03.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL Ankara - TBMM’de kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, TBMM Başkanlığı tarafından dün jet hızıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunuldu. Erdoğan’ın yasayı onaylaması ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından EYT’liler için başvuru süreci başlayacak. Başvurular, SGK il ve ilçe müdürlüklerine doğrudan yapılabileceği gibi posta yolu ve e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebilecek.
EYT düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasayı hafta sonuna kadar onaylaması bekleniyor. Daha sonra EYT yasası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. EYT kapsamında emekli olacakların başvuru süreci de yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla başlayacak. Koşulları yerine getirenler, SGK ve E-devlet’ten başvuru yapabilecek.
Koşulları yerine getirip getirmediğinden emin olmayanlar, SGK müdürlükleri ile “Alo 170” telefon hattına başvurarak durumlarını öğrenebilecek. Prim günleri eksik olanların doğum, askerlik, yurtdışı borçlanma gibi yöntemlerle bu günleri tamamlaması mümkün. Birden fazla sigorta kurumuna bağlı hizmeti bulunanlar, en çok prim günü bulunan kurumdan emekli oluyor.
Çalışan durumdaki EYT’lilerin önce işten çıkış yapması gerekiyor. Bu kapsamda “Kod-8” prosedürü ile işyerinden çıkış işlemini yapacak olan çalışan EYT’liler, ilişik kesmenin ardından emeklilik başvurusu yapabilecek. Bu durumdakiler, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederse kıdem tazminatı hemen alabileceği gibi, işyerinden nihai şekilde ayrılırken de tahsil edebiliyor. Her iki durumda da çalışmaya devam edecek olan EYT’linin sözleşmesi yenilenmek zorunda. Çalışmayan EYT’liler ise SGK’ya tahsis talebi için başvuracak. Emeklilik başvuruları, SGK il ve ilçe müdürlüklerine doğrudan yapılabileceği gibi posta yolu ve e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebilecek.
Adım adım işlemler
E-devlet’ten başvuru yapacak EYT’liler, sırasıyla, “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi” ve “yaşlılık aylığı” seçeneklerine tıklayacak. Daha sonra, bağlı olunan kuruma göre SSK ya da Bağ-Kur seçimi yapılacak. SSK kapsamında aylık talep edecekler “4A”, Bağ-Kur’lular “4B” seçeneğini işaretleyecek. Memurlar ise kurumlarına müracaat edecek. E-devlet başvurularında maaş ödemesinin yapılacağı banka da seçilebilecek. Adresine göre seçtikleri bankanın şubesini de belirleyecek olan EYT’liler, şubelerinden aylıklarını alacak.
Yasayla 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlardan kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. EYT’de tek prim günü yerine, işe giriş yılına göre kademeli prim günü şartı aranacak. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekecek.
Nisanda yatacak
Yasanın yürürlüğe girmesiyle, EYT’lilerin emeklilik başvurularında yoğunluk beklenirken, aylıklarda gecikme ihtimaline karşı geriye dönük ödeme yapılabilecek. Normal şartlara göre mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başlayacak. Ödemelerin aksaması halinde, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak.
SGK: Yayımlanmasını bekleyin
Yasanın TBMM’de kabul edilmesinin ardından pek çok EYT’li, emeklilik işlemlerini başlatmak için harekete geçti. SGK’dan yapılan açıklamada, kanun yürürlüğe girmediği halde çok sayıda vatandaşın aylık talebinde bulunduğu belirtilerek, “Kanun Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmeden, yapılan bu taleplere istinaden kurumumuzca aylık bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir” denildi.