20.01.2010 - 00:09 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
ABD’nin en büyük gıda şirketi Kraft ile İngiliz Cadbury arasında 16.7 milyar dolarla başlayan fiyat pazarlığında son rakam 19.7 milyar dolara (11.9 milyar pound) çıktı. Taraflar bu rakam üzerinde anlaştı, teklif Cadbury hissedarlarına sunulacak.
Anlaşmanın tamamlanması için hissedarların çoğunluğunun onayı gerekiyor. Kraft’ın bunun için 2 Şubat’a kadar süresi var. Rekabet onaylarının ardından birleşmenin tamamlanması planlanıyor. Kraft’ın almaya hazırlandığı Cadbury, Türkiye’de Kent’in sahibi.
Bu arada ABD’li Hershey’in bu hafta İngiliz şekerleme şirketi Cadbury’ye en az 17.9 milyar dolarlık teklif vereceği ileri sürülmüştü.
Yapılan açıklama sonrası Cadbury hisseleri borsada yüzde 3 yükseldi. Birleşmeyle Kraft’ın gelirde yıllık 50 milyar doları hedeflediği belirtiliyor.
Parayı pizzadan buldu
Kraft, iki şirketin güçlerini birleştirmesiyle çikolata ve şekerleme sektöründe dünya lideri, hızlı büyüme potansiyeline sahip ciklet sektöründe ise dünya ikincisi olacağını bildirdi. Bazı ekonomistler bu teklifin İngiliz Cadbury’nin değerinin altında olduğunu düşünüyor. Buna karşılık Kraft’ta yatırımı bulunan Warren Buffet, daha önceki tekliflerin çok yüksek bir rakama işaret ettiğini açıklamıştı.
Kraft CEO’su Irena Rosenfield, “Cadbury’nin markalarına, mirasına ve çalışanlarına büyük saygı duyuyoruz. Onların Kraft’ın parçası olarak başarılı olacağına inanıyoruz” dedi. Cadbury Başkanı Roger Carr, anlaşmanın, Cadbury hissedarları için iyi bir değeri temsil ettiğine inandığını ifade etti. Kraft, ABD’deki pizza operasyonunu Nestle’ye 3.7 milyar dolara sattıktan sonra Cadbury’e teklifinin nakit kısmını yükseltmişti.
Kent Gıda hisseleri yüzde 19 prim yaptı
2002’de Kent Gıda’nın yüzde 51’ini 74.8 milyon dolara alan Cadbury ardından çağrı yoluyla borsadaki hisseleri topladı. Sonrasında da Tahincioğlu Holding hisselerini devraldı. Cadbury Gebze’deki tesisinde yıllık 40 bin ton üretim yapıyor. Yıllık ihracatı 50 milyon dolar. Kent Gıda’nın borsadaki hisseleri dün yüzde 19 prim yaptı. Cadbury Türkiye’de şekerlemede pazarın yüzde 55’ini elinde tutuyor. Şirket, 2007’de Falım, First gibi sakız markalarının sahibi Intergum Gıda’yı aldı.
Cadbury Türkiye’de Kent, Jelibon, Tofita, Olips, Topitop, Bonibon, Poptip, Toybox markalarıyla, Kraft ise Milka, Toblerone, Jacobs, Tang, Cipso, Patos markalarıyla öne çıkıyor.
Gordon Brown Kraft’ı uyardı
İki şirketin birleşmesinin Cadbury’nin İngiltere operasyonunda 7 bin kişinin işini kaybetmesiyle sonuçlanacağını belirten The Unite sendikası bu satışa şiddetle karşı çıkıyor. Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Kraft’ı işçi çıkarmaması konusunda uyardı. Brown, İngiltere’deki yatırım seviyesinin de düşürülmemesi gerektiğinin altını çizdi.
KRAFT
Cirosu 42 milyar dolar
- 1903 yılında James L. Kraft tarafından Chicago’da kuruldu. -1914 yılında kendi peynirini üretmeye başladı. - Philip Morris 1988’de 12.9 milyar dolara Kraft’ı satın aldı. n Philip Morris Nabisco’yu 2000’de 19.2 milyar dolara aldı ve bu şirketi Kraft ile birleştirdi. - 2007’de Danone’nin bisküvi işini 7.2 milyar dolara aldı. -168 fabrikası var n 98 bin kişiyi istihdam ediyor n 2008 yılı geliri 42 milyar dolar. - Oreo bisküvileri, Nabisco krakerleri, Philadelphia-Dairylea (peynir), Kenco-Maxwell House-Jacobs (kahve) ile Terry’s Chocolate Orange-Toblerone (çikolata) şirketin dünyada öne çıkan markalarından birkaçı.
CADBURY
Cirosu 8.9 milyar dolar
-1824’te John Cadbury’nin Birmingham’da açtığı çay ve kakao dükkanıyla işe başlandı. -1969’da Schweppes ile birleşti, Cadbury Schweppes adını aldı. - 2003’te 4.2 milyar dolara U.S. Adams’ın sakız operasyonlarını bünyesine kattı. -2006’da 1.85 milyar euro’ya şirketin Avrupa operasyonlarını yatırım fonu Lion and Blackstone’a sattı. n Hissedarlardan gelen baskıyla Mayıs 2008’de İngiltere ve ABD operasyonlarını ayırdı. - Mart 2009’da Avustralya’daki içecek işlerini 1.185 milyon dolara Asahi Breweries şirketine sattı. - Dairy Milk, Green&Black’s (çikolata) ile Trident ve Dentyne çiklet markalarıyla tanınıyor. - 20’den fazla markası dünyanın en büyük 50 şekerleme pazarında 1. veya 2. sırada bulunuyor. - Dünyada toplam 60 ülkede faaliyet gösteriyor, 46 bin çalışanı var.
- 2008 yılı gelirleri 8.9 milyar dolar.