EkonomiDolar aşağı: 1.48 YTL Euro yukarı: 2.2 YTL

Dolar aşağı: 1.48 YTL Euro yukarı: 2.2 YTL

19.12.2008 - 00:37 | Son Güncellenme:

FED’in faizi sıfıra yakın bir orana çekmesiyle, ABD ve Avrupa arasındaki ciddi faiz farkları doların değer kaybına neden oluyor

Dolar aşağı: 1.48 YTL Euro yukarı: 2.2 YTL

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indiriminin ardından dolar, hem yurtdışında hem yurtiçinde euro karşısındaki değer kaybını sürdürüyor. Dolar, bankalararası piyasada son bir ayda yüzde 14 değer kaybederek dün 1.48 YTL’ye kadar indi. Euro ise 2.2470 YTL’ye çıktı. Doların kapanışı 1.5010 YTL, euro’nun ise 2.2109 YTL oldu.
FED’in faiz oranlarını beklentilerin üzerinde 75 baz puan indirerek yüzde 0.25’e çekmesinin etkisiyle Avrupa’da faizlerin yüksek kalacağı beklentisi euro’nun yükselişini destekliyor. Euro/dolar paritesi 1.4719’la son 2.5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Parite daha sonra 1.45-1.46 aralığında hareket etti.

‘Doların düşüşü sürebilir’
Doların değer kaybıyla ilgili olarak uzmanlar, “ABD’de faizlerin sıfıra yaklaşmasına rağmen euro bölgesinde faiz indirimine gidilmemesi ABD ile Avrupa arasındaki ciddi faiz farkları oluşturuyor. Bu durum euro/dolar paritesinde yukarı yönlü hareketin devam edeceğini gösteriyor. Pariteye bağlı olarak yurtiçinde de doların değer kaybı, euro’nun yükselişi sürebilir” yorumunda bulundu. Dün ABD Hazine tahvil faizleri de rekor seviyelere geriledi. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 2.07’ye, 30 yıllık tahvilin faizi yüzde 2.58’e kadar geriledi.

ABD’de işsizlik korkutuyor
FED’in faiz indirimiyle durgunlukla mücadelenin sekteye uğrayacağı görüşü borsalarda değer kayıplarına neden oluyor. İMKB de günü yüzde 1.38 değer kaybıyla 26 bin 395 puandan kapattı.
Öte yandan, ABD’de işsizlik maaş başvuruları son 26 yılın en düşük seviyesine çıktı. Almanya’daki iş piyasasının nabzını yoklayan İFO endeksi 82.6 ile tarihi düşüşe geçti.

Haberin Devamı

Dolar aşağı: 1.48 YTL Euro yukarı: 2.2 YTL

Dolar aşağı: 1.48 YTL Euro yukarı: 2.2 YTL

Dolar aşağı: 1.48 YTL Euro yukarı: 2.2 YTL

Petrol fiyatı 38 dolara indi
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), günlük üretim miktarını 2.2 milyon varil azaltmasına karşın petrol fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. OPEC’in önceki günkü toplantısında bugüne kadarki en büyük üretim kesintisi kararını almasına karşın fiyatlar dün son 4.5 yılın en düşük seviyesini gördü.
ABD ham petrolünün ocak teslimi fiyatı, varili 38.06 dolara kadar düştü. Londra’da şubat teslimi Brent petrol de varili 45.55 dolar seviyelerinden işlem gördü.
Avustralyalı Yatırım Şirketi Commodity Warrants’ın yöneticisi Peter McGuire, OPEC’in ocakta yeni bir toplantı düzenlemek zorunda kalacağını ve günlük 3 milyon varillik bir kesintiye gidebileceğini söyledi. McGuire, petrol fiyatlarının 35 dolara kadar düşebileceğini kaydetti.
AA

Haberin Devamı

Japonya faizi yüzde 0.1’e çekebilir
Dolar sadece euro ve YTL karşısında değil, Japon yeni karşısında da 13 yılın en düşük seviyesi olan 87.l1’e indi. Japonya Maliye Bakanı Şoiçi Nakagava’nın kura müdahale edebileceklerini açıklaması üzerine parite 88.46’ya çıktı.
Öte yandan, Japonya Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Japonya’nın şu anda yüzde 0.3 olan faiz oranını yüzde 0.1’e çekmesi bekleniyor.

İngiltere’den sıfır faiz sinyali
ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde sıfır ile 0.25 arasına indirmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Charles Bean, ülkede faizlerin sıfırlanmasının mümkün olduğunu ve bankacılık sektörüne sermaye katkısı yapılmasının gerekebileceğini açıkladı.
Bean, “Şu anda bankaların faiz oranı hâlâ yüzde 2’de, dolayısıyla marjımız var ama faizleri sıfıra yakın indirmek durumunda kalabiliriz” dedi. BOE’nin ekimden bu yana faizleri 3 puan indirmesine rağmen piyasalar, 1990’lı yılların başından bu yana ilk kez resesyona giren İngiltere’de faiz indirimi bekliyorlar.
Bean, “Sıfıra inmenin zorluğu şu ki, o zaman bankalara kendi likiditelerini yönetmeleri için hiç inisiyatif bırakamıyorsunuz” dedi.
Bu arada, İngiltere’de rekor bütçe açığının gelmesinin ardından sterlin 1.05’le 1 euro’ya yaklaştı.
REUTERS