Ekonomi‘Çiftçi üretimi bırakırsa gıda fiyatları artar’

‘Çiftçi üretimi bırakırsa gıda fiyatları artar’

28.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, depremin ardından bölgedeki üreticilerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını, tarımsal üretimin durumunu değerlendirirken, “Depremden etkilenen 11 ilimiz tarım istihdamında da önemli bir yere sahiptir” dedi.

‘Çiftçi üretimi bırakırsa gıda fiyatları artar’

Bayraktar, bölgedeki çiftçilerin köyünü, tarlasını ve üretimini terk etmesinin mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, bölgede üretimin azalmasının ülke genelinde gıda fiyatlarını artıracağını belirterek, “Ayrıca tarım sektörünün küçülmesine neden olur. Bölgede yıkımın etkileri sıcaklığını korurken, özellikle ahırların, hayvan barınaklarının yıkılması buradaki hayvanlara ve üreticilerimize zarar verdi. Tarımsal açıdan acil ve öncelikli yapılması gerekenlerin başında, açıkta kalan hayvanlara barınak temin etmek, onların yemini, suyunu ve elektriğini karşılamak, veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik vermek geliyor. Hayvanların yok pahasına elden çıkarılması önlenmeli. Çiftçilerimizin enkaz altında kalan makine ve ekipmanları zarar gördüğü için bu konuda da destek verilmelidir…” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyük katkısı var

Bölgenin tarımsal üretim potansiyelinin yüksek olduğuna da işaret eden Bayraktar, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 9.1’i, tarımsal GSYH’nin ise yüzde 15.1’inin afet bölgesinden karşılandığını kaydetti. Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgenin büyük katkısı var. TÜİK’e göre, 2022’de 23.8 milyon hektar tarım alanının 3.8 milyon hektarı 11 ilimizde bulunuyor ve bu tarım alanının yüzde 16.1’ine tekabül ediyor. Bölgede büyükbaş hayvan sayısı Türkiye toplam sığır varlığının yüzde 12’si ve küçükbaş hayvan varlığının yüzde 18’ini teşkil ediyor. Bölgenin hayvansal üretime katkısı % 6.7 gibi önemli bir oran.”