Ekonomi‘Ev’de aylık taksit 5 bin TL azaldı

‘Ev’de aylık taksit 5 bin TL azaldı

13.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Konut kredisi faiz oranlarında temmuzdan bu yana süren gevşeme, gayrimenkul alımını artırıyor. Özel bankalarda 10 yıl vadede yüzde 2.97 ile 3 arasındaki oranlarla çekilecek 1 milyon liralık konut kredisinin aylık taksit ödemesi bu sayede 5 bin lira azalmış oldu.

‘Ev’de aylık taksit 5 bin TL azaldı

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Bankaların konut kredisi faiz oranlarında kendini gösteren gevşeme, yılın son çeyreğine doğru kredili alımlarda bir miktar hareketlenme başlattı. Faizlerdeki bu gerileme hem yatırımcıyı, hem de ihtiyacı olan kesimi alıma yönlendiriyor. Özellikle mevduat faizindeki düşüş öngörüsü ve faiz indirimi sinyallerinin, konut alıcısını harekete geçirdiği belirtiliyor. Mevcutta konut kredisi faiz oranları pek çok bankada yüzde 3 olarak uygulanıyor. Özel bankalarda ortalama yüzde 2.97 ile yüzde 3.06 arasında seyrediyor. Bu düşüş, mayıs ayından bu yana kredide aylık taksit oranını 5 bin liradan fazla azaltmış oldu.

Haberin Devamı

Konut kredi faiz oranları özellikle yılın ikinci çeyreğinde en yüksek noktaya ulaşmış ve ortalama yüzde 3.40 seviyesinde seyretmişti. En düşük oran ise kampanyalı olarak yüzde 3.05 ile yüzde 3.15 olarak uygulanıyordu. Bu oranlar mayıs ayında zirveyi gördükten sonra gevşemeye başladı. Özellikle enflasyonu düşürmeye yönelik düzenlemeler ve yıl sonuna doğru faizlerdeki düşüş sinyalleri mevduat yatırımı yapanları; azalan konut kredisi faiz oranlarıyla birlikte gayrimenkul yatırımına yönlendiriyor. 

Düşüş devam ediyor

Mayıs ayında hesaplanan 1 milyon liralık konut kredisi; yüzde 3.40 ortalama faiz oranı ile 10 yıl vadede aylık 35 bin lirayı aşan taksit ödemesi oluşturuyordu. Aynı kredi için bu ay itibarıyla uygulanan yüzde 3 faiz oranı ile aylık taksit ödemesi 30 bin liraya geliyor. Böylece birkaç ay içinde konut kredisinde aylık taksit ödemesi 5 bin lira azalmış oldu. Buna göre faizdeki gevşemenin devam edeceği, yatırımların gayrimenkule kayacağı öngörülüyor. 

Haberin Devamı

Son çeyrekte artacak

Özellikle mevduat yatırımlarının düşüş ivmesi gösteren faiz oranları nedeniyle gayrimenkul yatırımına kaymaya başladığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, son çeyrekte gevşemeye devam etmesi sinyalleri gelen faiz ile birlikte bu hareketin artarak devam edeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Akdoğan, “Konut fiyatları reel olarak enflasyonun altında fiyat artışı gösteriyor. Bu artık yukarı yönlü dönmeye başlayacaktır, çünkü olması gereken noktanın altında kaldı. Buna karşılık zaten beklemede olan yüksek bir talep var. Bunu temmuz ayı konut satışlarında da gördük. Satışlar artıyor. Hem yatırımcı hem de ihtiyacı olan kesim mevcut faiz oranlarıyla alıma geçiyor” diye konuştu.

Temmuzda satışlar yüzde 16 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayı konut satışları birkaç gün içinde açıklanacak. Ancak son veri olarak temmuz ayına ait istatistikler; satışlarda yükselen ivmeyi gösterdi. Türkiye genelinde konut satışları 2024 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Temmuz ayında, konut satışları aylık bazda 2024’ün en yüksek seviyesine çıkmış oldu. Bu satış sayısı aynı zamanda tüm zamanların en iyi ikinci temmuz ayı satışı olarak verilere yansıdı. Ayrıca Temmuz 2024 verisi, 2023 Aralık’ta gerçekleştirilen 138 bin 577 konut satışından sonra son iki yılın en yüksek ikinci seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Mayısta geri ödeme 4 milyon TL’ydi

Mayısta çekilen 1 milyon liralık konut kredisinin ortalama yüzde 3.40 faiz ile geri ödemesi 4.1 milyon lira olmuştu. Temmuzda çekilen 1 milyon liralık konut kredisinin ise geri ödemesi 3 milyon 800 bin lira civarında seyrediyordu. Aynı orandaki krediyi mevcutta çekecek olanlar ise yüzde 3 faiz ile 3 milyon 600 bin lira seviyesinde geri ödeme yapmış olacak.