EkonomiEYT Meclis'e sunuldu! Başvuru ve maaş tarihi belli oldu: İşte 4 maddelik EYT teklifi

EYT Meclis'e sunuldu! Başvuru ve maaş tarihi belli oldu: İşte 4 maddelik EYT teklifi

30.01.2023 - 20:45 | Son Güncellenme:

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu EYT düzenlemesini Meclis'e sunduklarını belirterek paketin detaylarını açıkladı. EYT yasa teklifi 2 Şubat Perşembe günü saat 11.00'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. İşte madde madde EYT teklifi...

Ayşegül Kahvecioğlu/ Milliyet AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Özellikle EYT’li kardeşlerimizi hürmetle selamlıyorum. Bugün hakikaten tarihi bir gün. Zira bir sözümüzü daha yerine getirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz.

Haberin Devamı

5 adım atacağız demiştik. Asgari ücretle ilgili düzenlemeyi yapacağız, Memur ve emeklilerle ilgili SSK, Bağ- Kur, Emekli Sandığı, bütün emeklilerimizin maaşlarının düzenlenmesiyle ilgili adımları atacağız. 3600’ü hayata geçireceğiz. 500 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini temin edeceğiz. EYT ile ilgili yasal düzenlemeyi yapacağız dedik.

EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı’na sunuyorlar. Hayırlı olsun, bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım.

EYT TBMM'YE SUNULDU

Bütün sosyal güvenlik sistemlerinde 3 şart aranır. Bir tanesi sigortalılık süresi, ikincisi prim günü ödeme sayısı, üçüncüsü yaş şartı. Kamuoyunda EYT adı altında oluşan platformlar, dernekler, çeşitli yapıların bu konudaki talepleri söz konusu oldu. Ve özellikle bizim bu açıklamalarımızı ortaya koymakla beraber EYT platformları, çeşitli dernekler 2022 yılı içerisinde farklı zaman süreçlerinde AK Parti, MHP’yi ziyaret etmek suretiyle bu konuda taleplerini dile getirdiler ve prim süresini doldurmak ve sigortalılık süresini doldurmakla beraber yaşa takılan birçok insanın taleplerini bizlere ilettiler.

Haberin Devamı

"EYT DÜZENLEMESİ YAKLAŞIK 5 MİLYON ÇALIŞANA DOKUNUYOR"

2 milyon 250 bin çalışanımızı 2023 yılı içerisinde doğrudan etkileyen yaklaşık 5 milyon çalışanımıza bu konuda dokunan onların durumlarına dönük bir düzenlemeyi ithiva eden bu önemli, tarihi reforma sağlam bir irade ile bütün milletimizin derdi ile dertlenen bütün toplum kesimlerine olumlu dokunuşlarla refah seviyesini yükseltmeye, işçimizden çiftçimize, memurumuzdan emeklimize, esnafımızdan sanayicimize bütün toplum kesimlerine desteklerle büyük bir ekonomik sıçrayışa başarılı bir bütçe yönetimi ve ekonomi yönetimine imza atan milli ekonomi modeli ile yatırım, üretim, istihdam ve cari fazlaya dayalı milli ekonomi modelini hayata geçiren sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a teşekkürlerimi arz ediyorum.

"TARİHİ BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ."

Bu teklife katkı veren, imza atan ve başından itibaren bu konuda iradesini ortaya koyan Mustafa Destici Beye, Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey’e, Çalışma Bakanımız Vedat Bey’e, teknik çalışmayı yapan bütün arkadaşlarımıza, milletvekillerimize, komisyonda destek verecek milletvekillerine ve genel kurulda destek verecek tüm milletvekillerine huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum. Tarihi bir günü yaşıyoruz. Bir hayali gerçekleştiriyoruz. Yapılamaz denilen şeyleri bir bir hayata geçiriyoruz.

