EkonomiFiktif işlemler sağ olsun!

Fiktif işlemler sağ olsun!

12.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fiktif işlemler sağ olsun!

Fiktif işlemler sağ olsun


Meliha OKUR


ömür biter yol bitmez. Sermaye Piyasası Kurulu'nda da dert bitmez.
Genç bir piyasa. Burada oyuncular da, uygulayıcılar da kuralları, yanlışları, doğruları beraber bulmaya çalışıyorlar. Tabii yatırımcılar da, üstelik zaman zaman ağır fatura ödeyerek.
Sermaye piyasasının profesyonelleri ile kurumları arasında şu sıra sıkı mı sıkı bir tartışma sürüp gidiyor.
Siz, şimdi "Canım bundan bize ne? Tartışsınlar, sorunları neyse çözsünler" diyebilirsiniz. Ama kazın ayağı hiç öyle değil.
Yatırımcılar, paranızı emanet ettiğiniz her kurumla ilgili doğru bilgi almak zorundasınız. Başka türlü "etik" oluşur mu? Güven, saygı ve dürüstlük gibi temel ilkeler yerli yerine oturur mu?
Yeni SPK yasası, 136 aracı kurumu ,"Aracı Kuruluşlar Birliği" çatısı altında toplayacak. 11 üye birliği temsil edecek. Ama temsil etmede kriter ne? Tartışma işte bu noktada büyüyor. Çünkü yasa bir önceki yılın en çok işlem yapan ilk 15 aracı kurumu arasından üye seçilmesini öngörüyor.
Kim çok işlem yapmışsa mutlak hakim o!
O halde çok işlem yapmanın yolu belli; "Fiktif işlemler." Son aylarda fiktif işlemlerle ilgili öyle çok şey söyleniyor ki? Biz, isim zikretmeyelim. Bulmak çok kolay. Açsınlar işlem defterlerini, incelesinler... Çok kolay çok. "Uydurma"nın zoru olur mu hiç?
Aracı Kurum Yöneticileri Derneği, taslak olarak önlerine getirilen bu uygulamaya karşı çıkıyor. Eşit oy hakkı istiyor. Dernek yönetimi, "Birlikte üç aracı kurum, üç banka aracı kurumu, üç banka, bir SPK, bir İMKB temsilcisi olsun. Herkes eşit temsil edilsin" diyor.
İMKB Başkanı Osman Birsen, birlik taslağına şiddetle muhalefet ediyormuş. Aracı kurumlar da öyle. Dediğim gibi bu durumda işlem defterlerinin incelenip sonucunun kamuoyuna yansımasından doğal ne olabilir ki? Biz de böylece doğru bilgiye ulasmış oluruz. Dün aksam aracı kurumlar, SPK Başkanı Muhsin Mengütürk'le, İMKB Başkanı Osman Birsen'in evsahipliğinde biraraya geldiler. Sonuç mu? Ne çıkacağını uygulamada göreceğiz.

GüNüN YORUMU

ZİRVE, GRİBE YENİLDİ
Dün iki seansta da liderler zirvesiyle ilgili değişik yorumlar yapıldı. İlk seans hızlı açıldı ve 17.007 puandan geri döndü. Zirvenin ertelendiğinin açıklandığı 15.20'de de İMKB 100 Endeksi 16.401'e indi. Beklentisiz, yatay ve sıkışık bir piyasa gördük. Toplam işlem hacmi 365,4 trilyon liraydı.

BEKLENTİLER
Üç aylık bilançolarla ilgili beklentiler satın alınmaya başladı. Yatay ve dalgalı piyasaları görmeye devam edeceğiz. Piyasa dün liderler zirvesinden çıkacak haberi bekliyordu. Zirve ertelendi. Şimdi yeni zirve tarihi ne zaman, herkes bunu konuşmaya başladı. Finans piyasalari her zaman siyasi istikrar ve ekonomik istikrar ister. Başbakan Ecevit'in gribi "acaba" sorularının dozunu artırdı. Şimdi Ecevit'in TV kameralarının karşısında "merhaba" demesi bekleniyor. Çünkü parayı yönetenler, görmeden hiçbir habere inanmak istemezler.
Bugün GSM ihaleleri ile ilgili parasal teklifler açıklanacak. İhaleye giren holdinglerle ilgili hareketler göreceğiz. İMKB 100 içinde yer alan her şirketteki gelişme dalgalanmayı da beraberinde getirecek.