14.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Tech Köşe
Canon Eurasia Fotoğraf ve Video Grubu Ürün Uzmanı Mert Gündoğdu, baharda yapılacak fotoğraf çekimlerinde dikkat edilecek ilk unsurun hava koşulları olduğunu söylüyor. Çünkü ani yağmur ve rüzgar fotoğraf çekimlerini zora sokabilir. Öncelikle iyi bir hava durumu kontrolünün yapılması ve önlem amaçlı yağmurluk, makineyi yağmurdan koruyacak malzemelerin alınması büyük önem taşıyor. Gündoğdu, diğer dikkat edilmesi gereken konunun ışık olduğunu aktarıyor ve ekliyor: “Çekimler mutlaka doğru ışıkta yapılmalı. Güneşin doğuş ve batış saatleri, istenilen renk sıcaklığını da yakalamak adına en uygun zaman.”
Çiçeğe yakın çekim
Baharda herkes en çok çiçekleri fotoğraflıyor. Gündoğdu’ya göre, çiçekleri fotoğraflamayı sevenlerin mutlaka çekim yapacakları türleri önceden görerek renk ve yapılarını incelemeleri gerekiyor.
Gündoğdu, kendilerinin doğa fotoğrafı çekiminde PowerShot SX70 HS modelini ön plana çıkardıklarını da belirterek, “Canon’un her işi tek kamerayla yapmak isteyen kullanıcıları için sunduğu bir çözüm. Bu fotoğraf makinesi tam 65X optik zoom özelliğine sahip” diyor.
İstanbul’da doğa fotoğrafı çekiminde öne çıkan mekanlar şöyle:
Boğaziçi, Gülhane, Yıldız Parkı, Validebağ korusu, Belgrad Ormanı, Sarıyer Koç Üniversitesi gözlem kulesi, Rumeli Feneri, Büyükçekmece gölü, Riva çayırları, Büyük Çamlıca tepesi, Kilyos plajı, Terkos gölü, Karaburun, Bahşayış seddesi.
Kuş fotoğrafçılığı
Baharda kuş fotoğrafçılığı da ön plana çıkıyor. Kuş fotoğrafçısı Emin Yoğurtçuoğlu, bu konuda şunları söylüyor: “Kuş fotoğrafçılığı her ne kadar ‘doğa fotoğrafçılığı’ kategorisinde değerlendirilse de aslında bir ‘aksiyon’ fotoğrafçılığıdır. Canlılar bırakın poz vermeyi, size görünmek bile istemiyor ve sizin geldiğinizi önceden fark edip kaçıyorlar. Bu yüzden, kuş fotoğrafçılığı çok yüksek konsantrasyon ve dikkat gerektirir. Beklediğiniz an geldiğinde ise çekebileceğiniz en iyi fotoğrafı yakalamak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Bunun için ‘ışık ölçümü’, ‘netlik’, ‘net alan derinliği’ gibi konulara çok hakim olmak gerekiyor.”