EkonomiÇamdan yine bal aksın

Çamdan yine bal aksın

05.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çam balı üretiminin yüzde 80’ini sağlayan Muğla’da yangın nedeniyle kızılçam ormanları büyük zarar gördü. Ağaçların yeniden ekosisteme kazandırılması sağlanacak.

Çamdan yine bal aksın

Duygu Erdoğan - Yangınlar çam balı üretiminde söz sahibi olan Muğlalı arıcıları da olumsuz etkiledi. En büyük zararı gören kızılçam ağaçları, çam balı üretimi için çok önemli bir yaşam alanı. Bal üretiminin yüzde 45’i çam balından oluşuyor, çam balı üretiminin yüzde 80’i ise Muğla’da yapılıyor. Arıcılar, “Ekosisteme ait kızılçamları yeniden yeşertelim. çamdan yine bal aksın” diyor.

Haberin Devamı

Basra böceği yaşıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öztürk, çam balı üretiminde tek başına çok önemli bir alan olan Muğla’da yangınların söndürülmesi için var güçle yapılan çalışmalara dikkat çekti. Kaybın yangın söndürüldükten sonra netleşeceğini anlatan Öztürk, “Çam balı, kızılçam ağaçları üzerinde yıllarca gelişen Basra böcekleri sayesinde oluyor. Normal şartlarda ağustosta böcekler ağaçların üzerine doğru çıkıyor ve suyunu içiyor tatlı bir atık bırakıyor, arılar da bundan besleniyordu” dedi.

Öztürk, yangınlar sönünce ağaçlandırma çalışmasının başlatılacağına inandıklarını söyledi.

Kozalaklarından yeniden doğar

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, aynı zamanda Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı. Bölgedeki çalışmaların içinde bulunan Şahin, bir an önce yangından kurtulmayı umut ettiklerini belirtti. Bölgenin arılar için önemine de dikkat çeken Şahin, iki öneri sundu:

Haberin Devamı

“Burada normal şartlarda 3 - 5 bin adet arı var. Ancak yılda 3.5 milyon arı için arıcılar buraya geliyor. Yangınlar 15 - 20 gün sonra çıksaydı eğer, bütün bölgeye gelen arılarımızı kaybederdik. Buradaki ekosistemin yeniden hayat bulması elbette kolay ve kısa vadeli bir iş olmayacak. Yangının ardından yapabileceğimiz iki şey var. İlki; burayı bir yıl kendi haline bırakmamız lazım. Yangından sonra kalan kozalakların kendi kendilerine çimlenmesini beklemeliyiz. Eğer bunu beklemeyeceksek, bu böceklerin aşılanma yöntemi ile başka bölgelerdeki ağaçlara taşınmaları sağlanabilir.”