Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Son zamanlarda artan kiralar ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahibi evi için yüksek kira bedeli talep ederken, kiracılar yüzde 25 bedeli üzerinden zam yapmak istiyor. Kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan bu anlaşmazlık tahliye krizleri yaşanmasına neden oluyor. Sorun yaşamak istemeyen ev sahipleri de çözümü kiracı tercihini değiştirmekte buluyor. Yani ev sahiplerinin yeni gözdesi artık ‘aile ve memurlar’ değil, ‘bekâr ve öğrenciler’ oluyor.
‘YÜZDE 25 ZAMMI AZ BULUYORLAR’
Ev sahiplerinin artık çok uzun soluklu bir kiralama yapmayı düşünmediklerini söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Bunun sebebi de kiracıların uzun süre konutta ikamet ettiğinde ev sahibi kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklar. Yaşanan bu durum son zamanlarda çok ciddi bir şekilde artış gösterdi. Uzun yıllardır böyle bir anlaşmazlığa şahitlik etmemiştik. Bu durum mülk sahiplerinin gözünü korkuttu. Yüzde 25’lik sabit artışı az bulan, tahliye sürecinde zorluk yaşamak istemeyen ve uzayan davalarda vakit kaybetmek istemeyenlerin tercihi bekârlar ve öğrenciler oldu. Yani ev sahipleri konutlarında daha kısa süreli kalacak ve çıkarken sorun çıkarmayacaklarını düşündükleri kiralama adaylarına yöneldiler” dedi.
“3-4 öğrenci bir araya geldiğinde paylaşım ekonomisi yapıyor ve yüksek kira bedelini daha rahat bir şekilde ödüyor. Yüksek kira beklentisi karşılanan ev sahibi de öğrenciye ‘tamam’ diyor. Örneğin, ev sahibi konutu için 20 bin TL kira istiyor. Vatandaş, ‘20 bin TL’ye öder miyim, ödeyemez miyim diye düşünüp, kirayı 15 bin TL’ye düşürmeyi isterken, 4 öğrenci 5 bin TL’den ödeme yaparak konforlu bir evde kalmayı tercih ediyor.” - Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan
Yaşanan bu durumun son zamanlarda ev sahiplerini bir hayli cezbettiğini söyleyen Hakan Akdoğan, “Hem istediği kira ödeniyor hem de öğrencilerin uzun soluklu kiracı adayları olmadıklarını biliyorlar. Yüzde 25 zam kaygısı taşımadıkları gibi evden çıkarlar mı çıkmazlar mı diye kafalarında bir soru işareti de olmuyor.Yani ev sahiplerinin beklenti ve ihtiyaçlarına cevap veren taraf bekârlar ve üniversite öğrencileri olmasından dolayı tercihler bu yana evrildi” diye konuştu.
YÜKSEK KİRALAR TERCİHLERİ DEĞİŞTİRDİ
Peki, eskiden ev sahipleri kiracıların ‘evli ve memur’ olmasını isterdi. Şimdi bu durumun ‘bekâr ve öğrenciler’ olarak değiştiğini söyleyebilir miyiz? Sektörde bu denli bir değişim yaşanmadığını belirten Hakan Akdoğan, “Şu anda böyle bir rüzgâr estiriliyor ancak böyle bir şey yok. Açıkçası bu rüzgârın neden bu kadar hızlı estiğini de bilmiyorum. Konut sahibi haklı olarak kiracısının aile ve sabit maaşlı olmasını istiyor. Özellikle öğrenci ya da bekâr kiracıları olsun istemiyor ancak kiraların geldiği son durum ve tahliye süreçlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle tercihini değiştirmek durumunda kalıyor” açıklamasını yaptı.
‘ÖĞRENCİLER ÇOK UZUN KALMIYOR’
“Ev sahipleri de biliyor kiraların yüksek olduğunu, kolay ödenemeyeceğini. Aile yerine birkaç kişi (öğrenci ya da bekâr arkadaş) bir araya gelirse kirayı daha kolay öder diye düşünüyor” diyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Öğrenciler çok uzun kalmıyor. Ancak bir aile daha uzun kalmak istiyor. Son zamanlarda ev sahiplerinde konutlarını kısa süreli kiraya verme psikolojisi hâkim. Öğrencinin en kısa 1-2, en uzun 3-4 sene kalıp evi boşaltacağını biliyor. Yüksek kira bedelini de birlikte ödeyeceklerini düşündüklerinden tercihlerini öğrenci ve bekârlardan yana kullanıyor” dedi.
“Son zamanlarda yaşanan bu durum kısmen tercih ediliyor. Tüm ev sahipleri bu şekilde düşünmüyor. Olayın tamamen bekâr ve öğrencilere döndüğünü söyleyemeyiz. Ancak daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Piyasanın tamamen o yöne döndüğünü söylemek, ailelerin sokakta kalmasına neden olur. Şu anda Türkiye’de böyle bir durum yok.” - İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa
'TEK ÇÖZÜMÜ VAR'
Ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunların ancak yaşanan uzlaşma ile son bulacağına vurgu yapan Nizamettin Aşa, sözlerine şöyle devam etti: “Konutlardaki kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırıldığı günden bu yana hep ev sahipleri ile kiracıların uzlaşmasından yana olduk. Yani kiracıya artık 2 ya da 3 bin TL’ye bir evde oturamayacağını söylediğimiz gibi, ev sahiplerine de 15 bin TL olan ev kirasını kimsenin kolay kolay ödeyemeyeceğini anlattık. Ev sahipleri ile kiracılar eylül ayı itibarıyla uzlaşmacıya gidecekler. Yani bu soruna arabuluculuk sistemi getirildi. Çünkü bu durumun kavgayla dövüşle, itişle kakışla çözülemeyeceği anlaşıldı.”