15.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Bank Asya’nın yüzde 98 hissesine sahip olduğu Asya Emeklilik, bireysel emeklilik sektöründe faaliyete başladı. Türkiye’nin ilk faizsiz emeklilik şirketi olan Asya Emeklilik, sektörde ilk 5’te yer almayı hedefliyor. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, “Her konudaki öncü duruşumuzu burada da göstererek Türkiye’nin ilk ve tek faizsiz bireysel emeklilik şirketi olan Asya Emeklilik’i kurduk” dedi.
‘Hedef ilk 5’te yer almak’
2023 yılında dünyada katılım bankacılığı büyüklüğünün 8 trilyon dolara ulaşacağının öngörüldüğünü belirten Çelik, “Türkiye henüz bu konuda yolun başında ancak, ülkenin büyüme potansiyeline bakılarak katılım bankalarının büyüklüğünün 2023’e kadar 3 kat büyüyerek pazar payını yüzde 15’e çıkarması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmada finans alanındaki yelpazemizi, sigorta, emeklilik şirketi ve ileride aracı kurum gibi alanlarla genişletmenin önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut da, “Faaliyete başladığımız bugünden itibaren yeni satışlarda ilk 5 içinde yer almayı hedefliyoruz” dedi. Korkut şöyle konuştu: “Emeklilik planlarımızın tamamını getirisi faiz olmayan fonlara bağlı yatırım araçlarından oluşturduk. Böylece Asya Emeklilik, bu konuya duyarlı değerli vatandaşlarımızın tasarruflarının sektöre katılmasına imkan tanıyacak. Kurduğumuz fonlar, sukuk ve benzeri faizsiz enstrümanlar, katılım endeksi kriterlerine uygun hisse, katılım hesapları ve altın fonlarından oluşuyor.”
‘Anadolu’ya yayacağız’
Faizsiz enstrüman çeşitlerinin artacağını öngördüklerini belirten Korkut, “Bu öngörümüz ışığında tarihi düşük seviyelerde bulunan tasarrufların arttırılarak cari açığın azaltılmasına kaydadeğer bir katkıda bulunacağımıza inanıyoruz” dedi. Bank Asya şubeleri ve direkt satış ekipleriyle poliçe satışlarının yapılacağını anlatan Korkut, metropollerde büyümenin yanı sıra emekliliği Anadolu’ya da yaymayı hedeflediklerini belirtti. Korkut bir soru üzerine, iki yıl içinde 100 bin müşteriye ulaşacaklarını kaydetti. Şirket aynı zamanda hayat sigortası satışları yapmak için
Hazine’ye başvurdu.
Türkiye’de bireysel emeklilik fonlarının milli gelire oranının yüzde 2.5’lerde, OECD ülkelerinde ise yüzde 65 seviyesinde olduğunu hatırlatan Korkut, sektörde daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu söyledi.
“2011’de sektörde, bireysel emeklilik katılımcı sayısında yüzde 19 artış oldu, emeklilik fonları toplamında ise yüzde 19 büyüme kaydedildi” diyen Korkut, şöyle devam etti:
‘Sektör % 30 büyür’
“Bu büyüme sektöre olan güvenin ve potansiyelin de bir göstergesi. Bu yıl sektördeki reel büyümenin devam etmesini ve büyümenin bizler gibi yeni oyuncuların etkisiyle yüzde 30’ları aşacaktır.”
4 adet fon ve 3 plan sunacak
20 milyon TL sermaye ile kurulan Asya Emeklilik, 3 bireysel emeklilik planı ve 4 emeklilik yatırım fonu ile müşterilerine hizmet verecek. Şirketin fon içeriklerinin tamamı faizsiz enstrümanlardan oluşuyor: Sukuk ve benzeri faizsiz enstrümanlar, katılım endeksi kriterlerine uygun hisse senetleri, katılım hesapları, altın fonları.