21.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Araştırma sonuçlarına göre maddi temelli ve kariyer hedefli hayaller, erkek çocuklarını daha fazla meşgul ederken kız çocukları daha gerçeküstü ve dünyaya duyarlı hayaller kuruyor. Arkadaşlarıyla oyun oynamak, ailece keyifli vakit geçirmek gibi sosyal bağlar üzerinden kurulan hayaller, kız çocuklarında daha fazla yoğunlaşıyor. Araştırmaya göre erkek çocukları arasında araba sahibi olma hayali yaygınken, kız çocukları arasında ‘daha iyi bir dünya hayali’ öne çıkıyor.
Meslek hayalleri de farklı
Araştırma, çocukların toplumsal cinsiyet rolleri doğrultusunda meslek hayalleri kurduğunu da ortaya koydu. Bildiklerinden ilham alan kız çocukları doktor, öğretmen ve veteriner olmayı hayal ederken, erkek çocukları fiziksel yeterlilik ile puanlanan meslekler arasında yer alan polis, futbolcu ve pilot olmayı istiyor. Kız çocukları, toplumda kendilerine biçilen rollerin aksine, polis ve pilot gibi meslekleri deneyimleyip ‘Ben de yapabilirim’ duygusuyla büyüdüklerinde bu mesleklerle ilgili hayaller kuruyor.
30 aylıkken fark ediyorlar
FutureBright kurucusu Akan Abdula, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Bu araştırma, çocukların hayal dünyalarının bile toplumsal cinsiyet rolleri tarafından nasıl şekillendiğini açıkça gösteriyor. Erken yaşlarda çocukların cinsiyet kimliklerini ve toplumsal cinsiyet rollerini fark etmeye başlaması, onların meslek ve hayal tercihlerini de etkilemektedir. Lawrence Kohlberg’in halen birçok global araştırmada referans alınan 1966 yılında gerçekleştirdiği çalışmalara göre, çocuklar cinsiyet kimliklerini ortalama 30 aylıkken fark etmeye başlıyor ve bu farkındalık dört yaşına gelindiğinde belirginleşiyor. Bu süreç, çocukların çevrelerinden, medya içeriklerinden ve akran etkileşimlerinden edindikleri toplumsal normlar ve beklentiler çerçevesinde şekilleniyor. Bu bağlamda, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin erken yaşlardan itibaren aşılanması, çocukların cinsiyetlerine dayalı sınırlamaların ötesinde düşünmelerine ve hayallerini daha geniş bir perspektiften değerlendirmelerine yardımcı olabilir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, sadece bireylerin kariyer seçimlerini değil, aynı zamanda toplumsal yapıları da dönüştürme potansiyeline sahiptir. Çocuklara eşit fırsatlar sunarak, cinsiyet kalıplarının ötesinde meslekleri keşfetmelerine ve bu alanlarda yetkinleşmelerine olanak tanımak, gelecekteki eşitlikçi toplumların temellerini atmak açısından büyük önem taşımaktadır.”
22 YILDA 80 PROJE 100 BİNLERCE KADIN
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, “KAGİDER’in 22 yıllık yolculuğu, sadece bir sivil toplum kuruluşunun büyümesi değil, aynı zamanda bir toplumun köklü dönüşümünün hikayesidir. Bu süre zarfında KAGİDER, kadın girişimciliğini destekleyerek kadınların ekonomik hayatta daha görünür olmasını sağlamış ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında önemli adımlar atmıştır” dedi. 22 yılda derneğin yarattığı etkiyi rakamlarla ortaya koyan Esra Bezircioğlu, bugün 46 farklı sektörden 500’ü aşkın üyesiyle birlikte 110 milyar dolarlık ciro ve 250 bin kişilik istihdam gücüne sahip bir dernek olarak Türkiye ekonomisinin yüzde 10’unu temsil ettiklerini söyledi.
22 yılda neler yapıldı?
- İYİ İŞLER ile gıda ve elektronik dışı organze perakendeye üretim veya satış yapan kadın girişimcilerin güçlenmesini sağladı. 7 yıldır devam eden proje kapsamında toplamda 486 saat eğitim verildi. Projeye 2 binin üzerinde kadın girişimci başvuruda bulundu. 150 kadın girişimci programı başarıyla tamamlayarak mezun oldu. Programa katılan firmaların yarattığı istihdam 2 bin 596. Bu istihdam rakamı çerçevesinde kadın çalışan oranı yüzde 72, kadın yönetici oranı yüzde 67.
- Özel sektördeki başarılı kadın yetenek yönetimi örneklerinin paylaşılması ve bu alandaki fikir önderlerinin düzenli buluşmalarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayan Kadın Liderlik Platformu oluşturuldu. Kuruluşundan bu yana 454 şirket ve 760 kişi KLP’ye katıldı.
- Kadın istihdamını teşvik etmek ve iş yaşamında cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla oluşturulan Fırsat Eşitliği Model Sertifikası’nı bugüne kadar 25 farklı sektörden, 72 kurum almaya hak kazandı. 72 kurum da; yapıları, eylemler ve istihdam olguları ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve istihdamda kadın güçlenmesine duyarlı olduklarını ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde tescil ettirdi.
- Türkiye’deki kadınların ticari ve sosyal “girişimci ruhunu” ortaya çıkartarak, kadın girişimci sayısının gelişmiş ülkelerin seviyesine yükselmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” 17 yıldır gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanından 45 binden fazla başvuru alındı. 104 binden fazla kişiye ulaşıldı.
- Geleceğin Kadın Liderleri Eğitim Programı’na 14 yılda 20 binin üzerinde başvuru geldi, programdan 1750 genç kadın mezun oldu. Programdan mezun olanların yüzde 92’si bugün iş hayatında sağlam adımlarla kariyerlerinde ilerliyor.