28.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Necla Ç. Unutmaz / KOBİ Business
ANKARA
Dökümde 1953, traktörde 2003’ten bu yana üretiyorlar. Dökümde 135 bin metrekareye yayılan tesislerde yıllık 60 bin ton döküm ve 50 bin ton işleme kapasitesine sahipler. Bu rakamlar, Avrupa’da bir numara olmaları anlamına geliyor. Üretimin yüzde 85’ini Avrupa’ya ihraç ediyorlar. Ürettikleri motor bloğu, silindir kafası ve dişli kutusu gibi parçaları yıllardır Agco, Cat, Zf, MAN ve JCB gibi dev isimlere veriyorlar. 10 yıl önce üretip ihracata başladıkları traktörü ‘İlk gerçek yerli tasarım’ olarak nitelendiriyorlar.
Üretimde 2’nci nesli temsil eden Zeynep Erkunt Armağan ile geleceği konuşmak için bir aradayız. Ama,önce geleceğe yol açan geçmişten konuşuyoruz.
Vehbi Koç için üretim
Herşey, Baba Mümin Erkunt’un İsviçre’de tahsilini tamamladıktan sonra kardeşi Abdullah Erkunt’un döküm işine katılmasıyla başlar. O sırada otomotivde henüz yolun çok başında olan Vehbi Koç ile tanışıp onun için üretim yapmaya başlayınca üretimin yönü otomotive çevrilir.
Armağan, bir başka dönüm noktası olarak 1992’ye dikkat çekiyor: “Türkiye’nin ilk motor bloğunu MAN için döktük.” 1995’te motor kutusu üretilir, iki yıl sonra da Lombardini için motor bloğu yapılır. Artık, onlar dünya devlerine değil, dünya devleri onlara ulaşmaya çalışmaktadır.
2000’lerin ilk yıllarında Mümin Erkunt’un içinde ukte kalan bir konuyu dile getirmesi traktör üretimi adımını attırır. Zeynep Erkun Armağan’ın eşi Tuna Armağan’ın traktör fikri kabul edilir ve çalışmalar başlar. Doğru traktörü üretmek için 1 milyon kilometre arşınlanır. 2003’te yüzde 35 daha az yakan ilk traktör ortaya çıkar. 2004’teki satış adeti 120’dir.
Armağan, 2005’i 500 traktör diye planlar ama, dönemi 1.420 adetlik satışla kapatır. 2003 ile 2005 arasında 2 milyon kilometre daha yapılır ve Armağan da gezilere katılır. Çiftçilerin konfor istemektedir. 2008 krizine karşın yeni bir kabin yapılır. CD çalardan geri dönüş kamerasına kadar milim milim işlenen yeni kabin, 2010’da 6 bin 400 adetlik satış getirir.?Bu, doğru yolda olduklarının kanıtıdır. Tıpkı şimdi olduğu gibi...
FRANSA?İÇİN?DE?PLANLARI?VAR
Erkunt, yerli tasarım traktörü ihraç da ediyor. Zeynep Erkunt Armağan, bugüne kadar 26 ülkeye ihracat yaptıklarını söylüyor ama bununla yetinmeyecekmiş gibi görünüyor. Çünkü, traktörün doğduğu topraklara yani, İngiltere’ye yaptığı ihracatı şimdi Fransa’ya da taşımayı planlıyor. İngiltere’de iki bayisi olan Erkunt Armağan, şimdi Fransa’da da yine aynı sistemle ilerlemeyi planlıyor.
KONYA
Cömert’ten sonra toprağa Destan ile tohum atacak
Dr. Ahmet Yılmaz, tarımsal araştırma enstitülerinde çalıştığı yıllarda pek çok tohum çeşidinin geliştirilmesinde etkili oldu. 2007’de emekli olunca da Avesa ismiyle kendi tohum şirketini kurdu. Şu ana kadar biri tescil aşamasında üç yeni tohum çeşidi geliştirdi.
Cömert ismini verdiği ekmeklik buğday tohumu bunlardan biri. Yılmaz’ın anlattıklarına göre, gluten ve protein oranları piyasadaki diğer buğday çeşitlerine göre çok daha yüksek.
Mantar ve virüslere karşı toleransı yüksek olduğu kadar erkenci ve verimliliği yüksek Özmen isimli kuru fasulye tohumundan sonra Destan isimli bir ekmeklik buğdayı da yılın ikinci yarısında tescil ettirmeye hazırlandıklarını belirten Yılmaz, Kılıçarslan ismiyle bir soğan çeşidinin üretim iznini aldıklarını söylüyor. Bu arada Yılmaz, hibrid çerezlik ayçiçeği çekirdeği ve mısır için de çalışıyor.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...