04.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ - Üniversite sınavı sonuçları açıklanırken, tercihlerde gözler mesleklere çevrildi. Hangi mesleği seçenlerin daha çok iş imkanı bulabileceği konusunda sektör uzmanları tavsiyelerde bulunuyor.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başkanı Buket Çelebiöven, geleceğin mesleklerinde pandemiyi ve dijitalleşmeyi hesaba katmak gerektiğini söyledi. Hibrit çalışma modelleri, bulut tabanlı entegre iş çözümleri, yeni normale uygun ofislerin yeni gerçeklik olduğunu belirten Çelebiöven, şu bilgileri aktardı:
“Geleceğin mesleklerinde dijital bir geleceğe yönelik ev ve ofis tasarımı uzmanlarının öne çıkacağını görüyoruz. Bu meslek grupları hem şirketin uzaktan çalışmaya yönelik bir kültür geliştirmesini sağlayacak, hem de evimizi ve işyerimizi teknoloji ile donatacak. Bunların dışında veri uzmanlarının, siber güvenlik uzmanlığının ve şirketin dijital süreçlerinin sağlıklı ilerlemesinde oldukça önemli bir konumda olan algoritma uzmanlığının da yıldızının parladığını göreceğiz. Uzaktan çalışmada ekipler arası uyumu planlayacak ve ekiplerin dijital dünyayla entegre olmalarını sağlayacak bir eğitim süreci uygulayacak uzmanların da önemli olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca Amerika’da başta teknoloji şirketlerinde yaygınlaşmaya başlayan ‘uzaktan çalışma direktörü’ gibi meslekler de gelecekte hayatımıza girecek.”
Hangi alan açık
Çelebiöven, eleman arayan iş gruplarına bakıldığında pandemi nedeniyle son bir yıl içerisinde büyük açık oluşan alanların görülebileceğini dile getirerek, “Sağlık, e - ticaret ve gayrimenkul gibi... Bunların ışığında en fazla eleman arayan iş gruplarının, dijital pazarlama uzmanlığı, sağlık destek personelleri, eğitim profesyonelleri, dijital içerik üreticiliği, profesyonel ve kişisel koçluk, ruh sağlığı uzmanlığı, kullanıcı deneyimi uzmanlığı, data analiz uzmanlığı, yapay zeka geliştiriciliği, gayrimenkul uzmanlığı ve e - ticaret uzmanlığı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Pandemide işverenlerin birçok süreci sekteye uğrattığını da dile getiren Çelebiöven, şöyle konuştu:
“Araştırma sonuçlarına göre yeni mezun olan öğrencilerin yüzde 54’ü iş aramak konusunda kendilerini daha şanssız görüyor. Peki bu konuda ne yapılabilir? Öncelikle iş arama süreci beklediğinizden uzun sürebilir. Bu nedenl0e mali durumunuza göre geçici ve uzmanlık alanınız dışında işlerde çalışabilirsiniz. Bu süre içerisinde kişisel gelişiminizi hiç kesmeyin. Teknolojiyi ve geleceğin dijital dünyası için gerekli enstrümanları öğrenin. Sertifika programlarına katılım gösterin ve portföyünüzü oluşturun. Geleceğin işe alım tekniği olan uzaktan ve çevrimiçi görüşmelere kendinizi hazırlayın.”
Doğru seçim nasıl olmalı?
Davranış Bilimleri Enstitüsü’den (DBE) Klinik Psikolog Gülşah Ergin ise gençlere şu tavsiyelerde bulundu:
Hangi meslekler öne çıkacak?
Data Expert Genel Müdürü Hasan Altunkaya ise, kısa vadede sağlık, sağlık teknolojileri, ilaç, biyoteknoloji, gıda bilimleri gibi mesleklerin öne çıktığını dile getirerek, “Uzun vadede ise dijital ekonomi öne çıkacak. Yazılım, e - ticaret, veri analitiği, siber güvenlik, otomasyon sistemleri gibi alanlarda eleman açığı öne çıkacak. Pandemiyle beraber geleceğin mesleklerine bakış da değişti” dedi.