EkonomiFaiz kararı öncesi borsa ve altın yatırımcıları dikkat! Ekonomistten uyarı geldi: 'Daha cazip olacak'

Faiz kararı öncesi borsa ve altın yatırımcıları dikkat! Ekonomistten uyarı geldi: 'Daha cazip olacak'

21.07.2024 - 11:23 | Son Güncellenme:

Salı günü piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası’nda olacak. Merkez Bankası kritik faiz kararını duyuracak. Peki yüzde 50 seviyesinde tutulan faizde yön ne olur? Piyasalarda beklenti ne? Altın ve borsada yön ne olur? Hangi yatırım aracı daha cazip? Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Mustafa Aşkın canlı yayında tek tek yanıtladı. İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını salı günü açıklıyor. Halihazırda politika faizi yüzde 50 seviyelerinde bulunuyor. Peki piyasanın beklentisi ne? Yıl sonuna doğru bir faiz indirimi olur mu? Faiz kararı sonrası gözler altın ve borsada olacak. Peki yatırımcı için hangisi daha cazip? 

Haberin Devamı

Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında açıklayan Ekonomist Mustafa Aşkın şu ifadeleri kullandı: “Yüzde 50 seviyelerinde sabit bırakılması tüm ekonomi çevreleri tarafından beklenen uzlaşı noktası.  

Merkez Bankası tepe noktasını görmüş gibi görünen enflasyonun daha aşağı gelmesi amacıyla faizlerde, diğer para politikası araçlarında belli bir sıkılığı korumak zorunda. Erken faiz indirimi enflasyon konusunda yapılan çabaları boşa çıkaracaktır. Beklentimiz bu toplantıda da faizin sabit bırakılarak sözlü yönlendirme ile enflasyonla mücadeleye devam edeceğini vurgulamasıdır. 

VATANDAŞA NASIL YANSIR? 

Sokaktaki insana yansıma şöyle olabilir. Kredi faizlerinin yüksek kalmaya devam etmesi, talebin biraz daha törpülendiği bir dönemi yaşayacağız. İşletmelerin kredilendirme süreçlerinde yüksek maliyetlerin devam ettiği, net işletme sermayesinin dış borçla zor bulunduğu bir süreci yaşayacağız. Enflasyonu önlemek için yapılan bu politikalarda bu tip yan etkiler olacaktır. 

Haberin Devamı

İLERLEYEN SÜREÇTE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR MU? 

Yılın sonuna doğru enflasyon ve diğer rakamlarda iyileşme olursa Merkez Bankası az da olsa faiz indirimine gidebilir. 

KREDİ FAİZLERİ DÜŞER Mİ? 

Kısa vadede bunu yapmak enflasyonu daha da azdırmak olur.  

FAİZ KARARI SONRASI BORSA VE ALTINDA YÖN NE OLUR? 

Borsadaki şirketlerin şirket karlılıkları geçtiğimiz yıla göre bir parça düşecektir. Bunun temel nedeni talebin yavaşlamasıdır. Bir parça daha karlılıkları düşecektir. Türkiye’ye yabancı sermaye akımı gerçekleşirse borsada yükselişler hızlanabilir. Orta vadede mevduat yıl sonuna kadar, altın veya altın fonları, B tipi yatırım fonları yatırımcılar için daha cazip olacakmış gibi gözüküyor.”