Haberin Devamı

Bir teşekkürümüz de EYT platformlarına, gerek MHP’den Erkan Akçay Bey, gerek bizler, bütün bizim grup başkanvekili arkadaşlarımıza, grup başkanımıza, bakanlarımıza bu meseleyi takip ederek bunları anlatan ve EYT’lilerin yaşa takılmasının son bulması noktasında iradelerini ortaya koyan, bunları bizlere ifade eden EYT platformlarına, derneklerine de buradan gönülden teşekkür ediyorum.

Bu irade önemli bir siyasi iradedir. Ete kemiğe bürünmüş, yapılamaz, edilemez kimi yaklaşımların, oyalanıyor, yapılmayacak gibi yaklaşımların hiçbirinin geçerli ve doğru olmadığı bir sıralama ve süreç içerisinde vaktinde bu kanunu teklife dönüştürülerek TBMM Başkanlığı’na sunulduğuna şahit olmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz.

Haberin Devamı

AYRINTILAR BELLİ OLDU

3 şeyi düzenliyoruz. 4 maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe biri yürütmeye ilişkin 4 maddeden müteşekkil EYT’ye has, yalın, sadece, uygulanabilirliği basit ve en genel, en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.

MADDE 1

EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdir. Birinci düzenlememiz aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması, mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme haklarına sahip.

"YAŞ ŞARTINA BAĞLI OLMAKSIZIN EMEKLİ OLABİLECEK"

8 Eylül 1999, bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.

Haberin Devamı

MADDE 2

İkinci olarak neyi düzenliyor teklifimiz. Bu konuda çalışma hayatımızın desteklenmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işverenimizin de iş yerinin de lehine sonuçlanması amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’miz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.

İŞVERENLERE EYT'Lİ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ 500 TL DESTEK

Buna göre her çalışan için iş yerlerine 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda, işverenlere tüm çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.

MADDE 3

3. düzenlememiz taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile daimi işçi statüsüne geçen bütün yüzbinlerce çalışanımızla ilgili dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 maddesinde düzenlenen emekliliğe hak kazanıldığı taktirde iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz.

MADDE 4

Zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırıyoruz. Değerli arkadaşlar çok değerli basın mensupları, aziz milletim bu konuda yaptığımız düzenleme sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın 2022 yılının son Kabine toplantısı sonrasında bütün kamuoyuna deklare ettiği çerçevenin kanun teklifine dönüştürülmesidir. Bu irade sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu sağlam bir iradedir. EYTli kardeşlerimizin taleplerinin yerine getirilmesi iradesidir.

Tam bir kararlılık içerisinde 5 adım atacağız, bunların hepsini tamamlayacağız demenin bugün 5. adımı da atmanın mutluluğu, heyecanı, bahtiyarı içerisindeyiz. Ben bu teklifin bütün EYT’li kardeşlerimize, ülkemize, milletimize, dinamik ekonomimize hayırlı ve uğur olmasını niyaz ediyorum.

Ülkemizin büyük ve güçlü Türkiye olarak, lider ülke olarak, Türkiye yüzyılı anlamında bu sorunların hepsini karşılayarak yeni bir yüzyıla Cumhuriyetiin 2. yüzyılına böyle adım atacağız diyen liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ortaya koyduğu çerçevenin nice güzelliklere hayırlı olmasını temenni ediyorum.

SORU CEVAP: RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDIĞINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Bütün sorulara denk gelecek şekilde bir açıklamada bulunuyorum. Öncelikli olarak biz bugün teklifimizi bahsettiğimiz gibi cuma günü son toplantımızı yaptık. Sabah itibarıyla da bunu sunuma hazır hale getirdiler. Cuma günü beyan etmiştik. Teklifi sunacağız diye. 4 maddeden müteşekkil teklif Resmi Gazete’de yayımlandığında yürürlüğe girecek. 5 milyona yakın insanımızı etkileyecek. 2023 yılı içerisinde yapılan tahminlere göre 2 milyon 250 bine yakın insanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK? AKBAŞOĞLU AÇIKLADI

