EkonomiDoğu turizme talip

Doğu turizme talip

16.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teşvik kapsamındaki illerden olan Tunceli’nin en büyük sıkıntısı güvenlik, önü en açık sektörü ise turizm. Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, 4 mevsimi yaşayan Tunceli’de, benzersiz bir doğa olduğunu belirtti Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci Çıldır Gölü ve yürüyüş turizmi potansiyeline dikkat çekerken Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay illerinin çağrı merkezi üssü olabileceğini belirtti

Doğu turizme talip

Çağrı merkezi üssü olalım

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay:

“Gümüşhane görebileceği en büyük teşviki görüyor bu teşvikle ancak, sektörlerin tespiti çok önemli. Olmazsa olmaz sektörlerimiz tarım - hayvancılık, turizm, sağlık, gıda, çağrı merkezleri ve lojistik. Gümüşhane hassas ve farklı bir bölge. Ne Karadeniz’in özelliklerini tam olarak yansıtıyor, ne Doğu ve Güneydoğu’nun. Çağrı merkezleri emek yoğun bir istihdam sağlıyor. Bir çağrı merkezinde minimum 300 - 500 kişi istihdam edilebiliyor. Turkcell, Vodafone, Arçelik’in çağrı merkezi var. Müşteri hizmetleri numaraları oluyor. Küçük bir şehir olmamıza rağmen 18 bin üniversite öğrencimiz var. Her yıl 4 bin 500 mezun veriyoruz üniversitelerimizden. Çağrı merkezlerinden istihdam edilecek günç nüfus sayımız yeterli. Bizde pamuk yok, deniz yok, havayolu ulaşımı yok, su ulaşımı yok, büyük bir turizm yoğunluğumuz yok. Bir çok sektörden beslenen bir iliz. Rize ekonomisini Çaykur, Giresun, Ordu ekonomisini fındık koşturuyor. Gümüşhane ekonomisini koşturacak özel bir sektör olmadığı için bir çok sektörden istifade etmemiz gerekiyor. Elzem olarak sağlıkla ilgili, hastanelerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir fabrika olabilir. Bir de yapı inşaat ve yapı malzemeleri fabrikası olabilir. Gazbeton fabrikası olabilir. Plastik boru ve ürünler olabilir.”

Kışın kayak, yazın nehir

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz:
“Bizim sıkıntımız teşvikten ziyade bölgenin güvenlik sorunuyla ilgili. Bu olumlu gelişmenin hayat bulması, insanların bu bölgeye yatırım yapabilmesi için bölgede barışın sağlanabilmesi lazım. Bizde hem yaz, hem kış turizmi var. Ovacık, Pülümür, Nazımiye bölgesinde kar uzun süre kalmakta. Hatta bu sene Ovacık’a bir kayak tesisi yapılıyor, konaklama tesisi de var, hayata geçti. Yaz da bizim dağlarımızda göller ve, 2 bin 800 metre yükseklikte vadilerimiz var. Her biri 60 km uzunlukta. Yeşil alan olarak en iyi bölge Tunceli’dir. O açıdan ciddi potansiyele sahiptir. Bölgede endemik bitkiler, hayvanlar var. Türkiye’nin hiçbir yerinde bulunmayan... Kırmızı pullu alabalık, dağ geyikleri, porsuk, vaşak; Bunlar Türkiye’de çok nadir bulunan şeyler. 4 mevsime hitap eden bir coğrafyaya sahibiz.”

Yürüyüş için ideal destinasyon

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci:
“Bizim lokomotif sektörümüz hayvancılık. Burada yerel turizmi destekleyici teşvikler verilebilir. Şu anda zaten 6. bölge teşvikinde konaklama yatırımı destekleniyor. Yeni bir teşvikle, konaklama tesisi dışındaki sosyal tesislerin teşviki sağlanabilir. Özellikle Çıldır Gölü var, ekonomik olarak çok değerli. Ama bugüne kadar hiç değerlendirilmemiş bir göl. Sosyal donatı alanları geliştirilebilir. Posof’ta yürüyüş ve doğa turizmi gibi yeni bir destinasyon oluşturulabilir.
Sınır iliyiz biz. Dış ticareti destekleyici yatırımlar, özellikle gümrüksüz sahalar oluşturulabilir. Burası Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan kapısı, Türkiye’nin son noktası değil. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Tabii ki Rusya ve daha ilerdeki Türk Cumhuriyetlerine kadar gidebilir bu. Gürcistan’a açılıyor kapımız. Gümrük Bakanımızın da bahsettiği, sınır ticaret merkezlerinin farklı bir boyutu olabilir. İle özgü bir yapılandırmayla yapılabilir. Organize hayvancılık bölgesi olabilir. Bizim için 1 sınır ticareti, 2 hayvancılık. Ayrıca terörün olmadığı bir ilde turizmin olabileceğini göstermek açısından turizm desteği sağlanabilir.”