EkonomiEnflasyonda gerileme sürecek

Enflasyonda gerileme sürecek

04.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun ana eğiliminde gerilemenin 2025 yılında da devam edeceğini bildirdi.

Enflasyonda gerileme sürecek

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Merkez Bankası Kanunu uyarınca banka politikaları hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi veren Karahan, dezenflasyon sürecinin makroekonomik göstergelerle uyumlu ilerlediğini belirtti. Karahan, mayısta yüzde 75,5 ile tepe noktasına ulaşan yıllık enflasyonun, sonraki üç ayda düşüş sergilediğini belirterek, “Dezenflasyon dönemine girmiş bulunmaktayız. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Yıllık enflasyondaki gerilemenin sadece baz etkisinden değil aylık fiyat artışlarının daha düşük seyretmesinden de kaynaklandığını vurgulayan Karahan, “Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışları, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş gerçekleşmesine neden oluyor” dedi.

Enflasyonda gerileme sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın (ortada) sunum yaptığı toplantıya başkan yardımcıları Hatice Karahan ve Cevdet Akçay da katıldı.

Rezervlerde 100 milyar dolarlık iyileşme

Rezervlerle ilgili soru üzerine Karahan, “Nisan ayından itibaren çok ciddi bir süreç yaşandı. Güvenin ve getirinin de artmasıyla birlikte, hem yurt içinden hem yurt dışından TL’ye talebin artmasına sebep oldu. O dönemden bu yana yaptığımız -yuvarlayarak söylüyorum- neredeyse 100 milyar dolarlık bir pozisyon iyileşimi var rezerv konusunda. Bunun yüzde 80’i yurt içinden geldi, yani yurt içi yerleşiklerin, vatandaşımızın ve kurumlarımızın TL’ye dönmesinden kaynaklandi; yüzde 20’si de dışarıdan gelen sermaye girişi olarak gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

“Bankalar 200 TL’den küçük kupürler vermiyor, paradan sıfır atmayı düşünüyor musunuz?” sorusu için de Karahan, “Merkez Bankası olarak bankalar ne talep ediyorsa biz emisyon işlemi çerçevesinde bunu kesintisiz olarak sağlıyoruz. Bankalar, ATM’lere kendi tercihleri doğrultusunda ve piyasa ihtiyaçları doğrultusunda kupür yüklemesini yapıyorlar” dedi. Tedavüldeki banknot kupürü kompozisyonuyla ilgili soru üzerine de Karahan, “Nakit dışı ödeme araçlarındaki gelişmeleri de değerlendirerek bir karar aldık ve şu anda bir üst kupür çalışması yok. Mevcut kupürlerle devam ediyoruz ama dönem dönem benzer değerlendirmeler yapıyoruz” diye konuştu.