05.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Hande Atılgan / Kayseri - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Döviz rezervimiz yeterli ama girdi maliyetlerinin artışına karşın döviz kuru önemli bir enstrüman. Enflasyon düştükçe maliyetler de stabil hale gelecek. Önemli olan bu işi dengeli götürmek” dedi. Bakan Bolat ihracatta çifte rekorun açıklandığı Kayseri’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hatırlanacağı gibi temmuzda ihracat 2023’ün aynı ayına göre, yüzde 13.8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçmişti. Yıllıklandırılmış ihracat da temmuzda 261.5 milyar dolarla yine rekor kırmıştı.
Rezervlerde büyük artış
İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise, “Türkiye’de üretim maliyetleri çok yüksek. Rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor” mesajını vermişti.
İhracatçıların girdi maliyetlerindeki pahalılık sebebiyle rekabetçilik anlamında zorlandıkları açıklamalarının ve kur - maliyet dengesi yapılması talebinin sorulduğu Bakan Bolat, şunları söyledi: “Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankamızla da koordineli olarak gerek finansmana ulaşım, finansman maliyetlerinin düşürülmesi gibi çabalar içindeyiz. Zaten eylül sonrası, ekim gibi enflasyonunun yüzde 50 ve altına yıllıklandırılmış olarak düştüğünü gördükçe kredi maliyetlerinde de aşağı doğru inişleri göreceğiz. Hatta piyasa politika faizinden daha önce o anlamda hareket edecektir diye gözlemliyoruz.”
Bolat, dövizle ilgili olarak da şunları dile getirdi: “Hükümetimiz 3 Haziran 2023’te kurulduğundan bu yana döviz rezervlerimizde büyük bir artış var. Sadece 31 Mart mahalli seçimlerinden bu yana 85 milyar dolardan fazla bir döviz kaynağı girişi oldu. Bunun az bir miktarı yurt dışı kaynaklı, diğeri vatandaşlarımızın ve şirketlerin dövizden TL’ye dönmesinden dolayıydı. Şimdi döviz rezervimiz yeterli ama şunu biliyoruz ki girdi maliyetlerinin artışına karşın döviz kuru önemli bir enstrüman. Enflasyon düştükçe maliyetler de stabil hale gelecek. Önemli olan bu işi dengeli götürmek.”
‘Önemli olan istikamet’
Eylül ayı sonunda açıklanması beklenen OVP’de yıl sonu ihracat hedefinde aşağı yönde bir hedef revizesi yapılıp yapılmayacağı sorulan Bolat şöyle konuştu:
“11 ay hedefe sadık kaldık. Şu anda bir aşağı doğru gidiş öngörmüyoruz. İkinci olarak, Avrupa Merkez Bankası ikinci faiz indirimini eylülde yapabilir; Amerika’nın da eylül ve kasım-aralık gibi iki indirim yapacağı konuşuluyor. Önemli olan doğru istikamette olmak, yani rakam 1 milyar - 2 milyar dolar az olmuş, çok olmuş o kadar önemli değil. Hedeflerimize bağlıyız.”
Doğrulama logosu otoya da geliyor
Ağırlıkla Çin’den yapılan mikro ithalat girişimlerinin de sorulduğu Bolat, “Yakından izliyoruz” derken, tedbir almaya yönelik yeni kararların yakında yayınlanacağını vurguladı. Bolat, Milliyet’in daha önce haberleştirdiği “emlak ilan sitelerindeki doğrulama logosu uygulamasının” devamının eylül ayı sonuna kadar otomotiv için de harekete geçirileceğini bildirdi.
Bolat, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda sektörü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi denetimlerinin yanı sıra kendilerinin de fahiş fiyat, stokçuluk, aldatıcı reklamlar gibi alanlarda denetimlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek, ceza kesilen işletme sayısının 7 ayda 71 bini bularak, geçen seneki 56 bin seviyesini geçtiğini ve bu yıl 960 milyon lira idari para cezası kesilerek, geçen yılki 1.5 milyar lira seviyesine yaklaşıldığını kaydetti.