19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Girişim, Kahramanmaraş’ta kadın işverenlerle yapılan bir toplantıda, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ve KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer tarafından başlatıldı. “Depremler Türkiye’de küçük işletmeler için çok yıkıcı oldu; en çok etkilenen yedi ilde 220 bin işletme tamamen yıkıldı” diyen Vinton, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kadın girişimcilere ve kadınların sahibi olduğu işletmelere cansuyu sağlayarak, sadece bireylerin geçim kaynaklarını eski haline getirmeyi değil, aynı zamanda bölgeye dönüşü teşvik edecek erdemli bir arz-talep döngüsü başlatmayı hedefliyoruz. UNDP, deprem bölgesindeki çalışmalarına dayanarak, benzer toparlanma programlarını başlatmak için hazırlık yapıyor.”
Yüzde 90’ı zarara uğradı
Kahramanmaraş’ta KMTSO tarafından kadınların yönettiği 355 işletme üzerinde yapılan ihtiyaç analizine göre, işletmelerin yüzde 38’i depremlerde tamamen yıkıldı, yüzde 90’ından fazlası da fiziksel hasara uğradı. Kadın işletme sahipleri, yıllık ortalama 1,43 milyon TL dolayında (70 bin dolar) mali kayıp yaşadı. Depremde kadın işverenlerin yüzde 4’ü yaralandı, maalesef bazıları da yaşamını yitirdi. “Bu hibe programı ile, kadın işletmecilerimizin daha da güçlenmelerini ve yerel ekonomimizin canlandırılması için büyük katkı yapmalarını sağlayacak gerekli destek ve kaynakları sağlamayı hedefliyoruz” diyen KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer ise “UNDP Türkiye ile birlikte, kadınların yeniden gelişmesini ve Kahramanmaraş’taki erken toparlanma çabalarına dinamizm katmalarını sağlamaya kendimizi adadık” dedi.
Nasıl faydalanacaklar?
Hibe programından, 6 Şubat 2023 tarihinde ilk depremin meydana gelmesinden önce Kahramanmaraş’ta kayıtlı faali işletmesi olan kadınlar yararlanabilecek. Toplamda 11 milyon TL (500 bin dolar) tahsis edilecek programda münferit hibe tutarı, bir ile altı ay sürecek projeler için 10 bin ile 300 bin arasında olacak.
Hibe programının uygulanmasını, UNDP desteğiyle KMTSO yürütecek. Hibe için uygun kabul edilecek faaliyetler arasında prefabrik veya konteyner işyeri kurulması; işyeri tadil, tamir ve restorasyonu; BT ekipman ve yazılımı, mobilya, makine ve ekipman, ve malzeme alımı yer alıyor.
Üç veya daha fazla çalışanı olan işletmeler, üretim için makine ve ekipman alımına yönelik projeler, deprem nedeniyle engelli hale gelen kadınların sahip veya ortak olduğu işletmeler, kısmen veya tamamen hasara uğrayan işletmelerin sahibi olan işverenlere öncelik verilecek. Faaliyetlerine yeniden başlamak için sadece hafif onarımın gerektiği durumlarda, daha az hasarlı işletmelerin tamiri için küçük hibe verilecek.
Kadın öğrencilere GençİZ staj programı
Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortak kuruluşu Akçansa’nın “Future of Work-İş'in Geleceği” vizyonu ile kadın öğrenciler için geliştirdiği, ilk günden itibaren gerçek bir iş ve gelişim deneyimi sunan yeni nesil uzun dönem staj programı GençİZ’in ikinci dönem başvuruları başladı. Program kapsamında üçüncü ve dördüncü sınıf lisans öğrencileri ile yüksek lisans programlarında eğitimlerine devam eden genç yetenekler başvuruda bulunabiliyorlar.
İlk senesinde 7 binin üzerinde başvuru alınan programda 26 kadın öğrenci sekiz ay süren staj dönemi boyunca teknik ve kişisel gelişim eğitimleri ile geleceğe hazırlanma ve çeşitli iş kollarını yakından tanıma fırsatı elde ettiler. Öğrenciler ayrıca çapraz yetkinliklerini geliştirmeleri için şirketin stratejik hedefleriyle uyumlu olacak şekilde “Çimento ve Betonda İnovasyon”, “Karbon Yakalama ve Kullanma Teknolojileri”, “Veri Bilimi ve Çimento Sektörü İçin Dijital İkizler” ile “Çimento ve Beton’da Sürdürülebilirlik” başlıkları altında projeler geliştirdiler. Programın ikinci döneminde Akçansa'ya katılacak gençler şirketin “Let’s Shape The Future Together” genç yetenek işe alım programına hazırlanma imkânı da yakalayacak. Programa başvurular, 9 Temmuz tarihine kadar sürecek.
Bir WEPs imzacısı daha
Türkiye’nin güneş enerjisi, biyogaz ve biyokütleye dayalı lisanslı enerji santrali portföyüne sahip tek şirketi olan Ecogreen Enerji, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı oldu.
Nitelikli bir kalkınma için kadınların ekonomiye aktif katılımlarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Ecogreen Enerji Holding Genel Müdürü Cem Göçmen, “Cinsiyet ayrımcılığına son vermek ve her alanda adil bir çalışma ortamını oluşturmak, şirketimizin ilk öncelikleri arasında yer alıyor. Daha önce bu konulardaki hassasiyetimizi hayata geçirebilmek için Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamıştık. Şimdi de BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayarak, cinsiyet eşitliğine olan güçlü bağlılığımızı önceliğimize alıyor, şirketimizde kadınların işgücüne katılımlarını artırarak çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda gerçekleştirmeyi taahhüt ediyoruz” dedi
Kadının Güçlenmesi Prensipleri
Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs), UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olarak, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve kamu kurumları ile BM temsilcilerinden oluşan çok paydaşlı bir grubun çalışması ve müzakereleri ile geliştirildi. Yedi temel prensipten oluşan WEPs, özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mevcut çalışmalarını güçlendirmesine, kurumsal politikalar ve programlar geliştirmesine, mevcut çalışmalarını, temel göstergelerini ve raporlama uygulamalarını analiz etmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr