Ekonomiİstanbul Boğazı'nda şok görüntü! Vaniköy sırtlarındaki villa inşaatı durduruldu

İstanbul Boğazı'nda şok görüntü! Vaniköy sırtlarındaki villa inşaatı durduruldu

22.08.2024 - 10:43 | Son Güncellenme:

Üsküdar Vaniköy'de ormanlık arazi içinde yapılan villanın görüntüleri ortaya çıktı. 'Çivi dahi çakılamaz' denilen bölgede yapılan inşaatla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Yapının bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'a ait olduğu, yakın zamanda Rus işadamı tarafından satın alındığı öğrenildi.

Üsküdar, Vaniköy'de ormanlık arazi içindeki villa inşaatı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. İstanbul İl Müdürlüğü Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki inşaat faaliyetlere ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu. İl Müdürü Maliki Ejder Batur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde birtakım izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştiği tespiti üzerine İl Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmış olup, mezkur bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde olması nedeniyle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiği konusunda uyarı yazısı ilgili kuruma iletilmiştir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ADNAN OKTAR'A AİT OLDUĞU, RUS İŞ ADAMINA SATILDIĞI ÖĞRENİLDİ

Alınan bilgiye göre, yapının bulunduğu alanın daha önce organize suç örgütü elebaşı Adnan Oktar'a ait olduğu, yakın zamanda Rus işadamı tarafından satın alındığı öğrenildi.

İZİNSİZ İNŞAAT MÜHÜRLENECEK

Üsküdar Vaniköy'deki inşaat çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesinin izni ile başlatıldığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğüne gelen ihbar üzerine bakanlık yetkililerinin de söz konusu inşaatta incelemelerde bulunduğu kaydedildi. İnceleme sonucunda, bakanlık yetkililerinin inşaat alanını mühürleyeceği bildirildi.(AA)

İNŞAAT DURDURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Vaniköy’de devam eden inşaatı durdurdu.

Haberin Devamı

Bakanlığımızın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “İstanbul Üsküdar Vaniköy, Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki bir alanda, yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştiği İl Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir. İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde bulunan alanda yapılan incelemede, meskenle ilgili kişiler tarafından herhangi bir yapı inşaat izin belgesinin Bakanlığımıza ibraz edilmediği ve ruhsatsız inşa faaliyetinin devam ettiği anlaşılmıştır. İnşaat Bakanlığımız tarafından durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Boğazında şok görüntü Vaniköy sırtlarındaki villa inşaatı durduruldu

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İstanbul’un Üsküdar ilçesi Vaniköy semtinde bulunan ve Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanununun 184. Maddesi uyarınca “İmar Kirliliğine Neden Olma” suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır.Dünyanın göz bebeği İstanbul’umuzun doğasını bozacak hiçbir olumsuzluğa asla müsaade edilmeyecektir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir." dedi.

İBB: SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamada, özel mülkiyete konu Üsküdar ilçesi Vaniköy Mahallesi 928 ada 3 parsel sayılı yerde ikişer katlı dört bağımsız bölümden oluşan iki betonarme yapı bulunduğu ve bu yapıların tamamının yapı kullanma izin belgesine sahip olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Ayrıca parsel üzerinde yapı kullanma izin belgesi eki röleve projesinde mevcut havuz yapısının da yer aldığı aktarılan açıklamada, şunları kaydedildi: "Parsel içinde geçmişte mevcut olan kaçak yapılar yıkılmıştır. Sonrasında yasal yapılarla ilişkili olarak, yapı ilgilileri tarafından tamir ve tadilat izni almak amacıyla kurumumuza başvuruda bulunulmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda, mevzuat gereği basit onarım izin belgesi düzenlenmiştir. Ancak, mahallen yapılan denetimler sonucunda kısmen basit onarım izninin dışında kalan ve güçlendirme ruhsatı kapsamında yapılabilecek çalışmaların kurumumuza güçlendirme ruhsatı talebinde bunulmadan yapılmakta olduğu, yasal yapılara ilave ahşap ve prefabrik yapılarının inşa edilmekte olduğu tespit edilmiştir."

Açıklamada, "Bu durum üzerine yasal süreç ivedilikle başlatılmış, 16 Ağustos 2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir. Kurumumuz, bu süreçte yasal yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmekte olup mevzuat dışı her türlü yapılaşmanın önüne geçmek için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir." ifadesini kullandı. 

Haberin Devamı

CNN TÜRK MUHABİRİ ER: BAKANLIĞA BAĞLI EKİPLER GELDİ

Konuyla ilgili detayları CNN Türk Muhabiri Serdar Er anlattı. Er konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı ekipler anca girebildiler, İBB’ye bağlı ekipler, ekiplerin girmesinden önce içeri girmişlerdi, onlar ne tür denetimler yaptı bilmiyoruz.

İnşaatın dışarıdan görüntüleri var, içerisinde ne tür işlemler devam ediyor? Kafadaki soru işaretleri görüntüler sonrası ortaya konacak. İçerideki ekiplerin net bir şekilde yaptığı işlemler bu görüntüler sayesinde sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

Peki ne oldu? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ihbarlar, çekilen görüntüler üzerine harekete geçti. Boğaziçi Öngörünüm bölgesinde inşaat faaliyeti yürütüldüğü için, bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahasında bulunduğu için oraya cezai işlem uygulanması açısından ivedilikle yerine getirilmesi, inşaat faaliyetlerinin cezai işlem olarak ne gerekiyorsa ivedilikle yapılması için bir çağrı yaptı.

Boğaziçi Öngörünüm bölgesi olması sebebiyle doğal bir alan. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunuyor. Tarihi yapı olması sebebiyle Kültür Bakanlığı’nın da sorumluluğuna giren alan var.

AK PARTİ'DEN TEPKİ

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Üsküdar Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'ndeki izinsiz inşaata ilişkin, "Bu kaçak yapılaşmaya kimlerin göz yumduğu ve kimlerin bu talanın arkasında olduğu sorularının yanıtları, İBB Başkanının sorumluluğundadır. Vaniköy'deki orman arazisinin yağmalanmasına göz yummak, sadece çevreye değil, aynı zamanda İstanbul halkına da ihanet etmek demektir." dedi.