları çözebilme özelliğimizi geliştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Haberin Devamı

Geliştirilmesi gereken bir diğer özellikler ise, bu karmaşık sorunlar karşısında alternatif çözümlemek belirleyebilmek, yani kritik düşünebilme ve yaratıcılık. Günümüzde tüm şirketlerin duygusal zekaya yatırım yaptığını söyleyen Serdar Turan, şirketlerin, ürünlerini alacak kişileri iyi analiz ederek anlamaya, tüketicinin yerine kendisini koyarak empati kurmaya çalıştığını belirtti. Bu nedenle duygusal zeka, yani karşımızdakinin ne hissedeceğini anlamak da yarının dünyası için önemli bir özellik.

Serdar Turan, gelecekte fark yaratabilmek adına geliştirilmesi gereken özelliklerden birinin de bilişsel esneklik kavramı olduğunu vurguladı; “Bu iki kelime bir araya geldiğinde ilk başta çok bir şey ifade etmeyebilir. Ancak, gelecekte bizi bir adım daha ileriye götürebilecek bir kavram. Bilişsek esneklik, elimizde var olanları başkalarının düşünemediği bir şekilde bir araya getirerek ondan yepyeni bir ürün ortaya çıkarmaktır. Baktığımızda Tesla yeni bir tekerlek icat etmedi, ya da elektriği icat etmedi. Ama ne yaptı? Başkasının düşünemediği şekilde elektrik teknolojisiyle araba teknolojisini birleştirdi.”

Haberin Devamı

Yarının dünyası aynı zamanda, işbirliği, rezilyans yani zorluklara karşı kırılmayan ve odaklanma özellikleri gelişmiş bireylere ihtiyaç duyacak.

Artık, kimse dünyayı tek başına değiştiremiyor. Bu özellikleri geliştirip benzer özelliklere sahip kişilerle işbirliği yapılmalı. Ancak, bu şekilde yarının dünyasında başarılı olunabilir.

ide okulları, benimsediği eğitim yaklaşımıyla, 21. yy becerilerine odaklanarak öğrencilerine yarının yetkinliklerini kazandırıyor.

Yazarlar