17.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / Ankara - AK Parti’nin kanun teklifiyle en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılıyor. Yurtdışı çıkış harcı ise 500 lira olarak yeniden belirleniyor.
AK Parti, vergi düzenlemeleri ile en düşük emekli aylığının yükseltilmesini içeren kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklife göre yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin TL olarak ödenen en düşük aylık, 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Artış, kök aylıklar üzerinden değil, daha önce de yapıldığı şekliyle, Hazine tarafından aylıkların tamamlanmasıyla sağlanacak.
3.7 milyon emekliyi kapsıyor
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığının artırılmasından etkilenen emekli sayısının, 2024 temmuz-aralık döneminde 3 milyon 703 bin 788 kişi olduğunu, düzenlemenin bütçeye maliyetinin 6 aylık dönemde 33 milyar 200 milyon TL olduğunu söyledi. Güler, emekliye seyyanen zammın ise söz konusu olmadığını kaydetti.
Çalışan EYT’li teşviği bitiyor
Teklifte öngörülen diğer düzenlemeler özetle şöyle:
- 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk emekli aylığı bağlananların, aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin devlet tarafından ödenmesine ilişkin uygulama kaldırılıyor. Böylece çalışan EYT’liler için işverene sağlanan prim teşviği sona erecek.
- Çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi, yurt içine yerel asgari kurumlar vergisi gelecek. Kurumlar vergisi ödemesi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki şirket kazancının yüzden 10’undan aşağı olamayacak. Küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kardan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi alınacak.
- Yap, işlet ve devret modeli ile kamu özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak.
- Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslekler ile restoran, kafe gibi işletmelerin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek, hasılatları ile kazanç beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk bulunanlar izaha davet edilecek. İzahın yeterli bulunmaması durumunda hasılat tespitine göre vergi kesilecek.
Yurtdışı harcı artacak
- Yurtdışı çıkış harcı 150 liradan 500 liraya çıkarılacak, bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
- Kayıtdışı işletmelere kesilecek vergi ziyaı cezası, verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat olarak uygulanacak.
- Vergi borcunun aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak, sadece vergi cezaları için uzlaşmaya gidilebilecek.
- Başkasına ait POS cihazı ya da IBAN’ı üzerinden ödeme alanlara, özel usulsüzlük cezasının 3 katı ceza uygulanacak.
- Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi halinde uygulanan 3 bin 400 TL’lik ceza tutarı, ilk fiilde 10 bin TL olarak uygulanacak, daha sonraki tespitlerde ceza artırılacak.
- Gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıtlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası kalkacak.
- Bazı tütün mamullerinde asgari maktu vergi tutarı için yüzde 20 sınırlaması kaldırılarak, birim paket üzerinden vergi alınmasının öne açılacak.