28.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Ekonomi Servisi
Başkanlığını eski DYP Milletvekili Hasan Peker’in yaptığı Peker Holding, büyüklükleri 1 milyar lirayı aşan Bomonti’deki Anthill ile Ataköy’deki Nef projeleri sonrası İstanbul, Londra ve Düsseldorf üçlüsünde atak peşinde. İngiltere ve Almanya’da 14 proje hayata geçirdiklerini ifade eden Peker Holding’in Başkanı Hasan Peker, “Türkiye’nin inşaat teknolojisi ve geldiği nokta, dünyanın pek çok ülkesinden çok çok üstün. Bizler ‘akıncı’ olarak geldik, ‘mevzileri kazdık’” dedi. Grup İngiltere’deki son yatırımını ünlü İngiliz edebiyatçı “Charles Dickens’ın şehri” olarak bilinen Gravesend’e yaptı.
İnşaatın, arazi sahipliği ve geliştirme tarafında yer aldıklarını belirten Peker, yurtdışında büyümelerine hız vereceklerinin altını çizerken, “Her gün önümüze 10-12 proje geliyor. Bunların arasından, küresel büyüme vizyonumuza katkı sağlayacak projeleri değerlendirip, portföyümüzü geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
İşte işin sırrı!
Türkiye’deki eksiğin arazi geliştirme tarafında olduğunu anlatan Peker, fırsatları şöyle anlattı: “Arsa yatırımı yaparken, iş süreçlerindeki sıkıntıları gördük. Öbür taraftan da satış yapabilmek için perakendeci olmak lazım. O ayrı bir iş. Tanıtımını yapmalısın, pazarlamalısın. Biz işin bu tarafını, yetkin firmaların bilgi ve birikimini projeye ortak ediyoruz. Böylece onlar da kazanıyor, biz de kazanıyoruz. İnşaatın yapımında kâr marjları çok düşük. Bunu hem taşere edip kontrol edecek hem de pazarlama ve satışını yapacak birini bulunca artı birtakım riskleri de onlara yüklüyoruz. Hatta müteahhitlerin inşaat kredisini bile çözüyoruz, paketin içinde her şey hazır veriyoruz. Diyoruz ki aslında en önemli satış ve tahsilatına güveniyorsan bu sözleşme bu projenin başarısı için yeterlidir.”
Maslak arazisi hastane oluyor
Hasan Peker, “Maslak’ta bir arazimiz var. 3.000 m2. Vakıflar’ın yeriymiş daha önce. İhale edilen kişilerden devraldık. Ardından proje geliştirdik, ruhsatını aldık. Şimdi bir hastane grubuyla şu anda ön anlaşmayı yaptık” dedi. Şirketin 10.600 metrekarelik Çamlıca arazisi ile Tekirdağ-İstanbul yolu üzerinde denize sıfır 789 bin metrekarelik hissedarı olduğu arsada da geliştirme çalışmaları sürüyor.
Yurtdışını ‘GYO’ya taşıyamadı
Peker GYO 21 Şubat’ta borsaya adım attı. Yurtdışındaki projeleri halka arzda GYO’nun içine koymak istediklerini belirten Hasan Peker, “Biz bunların tamamını GYO şirketinin içine koymuştuk. Hepsi tek blok büyük bir yapıydı. Hatta dedik ki; uluslararası bir firma olarak içinde Euro, Pound ve TL ile geliri olan geliştirmeyi GYO olarak koyduk. Ama sonunda SPK dedi ki; ‘GYO’lar yüzde 100’ü gayrimenkulle iştigal eden firmalara iştirak edebilir’. Başkan ile “bunu hemen düzeltmemiz lazım” diye konuştuk. Başka bir konuda onlar da buna takılmışlar “onu düzelteceğiz” dediler. Fakat başkan değişti. Dedik ki biz bundan sonra gireceğimiz işleri direk GYO adına alırız ve yaparız. İlk önce 1.1 milyon euro’ya aldığımız Düsseldorf’taki binayı GYO adına satın aldık. Sonra İngiltere’de Gravesend bölgesindeki projeyi GYO’nun içine koyduk.”
‘Charles Dickens’ etkisi!
Peker Holding’in Başkan Yardımcısı Ayşegül Peker, Türkiye’deki tecrübelerini 6 yıl önce yurtdışına taşımaya karar verdiklerini ve ilk projelerini yerel bir ortakla İngiltere’de hayata geçirdiklerinin hatırlatırken, son olarak Londra’nın 40 kilometre doğusunda bulunan Gravesend bölgesinde bir gayrimenkul aldıklarını söyledi. Peker, ünlü edebiyatçı Charles Dickens ile özdeşleşen bu bölge, cazibe merkezleri arasında” dedi.