25.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN
AYLİN RANA AYDİN
Doğaya kaçış tüketicinin prefabrik, mobil evlere talebini artırdı. Kovid-19 salgınıyla birlikte doğaya yakın olmak için arsa alanlar, kurulumu kolay prefabrik ve mobil ev ile karavanlara rağbet etmeye başladı. Genellikle 2+1 modellerin revaçta olduğu yapılarda, isteğe göre 40 metrekareden başlayıp 250 metrekareye kadar üretim yapılabiliyor. Prefabrik evlerinmetrekare fiyatları 1000 liradan başlayıp kullanılan malzemeye göre değişiyor. Prefabrik ev üreticileri, tüketicilerin gerekli izinleri alması gerektiğinin altını çiziyor. Yapıların mevsim koşullarına göre üretildiğini ve kullanılan malzemelere dikkat edilmesi gerektiğine değinen üreticiler, tüketicilerin satın almadan önce araştırma yapmasını öneriyor.
Satışlar artıyor
Modern Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kılıç, önceki yıllara göre salgınla birlikte talebin de arttığını söyledi. Salgın öncesi haftada 1-2 satış yaparken, halihazırda haftada 4-5 satış yaptıklarını aktaran Kılıç, “Müşterilerin çoğu bu evleri köylerine istiyor. Her bölgeden talep geliyor. Özellikle karavan tarzı isteyenlerin sayısı çok fazla” dedi. En fazla 70-80 metrekare yapıların tercih edildiğini dile getiren Kılıç, “Tüketicilerin karşılaştığı en büyük sorun; imarsız alanlara prefabrik ev yaptırmaları. Öncelikle evin kurulacak yerinin imarlı olması gerekiyor. Yasal izinler alınmazsa boşu boşuna zarara uğruyorlar. Firmaların müşteriye bilgi vermesi gerekir” dedi.
50 yılı aşkın ömür
Prefabrik yapı sektöründe faaliyet gösteren Karmod’dan alınan bilgiye göre, tüketicinin doğaya kaçışıyla birlikte prefabrik yapılara talep artıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinden talep alındığı belirtilen açıklamada, “Standart bakımları yapıldığında 50 yılı aşkın ömrü var. 2+1, 3+1 modeller revaçta. Metrekare fiyatları 1000 liradan başlıyor. Birçok bölgeden talep alıyoruz. Yasal izinler alındıktan sonra kurulumu yapıyoruz” denildi.
Metrekare fiyatları 5 bin liradan başlıyor
Movi Evleri ve MoviGo Kurucusu Cem Ülgen, konteyner, karavan tarzı ‘tiny house’ ürettiklerini söyledi. Ciddi bir talep artışı yaşandığını belirten Ülgen, “Bunun bir nedeni salgın, diğer bir nedeni ise konteyner, karavan konseptinin herkes tarafından bilinir hale gelmesi” dedi. Ülgen, metrekare fiyatlarının projeye ve projede kullanılan malzemeye göre değiştiğini kaydetti. ‘Tiny house’ların metrekare fiyatının 5 bin liradan başladığını dile getiren Ülgen, “Konteyner, prefabrik evlerin imarsız alanlara kurulması yasak. Karavan tarzı tekerlekli ürünlerde ürüne plaka ve ruhsat verildiği için araç sınıfına giriyor. İstanbul’un kırsal kesimlerinden, Ege, Akdeniz’den talep var” dedi.
Nereden ve nasıl izin alınır?
Üreticiler, prefabrik evlerde en fazla bilinen yanlışın ‘imara ihtiyacı olmadığı’ yönünde olduğunu belirtiyor. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, yapı ruhsatı alınmaksızın hiçbir yapının yapımına başlanmamaktadır. Prefabrik evlerde de betonarme evler gibi imar izni ve ruhsat isteniyor. Prefabrik ev yaptıracak olanların, firmadan taslak proje alarak mimarlık ofisinde proje dosyası hazırlatması gerekiyor. Bu dosyanın içinde elektrik, tesisat, statik gibi projeler yer alıyor. Proje dosyası ilgili belediyeden onaylandıktan sonra evin kurulum işlemi başlıyor. Prefabrik evlerin yanı sıra mobil evler (tiny house) için ise trafiğe tescil ettirmek yani ruhsat ve ayrı bir plaka almak gerekiyor.
Fuar yapma ihtiyacı doğdu
Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, ‘pandemiden nasıl kaçarım?’ sorusunun prefabrik yapılara talebi artırdığını söyledi. Ev yapılacak arsalara talep artınca, tüketicilerin avantaj sağlayan yapılara rağbet ettiğini belirten Aslan, “Prefabrik yapılara talep iki kat arttı. Talebin yoğun olması modüler yapı ve prefabrik ev alanında bir fuar yapma ihtiyacı doğurdu. 16 - 18 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ‘Prefabrik, Modüler, Mobil Ev ve Yapı Sistemleri Fuarı’ düzenlenecek” dedi. Aslan, en çok Marmara ve Ege bölgelerinden talep olduğunu söyledi.