EkonomiDolar ve borsa yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nda! Faizde sürpriz olur mu?

Dolar ve borsa yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nda! Faizde sürpriz olur mu?

17.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Borsa ve dolar yatırımcıları, kredi çekecekler veya parayı mevduata yatıracaklar merakla Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor. Banka politika faizini bugün saat 14.00’te duyuracak. Peki bir sürpriz gelir mi? Faiz kararı piyasaları nasıl etkiler? İşte detaylar...

Dolar ve borsa yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nda Faizde sürpriz olur mu

Milliyet.com.tr/ÖZEL Yurt içi piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak olan Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak. Banka halihazırda politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutuyor.

Haberin Devamı

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 50 seviyesinin altına gerilese de aylık bazda enflasyon yüzde 2,97 ile yüksek gelmişti. Son açıklanan enflasyon rakamlarının ardından Merkez Bankası’nın faiz kararında bir değişim olur mu? Borsa, dolar ve altında yön ne olur?

'BİR SÜRE DAHA ETKİLERİNİ GÖRMEYE DEVAM EDEBİLİRİZ’

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Tuğba Ekin şu ifadeleri kullandı: “Borsa İstanbul’a da baktığımızda faizlerin sabit kalması yönünde fiyatlamaların devam ettiğini görüyoruz. Kamu bankaları geçtiğimiz haftalarda ortak gayrimenkul alımı, piyasaya göre daha uygun faizle konut alım desteği sağlamaya çalışsa da yeterli talep gerçekleşmedi. Merkez Bankası faizleri sabit tuttuğu sürece özel bankaların da faiz konusunda esnek davranması mümkün görünmüyor. Bir süre daha yüzde 50 politika faizini ve etkilerini görmeye devam edebiliriz.

Haberin Devamı

SÜRPRİZ BİR FAİZ İNDİRİMİ OLUR MU?

Eylül ayında yüzde 2,24 olan ekim ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,39'a yükseldi. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 43,14'ten yüzde 44,11'e çıktı. İleri tarihli enflasyon beklentilerinin kısmen gerilediğini görüyoruz. Enflasyonda gerileme faiz indirimlerini hızla gündeme taşır fakat enflasyonda gerilemenin kalıcılığı gerekiyor. Sadece beklentiler üzerinden ilerleyerek Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz indirimi beklemek ekonomi literatürleri ile uyumlu olmayabilir. Perspektifimiz finansal piyasalarda beklentileri fiyatlamak olsa da Merkez Bankası faiz indirimlerine enflasyondaki gerilemenin sürekliliği ile başlayabilir. Ben bu toplantıda politika faizinde bir değişim beklemiyorum.

OLASI BİR FAİZ İNDİRİMİ VEYA METİNDE GÜVERCİN MESAJLAR PİYASAYI HAREKETLENDİRİR Mİ?

Hareketlenme görülebilir, önümüzdeki süreçte enflasyon verilerinde gerileme kaydedilirse yıl sonuna dek kalan toplantılarda faiz indirimi beklentileri güçlenir. Aralık ayında faiz indirimi fiyatlanabilir. Bu durum Borsa İstanbul’a olumlu yansıyacaktır. Jeopolitik risklerin devam etmesi ile birlikte dolarda küresel çaplı yükseliş hakim. Dolar/TL’de ise dalgalı fiyatlanmalar görebiliriz, faiz indirimleri yatay pozitif seyri destekleyebilir.

Haberin Devamı

BORSADAKİ SERT KAYBIN NEDENİ NE?

Endekste düşüş gelen bilançoların etkisi, yüksek faizlerin sermayeye erişimde oluşturduğu güçlük nedeniyle firmalarda artan nakit sıkıntısı ve üretimde yoğun olarak hammadde alımında dışa bağımlılık gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Jeopolitik riskler navlun fiyatlarında artış oluşturuyor. Ayrıca satış politikalarını firmalar her ne kadar güçlendirmeye çalışsa bile, tedarik zincirinde sürekliliğin kırılmış olması üretimde maliyet belirsizlikleri dolayısı ile nakit akışında bozulmalara neden oluyor. Ödemelerde vadelerin uzun olması da yine firmalar için en önemli negatif etmenlerden biri olarak devam ediyor.

BORSADA BU İKİ SEVİYEYE DİKKAT: GÜÇLÜ DESTEK VAR

Borsada yükseliş için yeterli hikaye olmaması da 9.000 puanın altında seyrin devam etmesini sağlıyor. Teknik açıdan baktığımızda 100 günlük ortalamalar hala 200 günün üzerinde. Hacim olarak 60 milyar TL’nin üzerinde seyir var. Geçtiğimiz yıl düzeltme zamanlarında 40 milyar TL’ye yaklaşık hacimler görüyorduk. BIST 100 Endeksinde 8.670-8.700 aralığında güçlü destek var.

Haberin Devamı

Eğer 8.670’in altında kapanışlar görürsek endekste düşüş devam edebilir. Kötü senaryomuz 8.340 seviyesi olur. Burada daha önce oluşan ve dolmamış olan bir Gap var. Yakın dönemde ise 8.450-8.500 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Olası yukarı fiyatlamada ise teknik açıdan 9.000 üzeri kapanışlar gerçekleşirse 9.130-9.150 güçlü direnç bandı görülüyor.

GRAM ALTINDA REKOR SONRASI YENİ HEDEF!

Altın fiyatlarını jeopolitik riskler destekliyor. Küreselde artan talep, eylül ayı başından bu yana yavaşlamış olsa da hala ılımlı olarak dolar kurunda seyreden yatay pozitif hareket, gram altında yeni rekorları destekliyor. Teknik olarak olası geri çekilmelerde 2.850-2.900 lira bandı destek, devam eden yükselişte ise 3.000-3.050 lira bandı direnç olarak takip edilebilir.

DOLARDA 34’ÜN ALTI MÜMKÜN MÜ?

Haberin Devamı

Doların 34 TL altına gerileme olasılığı mümkün. Bunun için Merkez Bankası’nın sıkı duruşu tek başına yeterli olmayabilir. Yüksek faizler bütçe dengesinde negatif etki oluşturur. Bütçe dengesinde artan negatif görünümün iyileşmesi gerekebilir. Faizleri indirmek kurda artışa neden olacağı için faiz indiriminden önce bütçe dengesinde negatif etki oluşturan diğer faktörlerin iyileştirilmesi ile birlikte dengede kalan bütçe dengesi ile 34 TL’nin altında gevşeme kaydeden dolar kuru görmek mümkün olabilir.”