EkonomiFirari Garipoğlu sigarayı da bıraktı

Firari Garipoğlu sigarayı da bıraktı

28.04.2013 - 11:27 | Son Güncellenme:

Hakkında yakalama kararı bulunan işadamı Hayyam Garipoğlu alkolden sonra tütün sektöründen de çıkıyor. Garipoğlu, şirketini 20 milyon euroya satışa çıkardı. İngiliz ve İtalyan yatırımcılar ilgileniyor.

Firari Garipoğlu sigarayı da bıraktı


1990’ların ilk yarısında özelleştirme ihalelerinde fırtına gibi esen Sümerbank ve Petrol Ofisi’ni satın alarak herkesin dikkatini çeken Hayyam Garipoğlu’nun hızlı yükselişi 1999’da sona erdi. İlk darbeyi Petrol Ofisi ihalesinin iptal edilmesiyle yedi. Hemen ardından sahibi olduğu Sümerbank’a el konuldu. 2001’de patlak veren ekonomik krizle sarsılan Garipoğlu, buna rağmen kısa sürede toparlanmayı başardı.

Haberin Devamı


Önce devletle masaya oturdu. 2004’te Sümerbank’tan kaynaklanan 373 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırdı ve taksitler halinde ödemeye başladı. Aynı dönemde Burgaz Rakı’yı kurdu ve alkollü içki pazarına adım attı. Burgaz Rakı kısa zamanda sektörün en büyük oyuncularından birisi haline geldi. 2005’te ise gözlerden uzak bir şekilde İstanbul’da Boğaziçi Tütüncülük A.Ş. adını taşıyan bir sigara şirketi kurdu.

2005’te kuruldu

Tütün sektöründe ‘White cheap’ olarak bilinen ucuz sigara üretmek amacıyla kurulan şirket, kısa zamanda üretime başladı. Garipoğlu’nun ters giden işleri yeniden rayına girmiş görünüyordu. 2008 yılında yabancı bir ortakla dünya devlerinin gözünü diktiği Ceyhan’da rafineri kurmak için görüşmelere başlayarak, yeniden sahalara döndüğü mesajını vermişti.

Ancak yeğeni Cem Garipoğlu’nun lise öğrencisi Münevver Karabulut’u vahşi bir şekilde öldürmesi sonun başlangıcı oldu. Cinayet kamuoyunda büyük bir infial uyandırırken, Emniyet firari Cem Garipoğlu’nun yakalanması için seferber oldu. 197 gün süren insan avının ardından Cem Garipoğlu tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hayyam Garipoğlu, bu süreçte önce ‘sıfırdan yarattığı’ Burgaz Rakı’yı kaybetti. Hemen ardından da diğer varlıklarını satmak zorunda kaldı. 2011’de TMSF’ye olan borçlarını kapattı ve devlet ile helalleşti. Garipoğlu, şimdi büyük ümitlerle kurduğu tütün şirketini satmaya çalışıyor.

Sektöre yakın isimlerden edinilen bilgilere göre, şirketle Amerikalı, İngiliz ve İtalyan yatırımcılar ilgileniyor. Garipoğlu Grubu’nun şirket için 20 milyon euro istediği öğrenilirken, yatırımcıların bu rakamı aşağıya çekmeye çalıştıkları konuşuluyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Vatan