EkonomiBankada parası olanlar dikkat: Oranlar değişti! İşte 1 milyon liranın aylık getirisi

Bankada parası olanlar dikkat: Oranlar değişti! İşte 1 milyon liranın aylık getirisi

08.09.2024 - 07:35 | Son Güncellenme:

TL’nin cazibesini artırmak amacıyla atılan son adımların ardından bankalarda mevduat faiz oranları güncellenmeye başladı. Peki şu anda ortalama faiz oranları ne durumda? 1 milyon TL’si olan ne kazanıyor? Faizler daha da yükselir mi? Tüm merak edilenler haberin detayında...

Bankada parası olanlar dikkat: Oranlar değişti İşte 1 milyon liranın aylık getirisi

Milliyet.com.tr/ÖZEL 2024 yılı Nisan ayında zirve yapan mevduat faizleri sonraki aylarda düşüşe geçmişti. Ancak Merkez Bankası’nın son verilerine gören mevduat faizlerinde bir miktar yükseliş dikkat çekiyor. Özellikle TL mevduatların cazibesini artırmak adına Merkez Bankası bir dizi önlemi hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Peki şu anda bankalarda ortalama mevduat faizleri ne durumda? Merkez Bankası’nın attığı son adımlarla birlikte mevduat faizleri daha da yükselir mi? Bankada 1 milyon TL parası olan aylık ne kazanıyor? Mevduat faizleri ne zaman düşüşe geçecek?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Şu anda bankalarda aylık mevduat faiz oranları yüzde 52-53 bandında seyrediyor. 3 aylık mevduat faizlerine baktığımızda bu oran yüzde 48 seviyelerine kadar gerilemektedir. Merkez Bankası’nın almış olduğu kararlar yeni olduğu için bunun piyasaya yansıması henüz olmadı. İlerleyen süreçte gelişmeleri takip ediyor olacağız.

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİR Mİ?

Haberin Devamı

Daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım değerlendirmelerimde aslında bankaların üçüncü çeyrek hedeflerini yakalamakla ilgili eylül ayında cazip kampanyalar düzenleyebileceğinden bahsetmiştim. Bunu mevduat sahiplerinin takip etmesini önermiştim.

Bankaların zorunlu ayırması gereken mevduat karşılıklarının ve mevduat aylık artış hedeflerinin yükselmesi ile birlikte muhakkak ki faizlerde ciddi anlamda bir yükseliş söz konusu olacaktır. Bunun için özellikle eylül ayında mevduat sahiplerinin sıkı bir şekilde bankalardaki faiz oranlarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNE GÖRE FAİZDE AYARLAMA OLACAK MI?

Merkez Bankası’nın beklentilerinde en fazla 2-3 puanlık bir oynama olacaktır. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 38-40 bandında gerçekleşeceğini değerlendiriyorum. Ekonomi yönetimi enflasyon ile mücadele kapsamında bütün enstrümanlarını kullanıyor. Uzun zamandır Merkez Bankası’nın politika faiz oranını sabit tuttuğunu gözlemlemekteyiz. Biz bu süreçten sonra bir faiz artışı beklemiyoruz. Hatta 10’uncu aydan itibaren bir faiz indirimi bizim için sürpriz olmayacaktır. Yıl sonundan itibaren faiz indirimlerinin kesin anlamda gündeme geleceğini değerlendiriyorum.

Enflasyonla mücadele kapsamında daha yüksek bir faiz oranı gelir mi? Ben mevduatta en yüksek faiz döneminin bu dönemde yaşanacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

1 MİLYON LİRASI OLAN NE KAZANIYOR?

Aylık olarak 1 milyon TL’nin net getirisi 42 bin 54 TL ile 42 bin 863 TL arasında değişmektedir. Bankalarda aylık faiz oranını yüzde 52-53 bandında seyrettiğini vurgulamıştım. Dolayısıyla bu gelirler yüzde 52-53 aralığında faiz veren bankalara göre değişim göstermektedir.

FAİZ DÜŞÜŞÜNE KARŞI YATIRIMCILAR VADEYİ NASIL AYARLAMALI?

Merkez Bankası politika faizini uzunca bir süredir sabit tutmaktadır. Artık faiz indirimleri ekimden itibaren konuşulmaya başlanacak. Piyasada bankaların uyguladığı faiz oranlarına baktığımızda Merkez Bankası’nın politika faizi ile uyumlu olduğunu gözlemlemekteyiz. Politika faizinde yapılacak bir indirim mevduat faizinde de karşımıza çıkacaktır.

‘Vade nasıl ayarlanmalı?’ sorusuna gelecek olursak kısa vadeli yatırımları tavsiye ediyorum. Bankalar uzun vadelerde faiz oranlarını düşürmekteler. Yatırımcılar 9’uncu ayda bankaların yapacağı son faiz artışlarını sıkı takip etmeli, en yüksek faiz oranı üzerinden bir değerlendirme yapmalılar.”