EkonomiFikirtepe’de neler oluyor?

Fikirtepe’de neler oluyor?

02.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

4.14 emsal verilmesine rağmen dönüşümü yılan hikâyesine dönen Fikirtepe, boş sokakları ve yıkılmış evleriyle adeta hayalet kentleri andırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birkaç gün içinde açıklayacağı karar ise bölgenin kederini belirleyecek

Fikirtepe’de neler oluyor

Kentsel dönüşüm denince ilk akla gelen bölge olan Fikirtepe’de sürecin tıkanmasıyla olaya el koyan ve bölgeyi riskli alan ilan ettiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vereceği karar bölge sakinleri tarafından merakla bekleniyor.
Milliyet ekibi olarak, adeta bir kangren haline gelen ve Bakanlığın vereceği kararla önünün açılması beklenen Fikirtepe’nin son durumunu görmek için bölgeye gittik. Gördüğümüz ilk manzara ise yıkılan binalarla adeta savaştan çıkmış ve terk edilmiş bir kente benzer görüntü oldu.
Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Fikirtepe’de 2 yıllık süreçte binaların yarısından fazlası boşaltılmış. Bu dönemde inşaat firmalarıyla sözleşme imzalayan ve başka konutlara taşınan Fikirtepeliler daha çok Ünalan ve Kayışdağı gibi yerlere taşınmış.

Çöpler bile azalmış
Bölgedeki nüfus başka yerlere gidince toplanan çöp miktarı da oldukça azalmış. Bölgedeki çöpleri toplayan görevlilerin söylediğine göre önceki yıllarda günde 11 ton çöp toplanırken, şimdi ise bu rakam 3 tona kadar düşmüş.
Bölgenin önemli bir bölümü boşalmasına rağmen burada yaşayanlar ve ne olacağını oturdukları evlerde takip edenler de var. Ancak Fikirtepe’de yaşayanlar için hayat hiç de kolay değil. Terk edilen binalar nedeniyle sokaklar bomboş. Sosyal hayat bölgede proje yapmak isteyen firmaların irtibat ofisleri ve birkaç kahvehane dışında neredeyse hiç yok. Çocuklar bile sokaklarda oynamıyor. Hava karardıktan sonra da güvenlik açısından riskli durumlar oluşabiliyor.

4 bin konut yıkılmış
Bu tabloda Fikirtepeliler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vereceği karara kilitlenmiş durumda. Herkes projelerin başlamasını bekliyor. Bölge sakinleriyle konuştuğumuzda da herkes aynı şeyi söylüyor. Bakanlığın vereceği karar Fikirtepe’nin kaderini çizecek.
Fakat bu çok kolay bir karar değil. Çünkü bölgede müteahhitle vatandaşlar arsasında sözleşme imzalanmış, binlerce ev boşalmış, insanlar başka evlere taşınmış… Rakamlar kesin olmamakla birlikte bölgede 30 binin üzerinde konut var. Yaklaşık 20 bin konut sahibi müteahhitlerle anlaşmış. 5 binin üzerinde konut boşaltılırken, yaklaşık 4 bin konut da yıkılmış durumda.

Haberin Devamı

Son karar pazartesi açıklanabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe kararını birkaç gün içinde açıklayacak. Geçtiğimiz günlerde konunun kısa süre içinde netleşeceğine dair bir tweet atan Erdoğan Bayraktar’ın da önümüzdeki pazartesi günü nihai kararı açıklaması bekleniyor.
Fikirtepe’deki sürecin önünü açmak isteyen Bakanlığın iptal edilen eski planları çok fazla değiştirmeyeceği gelen haberler arasında. Vatandaşlarla müteahhitler arasında anlaşmalar yapıldığı için bölgede yeni plan yapmak oldukça zor görünüyor. Bu nedenle sadece plan notlarında bazı değişiklikler yapıldığı konuşulurken, eski plan üzerinden bazı iyileştirmeler yapıldığı belirtiliyor.
Bu da hem bölgedeki hak sahipleri hem de müteahhitler için sürecin hızla devam edeceği anlamına geliyor. Eğer yeni plan bu şekilde açıklanırsa Fikirtepe kısa süre içinde şu anki harabe görüntüsünden kurtulup, İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri haline gelebilir.

Haberin Devamı

‘Bakan, attığı tweet ile bizi çok rahatlattı’

Bölgedeki firmalardan biri olan Anka Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel ile görüştüğümüzde umutlu olduğunu görüyoruz.
Onlarca evi yıkan ve vatandaşları başka yerlere taşıyan Şaadet Temel, Bakanlığın Fikirtepe’ye el atmasını çok olumlu olarak değerlendiriyor.
Özellikle birkaç gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın attığı tweet’te ‘Fikirtepe’de planları bitiriyoruz. En geç 1 hafta içinde onaylanır. Ruhsatlarda çok kolaylık sağlanacak’ dediğini hatırlatan Şaadet Temel, şunları söylüyor:
“Bakanlığın bölgeye girmesi herkesin çıkarına oldu. Bakanımız bölgedeki ruhsatları kolaylaştıracaklarını söyledi. Biz de bölgenin önünü açan bu kararları nedeniyle kendisine çok teşekkür ediyoruz. Burada yaklaşık 40 firma ve binlerce vatandaş var. Tek beklentimiz verilecek kararla birlikte sürecin işleyişi ve bizim nasıl çalışacağımızın ortaya çıkması.”

