25.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN - DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde BMI organizasyonuyla bu yıl beşincisi düzenlenen, CHRO Summit 2022 dün İstanbul’da gerçekleştirildi. ‘Reshape’ temasıyla düzenlenen zirvede iş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CHRO’ları bir araya geldi. Zirvede, gelecekte yetenek yönetimi ve şirket kültürünün yeniden keşfine dair konuların yanı sıra yetenekli çalışanları elde tutmak, istihdamda eşitlik ve geleceğin işleri gibi farklı konular ele alındı.
McKinsey & Company Organizasyon Uygulamaları EEMA Lideri Amadeo Di Lodovico, açılış konuşmasında İK alanında çok ilginç zamanlardan geçildiğini belirterek, “Otomasyonun ve dijitalleşmenin hızlanması, yeteneği etkileyen hususlardan. Şirketler yapay zeka, dijitalleşme ve otomasyonda çok ciddi yatırımlar yapıyor. Bilişsel yetilerin çok daha fazla önem kazandığı bir döneme; CHRO çağına girdik. Şirketler farklı sektörlerde yetenekleri ne kadar güçlüyse o kadar güçlü olacak. Yeniden düşünmemiz gereken konular arasında insan sermayesi ve yeti kavramı geliyor. Çünkü çok daha kıt kaynak ve kıt yetenek dönemine giriyoruz. Hiç görülmemiş sayıda çalışan büyük istifa trendlerini karşımıza koyuyor” dedi.
Gelecekte Yetenek Yönetimi adlı panel McKinsey & Company Türkiye Ortağı Manolya Yazarkan moderatörlüğünde gerçekleşti.
Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, “Yenilikçi İK uygulamalarımız, dijitalleşme yatırımlarımızın isabetli olduğunu gördüğümüz bir dönemi ekip ruhu içinde deneyimledik. Kendimize 2025 için çok kapsamlı hedefler koyduk” dedi.
Şirket kültürü
Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş da, “Çalışanlar bu dönemle çalışmayı ve yaşamayı bir bütün olarak görmeye başladı. İşe değil yaşama bağlanma, kurumla ve işle gurur duyma öne çıktı” diye konuştu. Alarko Holding CEO’su Ümit Nuri Yıldız, “Çalışma hayatının ofis dışına taşınmasıyla birlikte çalışanların dijital yetkinliklerinin artırılması önem kazandı. Hiyerarşik yapılar yerine inanç ve samimiyeti öne çıkaran Z kuşağına odaklanıyoruz” dedi. LinkedIn Güney ve Doğu Avrupa Satış Yöneticisi Burak Kuralkan, esneklik konusuna önem veren şirketlerde çalışanların daha mutlu hissettiğini söyledi.
Daha özgür…
İnsan Kaynaklarının Dönüşümü adlı panel DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya moderatörlüğünde gerçekleşti.
Turkcell CHRO’su Ali Rıza Esmen, “Modern insanla karşı karşıyayız. Aslında Turkcell’in de yakın lansmanını yapacağı T kuşağıyla karşı karşıyayız. Pandemiyle birlikte İK’nın değerinin de arttığını düşünüyorum. Modern insan kuşaklardan bağımsız olarak daha özgür olmak istiyor” dedi.
Kale Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Selda Seçkinler, çalışma hayatında kalifikasyonları artırmak gerektiğini belirterek, “Türkiye’de otomasyonla birlikte yok olacak işlerin oranı yüzde 60. O yüzden bizim kalifiye insan gücünü artırmaya ve elde tutmaya dönük savaşlarımız devam edecek. Hepimizin yetenek savaşlarını derinden yaşadığını düşünüyorum” diye konuştu.
TAV Havalimanları Holding İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker ise artık liderlerden daha çok iş birliği beklendiğini söyleyerek, “Dışarıda paydaşlarla olan iş birlikleri değil daha çok içeride çalışan ekipleriyle, süreçleriyle iş birliği yapması bekleniyor” dedi.
Şişecam İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Şengül Arslan, platform ve pazaryeri yaklaşımlarının güçlü bir şekilde iş dünyası ve organizasyon yapılarını etkileyeceğini ifade etti.
Gelecek daha dengeli
Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin ‘Küresel Yetenek Raporu’na dair şu notları paylaştı: “Her yıl yaptığımız, üst düzey yöneticiler, İK profesyonelleri ve çalışanlarının görüşleriyle öne çıkan Mercer Global Yetenek Trendleri Araştırması, bu yıl 13 sektörü ve 16 coğrafyayı kapsıyor. Bu yılki araştırmamız ise geleceğin ‘iyimserliğin’ bir sesi olduğunu işaret ediyor. Çalışanlardaki güven ve gelişme duygusu tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Özellikle gençler geleceğin daha dengeli olacağına inanıyor.”