EkonomiFuarcılık sektörü "fiziki engellere" rağmen ivme kazanıyor

Fuarcılık sektörü "fiziki engellere" rağmen ivme kazanıyor

01.10.2021 - 11:29 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Online fuarlar, fiziksel fuarların yerini tutmuyor. Çünkü fiziksel fuarlarda alıcı ile satıcının bire bir buluşup temas etmeleri, farklı ülkelerin ürünlerini aynı mekanda görmeleri ve en önemlisi gösterilenin dışındaki ayrıntıları yakalamaları mümkün oluyor." diye konuştu.

Fuarcılık sektörü fiziki engellere rağmen ivme kazanıyor

İTO Başkanı Avdagiç, AA muhabirinin Türk fuarcılık sektörünün bugünü ve geleceğine ilişkin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Salgına karşı aşı başta olmak üzere maske, mesafe ve hijyen gibi tedbirlerle dünya çapında normal hayata yeniden dönülmesiyle fiziki fuarcılığa da tekrar başlandığını söyleyen Avdagiç, 2021 yılında ilk defa Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen BAUMA CTT Russia Fuarı’na ülkemizin milli katılımını organize ettiklerini hatırlattı.

"Türk firmaları İTO’nun öncülüğü ve rehberliğinde ilk defa pandemi şartlarında yurt dışı fuara iştirak etmiş oldular. BAUMA CTT Russia Fuarı sonrası mobil iletişim konusunda dünyanın en önemli fuarı olan MWC Barcelona’ya iştirak ettik." diyen Avdagiç şunları kaydetti:

"Yine bu fuarda sektör temsilcilerinin mobil iletişim dünyasında uluslararası profesyonellerle buluşmasını temin ettik. Kuşkusuz İstanbul Ticaret Odası olarak irili ufaklı birçok fuar katılımını organize ediyoruz. Bu organizasyonlar içinde, deyim yerindeyse, bir İTO klasiği haline gelen fuarlar da bulunuyor. İşte bunlardan biri de Almanya’da gerçekleştirilen Anuga Gıda Fuarı. İki fuardan sonra ilk kez bir gıda fuarının, hem de böylesine geniş kapsamlı ve dünyanın en iyisi olma vasfına sahip bir fuar olan Anuga Gıda Fuarı’nın Türkiye milli katılımını gerçekleştiriyoruz."

Haberin Devamı

Fuarlar ticarete hayat veriyor

Online fuarcılığın, mevcut haliyle sadece fiziksel fuarcılığı tamamlayan tanıtım ortamı olarak kendine yeni bir alan açtığını bildiren Avdagiç şu değerlendirmelerde bulundu:

"Online fuarlar, fiziksel fuarların yerini tutmuyor. Çünkü fiziksel fuarlarda alıcı ile satıcının bire bir buluşup temas etmeleri, farklı ülkelerin ürünlerini aynı mekanda görmeleri ve en önemlisi gösterilenin dışındaki ayrıntıları yakalamaları mümkün oluyor. Bu nitelikler fiziksel fuarları vazgeçilmez yapıyor. Çünkü fiziksel fuarların bu özellikleri, fuarların ilk hali olan çarşı-pazarlardan beri hiç değişmedi. Online fuarcılık da bir boşluğu dolduruyor ama fiziksel fuarcılığın ikamesi olmuyor.

Fuarların Türk firmalarının rekabetçiliğini, pazarını, iş birliklerini artırdığını yakından görüyor ve biliyoruz. Bu nedenle fuar organizasyonlarına ilişkin çalışmalarımız aralıksız bir şekilde pandemi sürecinde ve sonrasında devam edecektir. Çünkü her fuar üretimimize ve ticaretimize hayat veren yeni bir soluktur."

Haberin Devamı

Sektör salgın döneminde yüzde 50 küçüldü

Tarsus Turkey Genel Müdürü Zekeriya Aytemur da hemen her sektörde olduğu gibi fuarcılık sektörünün de salgın döneminden olumsuz etkilendiğini belirterek, sektörün pandemi döneminde yaklaşık yüzde 50 küçüldüğünü söyledi.

Fuar organizasyonlarının hem sektörel ticaret ve ihracat için önemli olduğunu vurgulayan Aytemur, "Her sektör için olmazsa olmaz olan fuarların pandemi nedeniyle gerçekleştirilememesi, ikame olarak sanal fuarları gündeme getirdi. Bu kapsamda kimi meslek odaları, birlikler ve hatta bazı bakanlıklarımızın önderliğinde sanal fuarlar gerçekleştirildi.

Ancak, sanal fuarlar, yüz yüze fuarların yerini tutmadı. Tutması da mümkün değil. Çünkü ticarette temel unsur güven. Fuarları ziyaret eden satın almacılar için alanlarıyla ilgili ürüne dokunmak, o ürünü üreten firmayla birebir görüşmek, iletişim kurmak, alternatifleri yerinde görmek önemli. Sanal fuarlar, yüz yüze ticaret fuarlarında olduğu gibi bunu karşılayamıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Atılan adımlar umut verici

Sektörün kamu desteklerinden yeteri kadar yararlanamadığını anlatan Aytemur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katılımcı firmalar, bir takım destekler alıyor. Ancak fuar düzenleyicisi olarak biz organizatör firmaların da benzer desteklerden yararlanabiliyor olmaları, fuarcılık sektöründe uluslararası rekabette Türkiye’nin daha çok marka fuar çıkarmasını, daha da güçlü küresel fuarlar organize etmesini sağlayacaktır. Örneğin, fuarcılık sektörü, hizmet yapısı gereği ülkeye döviz girdisi sağlayan sektörlerden. Çünkü fuar için yurt dışından gelen ziyaretçiler ulaşım ve konaklama giderleri ve burada yaptıkları alışverişler ile satın almalar sonucu ülkemize döviz bırakıyor."

Aytemur, Türk fuarcılık sektörünün yakın gelecekte hareketli günler geçireceğini vurgulayarak, "Pandemi nedeniyle son iki yıldır düzenlenemeyen pek çok fuar eylül ayı ile birlikte kapılarını açmaya başladı. Hem ertelenen küresel satın alma talepleri hem de dünya tedarik süreçlerindeki değişimler, Türkiye fuarcılığı için hem 2021’in son çeyreği hem de 2022 için önemli bir ivme yaratacaktır. 2022 hem fuarcılık sektörü hem de fuarların düzenlendiği sektörler için oldukça hareketli bir yıl olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

Aytemur son yapılan 31. Uluslararası Zuchex fuarında da rekorların kırıldığını hatırlattı.