05.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Türk firmalar yatırım çekmeye devam ediyor. Anında teslimat uygulaması Getir, tamamladığı son yatırım turunda 550 milyon dolar daha yatırım almayı başardı.
Getir’in değerlemesi 7.5 milyar dolara ulaştı. Son yatırım turunda, mevcut fonlardan Sequoia Capital ve Tiger Global Getir’e yatırımlarını sürdürürken, Silver Lake, DisruptAD ve Mubadala Investment Company ise Getir’in yeni yatırımcılarından bazıları oldu.
7.5 milyar TL değer
Getir, 2021’in ilk altı ayında toplamda 1 milyar dolara yakın yatırım alarak değerini 5 ayda 9 katına çıkardı. Firma, mart ayında 300 milyon dolarlık yatırımla değerini 2.6 milyar dolara çıkartmış ve Türkiye’nin ikinci unicorn’u (milyar dolarlık girişim) olmuştu. Getir, son aldığı yatırımla Türkiye ve Avrupa’daki büyümesini sürdürürken, yılın ikinci yarısında da Amerika pazarına girmeye hazırlanıyor.
Getir’in yurtdışına açılımı da sürüyor. İngiltere’nin ardından Hollanda’da hizmet vermeye başladı. Sırada Fransa ve Almanya var. Bu yılın son çeyreğinde de Amerika pazarına girmeyi planlıyor. Böylece yıl sonuna kadar 6 ülkeye ulaşacak ve kurucusu olduğu pazarın standartlarını yeni giriş yaptığı ülkelerde de belirlemeye devam edecek.
Getir Kurucusu Nazım Salur, “Getir’in bu değere ulaşması 10 dakikada teslimat gibi orijinal bir fikrin teknoloji ile harmanlandığında dünyada nasıl bir ilgi uyandırdığını gösteriyor. Bu aslında Türkiye’den de yeni teknolojik iş modellerinin çıkabileceğinin de göstergesi. Yeni kaynak ile hem Türkiye’deki işlerimizi daha hızlı büyütmeye hem de yeni ülkelerde bu iki heceli Türkçe kelimeyi sevdirmeye devam edeceğiz” dedi.
Abonesepeti’ne 2 milyon dolar
Abonelik yönetim platformu Abonesepeti, 2 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Yatırım, Keiretsu Forum Türkiye melek yatırımcılarından Red-pep ve Keyos Tekstil’in Kurucu Ortağı Berkan Burla tarafından yapıldı. Abonesepeti’nin kurucusu Deniz Okumuş, “17 kategoride 28 markaya hizmet veren ve toplam 185 bin müşteriye ulaşan Abonesepeti, 2019’da 5 milyon TL, 2020’de 7 milyon TL, 2021 yılı ilk 4 ayında 4 milyon TL gelir sağladı” dedi.
Sadakatli ortak!
Param, sadakat sistemleri şirketi Momento’ya ortak oldu. Param Kurucusu Emin Can Yılmaz, “Satın almalarla gücümüze güç katmayı sürdürüyoruz. Momento’nun hissedarı olmaktan dolayı mutluyuz.
Momento ile imza attığımız ortaklığımız ParamKart tarafındaki büyümeye önemli katkılar sunacak. Satın alma ile hedefimiz, müşterilerimize en iyi hizmeti sunmanın yanında bu yolda hareket eden, müşterilerimizin ihtiyaçlarına çözüm olan başka markalarla da yollarımızı birleştirmek” diye konuştu.
26 milyon TL’lik paylaşımlı e-skuter
Paylaşımlı e-skuter platformu HOP!, yatırım turunda Inveo Yatırım Holding’den 24.2 milyon TL, toplamda ise 25.9 milyon TL’lık finansman aldı. Sağlanacak finansmanın şirketin büyümesini hızlandırmakta ve elektrikli skuter alımında kullanılacağı belirtildi. Inveo liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda, Inveo’nun yanı sıra HiVC GSYO, Koray Gültekin Bahar, Ahmet Bilgen ve İzzet Halyo da pay sahipleri arasında yerini aldı. Inveo Yatırım Holding CEO’su Onur Topaç, “HOP!’a 24 milyon TL’nin üzerinde finansman sağladık. Sağladığımız finansman ile hedefimiz HOP!’un değerini ve pazar payını arttırarak alanında lider şirket konumuna yükseltmek. Inveo olarak çevreye duyarlı, gürültü kirliliğine yol açmayan, sessiz ve ekonomik bir yolculuk vadeden bu girişimin yatırımcısı olmaktan son derece mutluyuz” dedi.
Yerli artırılmış gerçeklik
Koç Holding’in girişim sermayesi yatırımlarını yöneten İnventram, giyilebilir artırılmış gerçeklik alanında yerli donanım ve yazılım ürünleri sunan Augmency‘ye yatırım yaptı. Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından kurulan Augmency, Cyclops HMD ürünü ile dünya pazarlarına açılmaya hazırlanırken, Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatında önemli bir pay almayı hedefliyor. Yatırımın tutarı 1 milyon dolar olarak açıklandı. Silikon Vadisi çıkışlı Leo AR da, Teknasyon’dan yatırım aldı. Leo AR, artırılmış gerçeklik teknolojisi ile bulunulan ortama gerçek zamanlı olarak 3D objeler ekleyip video çekilmesini sağlıyor.