EkonomiFinansal Kiralama (Leasing) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Finansal Kiralama Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Finansal Kiralama (Leasing) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Finansal Kiralama Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

29.03.2021 - 02:43 | Son Güncellenme:

Birçok şirket, işyerlerinde kullandıkları taşınabilir sermaye ekipmanlarını değiştirirken aynı zamanda bilançolarını optimize etme fırsatı sunduğu için standart borçlanma yerine leasingi tercih ediyor. Peki leasing yani finansal kiralama nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Finansal Kiralama (Leasing) Nedir, Özellikleri Nelerdir Finansal Kiralama Sözleşmesi Nasıl Yapılır


Finansal kiralama, şirketlerin kullanabileceği tek kiralama türü olmaktan uzaktır.

Finansal Kiralama (Leasing) Nedir?

Finansal kiralama, profesyonel kullanım için taşınabilir sermaye mallarının kiralanması için bir sözleşmedir. Sabit bir kira süresine tabi olup, bu sözleşmenin sonunda, prensip olarak, kiralanan malın tam fiyatını ve ayrıca herhangi bir finansal ve önemsiz harcamadan kaçınılır.

Söz konusu hareketli mallar, bir araçtan imalat, inşaat mühendisliği, ofis ve ticari ekipmana kadar değişebilir. Tıbbi ve BT ekipmanı da kiralanabilir. Mülk kiralaması, mülkiyetle ilişkili risklerin hiçbiri için sorumluluk kabul etmek istemeyen bir finans kurumu tarafından verilen bir tür mülk kredisidir.

Finansal Kiralama Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Eski ekipmanı kolayca değişimi,

Ödeme gücü oranınızı koruma ve bilanço varlıklarını en aza ingirgeme,

Leasing, bilanço dışı bir işlem olarak sınıflandırılır ve ekipman maddi varlıklara dahil edilmediğinden şirketin görünen borçluluğunu azalma,

Kira ödemelerinin kısmen veya tamamen işletme gideri olarak düşünme,

KDV'nin geri kazanılması gibi özelliklere sahiptir.

Finansal Kiralama Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Her finans kuruluşunun kendine özgü süreçleri vardır. Prensip olarak, ekipmanınızı ve tedarikçinizi seçmek size kalmıştır. Seçiminizi yaptıktan sonra, seçilen kiralama şirketi ekipmanı satın alır ve mülkiyetini elinde tutar. Daha sonra ekipmanı size kiralar veya bir kira ödemesi karşılığında belirli bir süre kullanmanıza izin verir.

Kira ücretleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık olabilir. Bazı finans kurumları, nakit akışlarınızı takip eden doğrusal olmayan kira ödemelerini tercih etmenize de izin verir. Bu, nakit birikimlerinizi azaltabileceğiniz ve aynı zamanda geleneksel borçlanmanın bir alternatifinden yararlanabileceğiniz anlamına gelir.