Hak eden kişilere çalışmaya devam etmeleri ve emekli olma noktasında kendi iradelerinde olacağı için bunun nasıl tezahür edeceğini hep beraber şahit olacağız. Prim gününü şu andaki mevzuata göre ve çalışma süresini dolduran bütün çalışanlar yaş şartı olmaksızın emekliliği hak edebilecekler. Takvim inşallah bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeyi planlıyoruz. Hızlı bir şekilde kanun teklifi geçsin diye başkaca herhangi bir ilavede bulunulmaksızın sadece EYT’nin düzenlenmesine ilişkin maddeleri ihtiva ediyor. En geç haftaya salı günü veya çarşamba günü bu konuda en geç EYT’nin Genel Kurul’dan yasalaşmasını öngörüyoruz.

Şubat ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle beraber emeklilik başvuruları ister e-Devlet'ten veya bizzat SGK kurumlarına müracaatla veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler.

Emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden ay başı itibarıyla emekliliğe hak kazanılmış olur ve emekli maaşına hak kazanır. İnşallah mart ayı itibarıyla şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur. Hak sahibi olacaklardır. O konuda en ufak bir endişe söz konusu değildir. Bazı sosyal medyada geçen EYT’liler daha az mı maaş alacak? Bu tamamen gerçek dışıdır. EYT’lilerin farklı statüsü söz konusu değil.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 500 LİRA

Bir kere emeklilikte sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaştı. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira, bunun altında hiçbir kimsenin altında maaş almayacak üstünde kendi durumuna, primine göre mevcut yürürlükteki mevzuata göre hesaplanacak.

"FARKLI BİR DEĞERLENDİRME DOĞRU DEĞİLDİR"

Bu konuda farklı bir değerlendirme doğru değildir. Bütün Bakanlıklarda kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde, il özel idarelerinde, bunlara bağlı şirketlerde taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün çalışan kardeşlerimiz bu konuda kapsam içerisindedir. Onlarla ilgili bu zorunlu emeklilik söz konusu olmayacaktır. Emekli olmak isteyen yaş şartı olmaksızın prim süresini, gün sayısını ve çalışma süresini dolduran bu taşerondan geçen arkadaşlarımız da emekli aylığına hak kazanmaları durumunda daha önceki düzenleme ile zorunlu emekli ediliyordu ya şimdi o düzenlemeyi kaldırarak çalışabilme imkanlarını kendilerine bırakıyoruz. İster emekli olabilirler, ister çalışmaya devam edebilirler.

O kanunen işçiye bağlı, işçinin talebine bağlı bir durum. İster emekliliği hak ettiğinde emekli olabilecek, ister dilekçe vermeyip çalışmaya devam edecektir.

Maddelere baktığınızda birçok kanuna atıf var. Bununla beraber etki analizi teknik bir husus. Gerek Çalışma Bakanlığımız gerek Maliye Bakanlığımız etki analizini ortaya koymuş vaziyette. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bizler biz sunum yaparken, aynı şekilde Çalışma Bakanlığı, SGK Başkanımız detaylı bir şekilde etki analizini Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimize sunacaklar. Orada takip etmekte fayda olacaktır.

Mevcut yürürlükteki mevzuata göre hangi düzenleme söz konusuysa bu geçerli. Biz daraltıcı asla bir düzenleme getirmedik. Genişletici anlamda bir düzenleme yapıyoruz. Mevcut primi günü sayısı, çalışma süresi ne ise bu geçerli. EYT’lilerin talebi doğrultusunda prim gününü dolduran ama yaşını bekleyen milyonlarca insan vardı. Biz bunlarla ilgili diyoruz ki bu iki şartı taşıyan herkes yaş şartı ortadan kalkmak suretiyle emeklilik haklarını elde etmiş olacaklar. İsteyen emekli olabilecek isteyen çalışmaya devam edebilecek.

