26.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Orman Genel Müdürlüğü’nde Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında düzenlenen “Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı Etkinliği”ne katılan Bakan Pakdemirli şu bilgileri verdi:
“Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu çalışmaları hızla devam ediyor. Bu kanunla biyokaçakçılığa karşı cezai yaptırımlardan genetik kaynaklara dayalı buluşlarda fikri mülkiyete, Ar-Ge faaliyetlerinden türlerin ve habitatların korunması ve izlenmesine, anlaşmazlıkların çözümünden yetki ve sorumluluklara kadar tüm konuları yasal bir çatı altına toplayacağız. Kanun taslağını hazırladık. Önümüzdeki dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaşmasını hedefliyoruz.”
Pakdemirli, Türkiye’nin, 196 ülkenin imzaladığı Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne 1996 yılında taraf olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
“Bugün, bu sözleşmenin en aktif ülkelerinden birisiyiz. 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16’ncı Taraflar Konferansı’na Türkiye olarak ev sahipliği yapacağız. Türkiye 2 yıl süreyle sözleşmenin dönem başkanlığını da yürütecek. 16’ncı Taraflar Konferansı’nın ülkemizin ev sahipliğine yakışır şekilde tertip edilmesi ve koordinasyonunun sağlanması amacıyla Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Biyolojik çeşitliliğimiz açısından, böyle geniş katılımlı, uluslararası bir konferansın başarıyla yürütülmesi, ülkemiz için adeta bir milat niteliğindedir.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çalışmalarının hızlandığını duyurduğu Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu’nun içerdiği detayları, Milliyet yazarı Hakan Tartan önceki günkü yazısında yazdı.