BÖLGE HALKI MERAKLA KARARI BEKLİYOR

Fikirtepeliler akıbeti merakla beklenen bölgedeki gelişmeleri hem kaygılı hem de umutlu bir şekilde bekliyor. Binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılacak olmasından umutlanan Fikirtepelilerin en büyük korkusu ise Bakanlığın bölge için verilen 4.14 emsali düşürmesi.

Hiçbir firmayla anlaşamadı
Fikirtepe sakinlerinden biri olan Feyzi Çakır, 182 metrekarelik arsası olduğunu ama şimdiye kadar 6-7 firmayla görüşmesine rağmen kimseyle anlaşmadığını söyledi. Sürecin tıkanması nedeniyle müteahhitlerin de çekingen davrandığını belirten Çakır, “Şimdiye kadar Büyükşehirden ruhsatlarımızı alamadık. Sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Akşam saatlerinde dışarı çıkamıyoruz. Bölge fena durumda. Emsal düşerse kimse anlaşmaya yanaşmaz” diye konuştu.

17 aydır evi boş bekliyor
Bölge haklının yüzde 60’ının taşındığını ve adaların boşaldığını ifade eden Nuri Metin ise 200 metrelik arsada 4 katlı binada 7 dairesinin bulunduğunu söyledi. Metin, 17 aydır evleri boşalttıklarını belirterek, “Evler boş halde bekliyor. Biz de Bakanlığın kararını bekliyoruz. Ekşioğlu firmasıyla anlaştık, projelerin yapılmasını bekliyoruz ama bölgede şu anda herkes mağdur durumda. Emsal düşerse işler daha kötü olur” dedi.

‘Verilmiş hak geri alınmaz’
Bölge sakinlerinden biri olan Zeki Çınar, 500 metrekarelik arsa sahibi. Çınar’ın bulunduğu ada tamamen boşaltılmış ve projenin yapılması bekleniyor. ‘Emsal düşerse şimdiye kadar yapılan tüm anlaşmalar altüst olur” diyen Çınar, “Verilmiş hak geri alınmamalı. Şu anda mağduruz ve inşaatların yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

30 firmadan proje planı
Bölgede Anka Yapı, Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Vartaş İnşaat, E7 Group, Emay İnşaat, Erkan İnşaat, Selimoğlu İnşaat, İslamoğlu İnşaat, Usta İnşaat, Sevgili İnşaat, Baysaş İnşaat, Ekşioğlu İnşaat, Keleşoğlu İnşaat, CC Yapı, Haldız İnşaat, Maritaş, Mutlu Turizm, Sunja Yapı, Devişoğlu, Sefa-Koyuncu, Taş Yapı, Eko İnşaat, SRP inşaat, Güral İnşaat, Haytek İnşaat, May Yapı, Babacan Yapı, Baysaş inşaat, Birleşim Yazıcı Group proje yapmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Riskli alan ilan edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 4.14 emsal verilerek özel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’de müteahhitlerin ve hak sahiplerinin 2 yılı aşkın süredir anlaşamamaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’deki tüm çalışmaları durdurmuştu.
Bölgenin riskli ilan edilmesiyle birlikte binaların tamamının deprem riski taşıdığı da resmiyet kazandı. 134 hektara denk gelen alanla ilgili Bakanlığın alacağı karar bekleniyor.

Haberin Devamı

Fikirtepe’de neler oluyor

Milliyet Gazetesi Emlak editörü Yavuz Karaman, Fikirtepe’den taşınmayıp, bölgede yaşamaya devam edenlerle sohbet etti. Bölgenin şu anda kangren olduğunu vurgulayan Fikirtepeliler, kararın bir an önce çıkmasını bekliyor.

Tavuk besliyor
Bölge sakinlerinden biri olan Orhan Kılıç, Erdoğan Bayraktar’ın açıklayacağı kararı beklediklerini belirterek, “İki katlı evim var. 2 yıldır süreç devam ediyor ama şimdi kilitlendi. Baysaş firmasıyla anlaştık. Ruhsatları bekliyoruz. Şu anda bölgede çok ciddi sıkıntılar var. Herkes evini barkını boşalttı gitti. Bölgenin 3/2’si boşaldı. Emsal düşerse çok daha büyük sıkıntı olur. Ben boşalttığım evde tavuk besliyorum” dedi.

Yazarlar