"SİGORTALILIK BAŞLANGICINI YERİNE GETİREN HERKES BUNDAN YARARLANABİLECEK"

Yürürlükteki mevzuat çok net, şu anda 1 ay önce bugün itibarıyla yürürlükteki mevzuata göre bu konuda hangi statüde iseniz, hangi çalışma gün süresi ve prim sayısı geçerliyse bunları doldurup yaşını bekleyen kişilerle ilgili yaş şartını ortadan kaldırıyoruz. 2 milyon 250 bin kişiye hak sahibi olabilme durumu beraberinde getiriyor.

Sigortalılık başlangıç süresini 99’dan önceye mevcut yürürlükteki şartlara göre, doğum borçlanması, askerlik borçlanması mevcut mevzuata göre borçlanabilme imkanlarından yararlanarak 9 Eylül 1999’dan önce sigortalılık başlangıcını yerine getiren herkes bundan yararlanabilecek. 3 sene 5 sene sonra da yaş şartı olmaksızın emekli olma hakkını beraberinde getirecek.

KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA

Kıdem tazminatı ile ilgili bu kanun teklifinide düzenleme yok. Maliye Bakanımız Çalışma Bakanımız görüştüler, bu konuda işverenlerimizin de yanında olmak üzere işçilerimizin de mağduriyetini gidermek üzere, üretime dayalı istihdama dayılı, dinamik ekonomik modelimizi sektesiz bir şekilde devam ettirmek üzere bir KGF destekli kredilerle doğrudan kıdem tazminatını işçimizin hesabına yatıracak bir model üzerinde açıklama hem Bakan Bilgin hem Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey tarafından kamuoyuna deklare edildi.

Hem EYT’limizi hem işverenimizi yanında çalışma barışını gözeten, büyük ve güçlü Türkiye öncülüğünde Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ufka taşıyan, daha adil bir dünya mümkündür mottosu ile AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak adil ve merhametli yeni bir küresel düzeni ortaya koyacak bütün politikalarımıza durmak yok yola devam diyerek inşallah devam edeceğiz. 5 adım atacağız dedik 5. adımı da attık.

Bu teklifimiz sadece EYT kapsamı içerisinde bir dosyadır. 3600 ayrı bir dosyaydı, Sözleşmeli personel ayrı bir başlıktı, EYT ayrı bir başlıktı, taşeronlar ayrı bir başlıktı. Bunları ayrı başlıklar olarak ele aldık hepsini çözümledik. Bugün de EYT kanun teklifimizi verdik. Diğer başlıklar ayrı bir değerlendirme konusudur. İleriye matuf olarak kamuoyuna paylaşacağız."

2 ŞUBAT'TA KOMİSYONDA

EYT yasa teklifi 2 Şubat Perşembe günü saat 11.00'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak.

BAKANLIK BÜROKRATLARINDAN AK PARTİ VE MHP'Lİ VEKİLLERE 'EYT' SUNUMU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeye ilişkin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun AK Parti ve MHP'li üyelerine sunum yaptı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun AK Parti ve MHP'li üyelerine, EYT düzenlemesiyle ilgili kapsamlı sunum yapıldı. Basına kapalı olarak yapılan sunumda, bakanlık bürokratlarınca teklifin teknik detayları anlatıldı ve milletvekillerinin soruları yanıtlandı. Bürokratlar, milletvekilleriyle mali analiz konusunda da bazı bilgileri paylaştı. Yasa yürürlüğü girdikten sonra 1,7 milyon işçi, 89 bin esnaf ve 496 bin memur olmak üzere toplam 2,2 milyon kişinin hemen emekli olabileceği belirtildi. 3,5 milyon işçi, 619 bin bağımsız çalışan, 669 bin devlet memuru olmak üzere emeklilik için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek olan kişi sayısının da toplam 4,8 milyon olduğu kaydedildi. -Besti KARALAR/ANKARA, (DHA)

Yazarlar