23.05.2024 - 14:50 | Son Güncellenme:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Katılım finans çerçeve kanununa ilişkin çalışmalar devam ediyor. Sektörün görüşlerine açıldı. Görüşler toparlanacak ve o çerçevede bu yasama dönemine yetişir mi bilmiyorum. İnanıyorum ki ekimden itibaren Meclisimizin gündemine götürülür.
Şu anda uygulamada olan makroekonomik istikrar ve reform programımız var. Gelinen noktayı paylaşmak isterim.
Geçen sene dünya ekonomisine baktığınız zaman karşı rüzgarlar daha yoğundu. Bu yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye ekonomisi açısından bakarsak belki bir miktar daha destekleyici bir küresel ekonomik arka plan çizebiliriz. Bu işin başında ana ticaret ortaklarımızdaki toparlanma geliyor. 2024-2025 yılına bakarsanız toplam ihracatımızın yüzde 51’ine denk gelen Avrupa’da bir toparlanma var.
ENFLASYON HAKKINDA
Geçen sene ilk yılı geçiş yılı olarak öngördük. Biz dedik ki nihai amaç enflasyonu tek haneye indirmek bunun için bir geçiş dönemine ihtiyacımız var. Dezenflasyon için koşulların oluşturulması lazımdı. Mayıs ayı enflasyon 3 Haziran’da açıklanacak. Merkez Banka’mız yüzde 75-76 düzeyinde enflasyon bekliyor.
‘TÜRKİYE’YE SERMAYE AKIŞI ÇOK GÜÇLÜ’
2024’ün ikinci yarısına bakalım. Deprem etkisi geride kalacak. Türkiye’ye şu anda sermaye akışı çok güçlü. Müdahil olmazsak lira değerlenecek. Liranın değer kaybı anlamında bir süreçle karşı karşıya değiliz.
‘VERGİLERİ ARTIRMA PLANIMIZ YOK’
KDV ya da diğer vergileri artırma planımız yok. Vergide bir takım muafiyet ve istisnaları gözden geçirmeye devam edeceğiz.
Aylık olarak şu anda aylık enflasyon yüzde 3 civarına oturdu. Yüzde 3 civarı aylık enflasyon bizim hedefle tutarlı. Ocak, şubat ayında bir miktar sapma olsa da bunun telafi edilebileceğini düşünüyoruz.
‘MERKEZ BANKAMIZA 54 MİLYAR DOLAR KAYNAK AKIŞI OLDU’
Dün itibarıyla son 1.5 ayda Merkez Banka’mıza içeriden ve içeriden neredeyse 54 milyar doların üzerinde kaynak akışı oldu.
‘ENFLASYON KALICI BİR ŞEKİLDE DÜŞECEK’
Biz enflasyonun kalıcı bir şekilde düşeceğine inanıyoruz. Türkiye’nin risk priminde ciddi bir düşüş var.
‘CDS’İN 200’ÜN ALTINDA OLMASINI BEKLİYORUZ’
Türkiye’nin CDS priminin gelecek yıl bu vakitlerde 200’ün altında olmasını bekliyoruz.
‘REZERVLERİMİZ ÇOK DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE İYİLEŞİYOR’
Merkez Bankamızın rezervleri artıyor. Brüt rezervler 139 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Swap hariç rezervler –14 milyar dolar. Bu hafta itibarıyla -10 milyar doların altına inmiş olacak. Rezerv pozisyonumuz öngördüğümüzden çok daha hızlı bir şekilde iyileşiyor."