EkonomiBorsa ve altında tahminler geldi: Dolardaki baskının nedeni belli oldu

Borsa ve altında tahminler geldi: Dolardaki baskının nedeni belli oldu

06.09.2024 - 07:56 | Son Güncellenme:

Borsada bu hafta yükselişler dikkat çekerken, yatırımcıların gözü altın fiyatlarında. Dolar/TL’de bu hafta 34’ün altına sarkmalar yaşandı. Peki dolardaki baskının nedeni ne? Gram altında hedefler neler? Konuyla ilgili uzman isim, ‘Yıl sonuna kadar sert hareketler görebiliriz’ diyerek yatırımcıları uyardı. İşte detaylar...

Borsa ve altında tahminler geldi: Dolardaki baskının nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr/ Uzun bir süredir sert düzeltme yaşayan Borsa İstanbul’da bu hafta yön değişti. Endeks 10 bin puan seviyelerine kadar yükseldi. Ancak bu seviye üzerinde hala bir kalıcılık sağlanmış değil. Borsa yatırımcıları piyasada yeni zirvelerin ne zaman gerçekleşeceğini merakla takip ediyor.

Haberin Devamı

Öte yandan dolar/TL’de bu hafta itibarıyla 34’ün altı test edilmeye başlandı. Kurda 33.80 lira seviyelerine kadar inişler dikkat çekti.

Altın fiyatları ise Fed faiz indirimi beklentileriyle geçtiğimiz haftalardan bu yana yukarı yönlü hareketlenmişti. Peki altında yükseliş devam edecek mi? Gram altın için yeni hedefler neler? Dolar/TL’de aşağı yönlü baskılanmanın nedeni ne?

Konuyla ilgili merak edilenleri, Ekonomist Tuğba Ekin, milliyet.com.tr’ye değerlendirdi. Ekin, ‘Yıl sonuna kadar sert hareketler görebiliriz’ diyerek yatırımcıları uyardı.

‘KREDİ NOTU ARTIŞI BEKLENTİSİ FİYATLAMALARI DEĞİŞTİRDİ’

Tuğba Ekin’in açıklamaları şu şekilde: Borsada 9.500 puan seviyesine yaklaşılmasıyla birlikte tepki alımları geldi. Yükselişte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’den not artışı beklentileri fiyatlandı. Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmesi beklenirken, görünümün ise "pozitif" olarak korunacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

BORSADAKİ YÜKSELİŞİ TETİKLEYEN BİR DİĞER UNSUR!

Diğer yandan haftanın başında ağustos ayı enflasyon rakamları hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerden daha olumlu açıklandı. Zaten baz etkisi ile beklentiler de önceki döneme kıyasla pozitifti. Kısacası beklentilerin fiyatlanması ve güçlü destek seviyesine gelinmiş olması yükseliş getirdi.

BORSADA OVP YANSIMASI: ‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GÖRECEĞİZ

Borsada 10.000 puan seviyesi üzerinde tam kalıcılık sağlandığını söylemek için erken. İşlem hacmi düşük seyretmeye devam ediyor. Perşembe günü ise açıklanan Yeni Orta Vadeli Program’da birtakım revizasyonlar olduğunu gördük. Büyüme tahminleri yarım puan azalırken, enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü beklentiler dikkat çekti. OVP’de TÜFE tahmini %41,5 ile üst seviyeye çekildi. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33'tü. Önümüzdeki günlerde yeni OVP rakamlarının yansımalarını borsada görebiliriz.

BORSA İÇİN BU SEVİYE ÇOK KRİTİK

10.000 puan seviyesi üzeri kalıcılık için işlem hacminde 100 milyar TL sınırını aşmak gerekiyor. Borsada 100 günlük üssel ortalama olan 10.050 puan seviyesi üzeri kapanışlar görmek 10.000 puanın üzerinde tutunmanın sağlandığına dair bir işaret olarak kabul edilebilir.

Haberin Devamı

İŞTE YÜKSELİŞ İÇİN İLK HEDEF

Borsada 10.160 puan seviyesinin aşılması halinde ‘kara pazartesi’ olarak adlandırılan büyük düşüşün yaşandığı gün oluşan boşluğun kapanması için 10.415 puan hedeflenebilir.

Olası aşağı yönlü hareketlerde ise derin satışlarda 9.200-9.250 bandını ihtimal dahilinde tutmak gerekiyor. Özellikle kaldıraçlı işlem yapan VİOP yatırımcıları bu ihtimali mutlaka akıllarının bir kenarında tutmalılar. Yakın seviyelerde ise 9.910 puan ilk destek 9.800 puan ise ikinci destek seviyesi olarak takip edilebilir.

ALTIN YATIRIMCISI DİKKAT: YIL SONUNA KADAR SERT HAREKETLER GÖREBİLİRİZ

ABD’de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi için bir artış beklentisi hakim. Altında genel yön yukarı olmaya devam ederken Eylülde Fed’in faiz indirimine kesin gözüyle bakılmasının etkisi büyük. Altın için sert hareketleri yıl sonuna kadar görebiliriz.

Haberin Devamı

‘GERİ ÇEKİLME BİR FIRSAT’

Dolar endeksinin yeniden 101 seviyesi üzerinde tutunma çabasında, verilerin akışı ve yapılacak açıklamalar doğrultusunda yukarı yönlü hareket etmesi altın fiyatlarında geri çekilme getirebilir. Bu durum alım fırsatı oluşturabilir.

‘YUKARI FİYATLAMA BEKLENTİLERİ DESTEKLENİYOR’

Ons altın için 2.470 dolarda destek seviyesi var. 2.530 dolar seviyesinde ise güçlü bir direnç var. Teknik açıdan baktığımızda yön yukarı fiyatlama beklentilerini destekliyor. Veri akışı doğrultusunda bu güçlü seviyelerin kırılması halinde ise 40-50 dolar bandında bir standart sapma takibi yapılabilir.

GÖZLER GRAM ALTINDA! İŞTE YENİ HEDEFLER

OVP hesaplamasında kullanılan ortalama dolar/TL tahmini 2024 yılı için 33,2 olarak, 2025 yılı için 42 seviyesinde açıklandı. Merkez Bankası ve ekonomi heyeti dolar kurunda bir agresif hareket beklemiyor. Küreselde ise ons altın için Fed etkisi ile yukarı fiyatlamanın çarpan etkisi bekleniyor. Bu noktada 2.270 lira ardından 2.830 lira beklentisi fiyatlanabilir. Yıl sonu için 2.850-2.900 lira hedeflenebilir.

Haberin Devamı

DOLARDAKİ BASKILANMANIN NEDENİ NE?

Kurda stabilizasyon sağlandı diyebilmek için makroekonomik göstergeler ve politika araçlarında etkin sonuçlar görmek gerekiyor. OVP‘de kur beklentileri kısa vadede stabilizasyon yönünde açıklandı. Uzun vadede ise 2027 yılı beklentisine baktığımızda yaklaşık %41 artış bekleniyor.

Merkez Bankası rezervlerindeki artış kurdaki baskıyı sağlamlaştırıyor. Fakat kontrol edemediğimiz jeopolitik riskleri ve gecikmeli etkisini göreceğimiz yapısal değişiklikleri göz ardı etmemek gerekiyor. Dalgalı kur sisteminde bu kadar yoğun bir ekonomi programı içinde 35-36 lira seviyesine kadar kur hareketi olağan karşılanmalı diye düşünüyorum. Geri çekilmelerde ise 33 lira altında kalıcı kur beklentisi piyasada oluşmadı.”

Yazarlar