24.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Kadife Şahin
Türkiye’nin kuraklık alanlarıyla Tarım Bakanlığı’nın kayıtlı çiftçi sistemini karşılaştırarak bu bölgelerdeki çiftçi müşterilerine ödeme tarihlerinden önce ulaştıklarını ve durumlarını ele aldıklarını belirten Karadere, “Çiftçilerimizin kuraklık nedeniyle rekolte zorluğu yaşayacağını biliyoruz. Hasat dönemlerinde ödeme planlarında ödeme zorlukları yaşayacaklardır. Bu müşterilerimize normal bireysel müşteri gibi yaklaşamayız. Bu nedenle borçlarını altı ay ertelemek için çalışma yapıyoruz” dedi.
İzmir Torbalı’da açılan ve 25 Mayıs’a kadar ziyaretçilerini bekleyecek olüan açık alan tarım fuarının sponsoru olan Garanti Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Karadere, 2014 yılı Mart ayı itibarıyla Türkiye çapında yaklaşık 16 bin çiftçiye 1.49 milyar Türk Lirası (TL) kredi verdiklerini söyledi.
Nafiz Karadere, “Bunun 732 milyon TL’sini, KOBİ segmentindeki 14 bin 400 müşterimiz için tahsis ettik. Garanti Bankası olarak, yalnızca iç pazara değil, dünyanın farklı noktalarına üretim yapabilecek vizyona sahip çiftçilerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.
Karadere, bu yıl çiftçilere kullandırılacak kredi tutarının 200 milyon TL civarında olacağını, bankanın bu alandaki toplam kredilerini iki yıl içinde 2 milyar TL’ye çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
‘Çiftçi çok borçlu’
Türkiye’de çiftçinin çok borçlu olduğunu, ancak bankalara bakışının değiştiğini ifade eden Karadere, temel sıkıntılarının bölünmüş tarım arazisi olduğunu söyledi. Karadere, şöyle konuştu:
“Çiftçi aileleri tarımdan çok para kazanmak istiyor. Bunda haklılar ancak bölünmüş arazi nedeniyle sıkıntıları var. Birleşmiş Milletler kapsamında dünyada ailelerin tarım işletmeciliğine dönüş süreci başladı. Biz ise daha işin başındayız.”
FAO ile işbirliği
“Banka ve çiftçiyi yanyana getirdik” diyen Karadere, şu bilgiyi verdi:
“Tarım kesimine sadece krediyle değil ihtiyaç duydukları eğitim alanında destek vermek istiyoruz” dedi. Karadere, “Bunun için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile işbirliği anlaşması yaptık. Bu yıl gerçekleştireceğimiz etkinlik ve projelerle modern aile işletmeciliğinin ülkemiz açısından önemini vurgulayacağız.
Özellikle ilaçlama konusunda çiftçilerimize eğitim verecekler. FAO hem teknik bilgiler hem de girişimcilik açısından çiftçilerimize destek verecek.”