EkonomiKritik toplantıya bir gün kala Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

Kritik toplantıya bir gün kala Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

06.12.2022 - 15:32 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı yarın gerçekleştirilecek. Kritik gelişme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den peş peşe asgari ücret açıklaması geldi.

Kritik toplantıya bir gün kala Bakan Bilginden asgari ücret açıklaması

Asgari ücrete ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den önemli mesajlar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümet-işçi-işveren mutabakatına işaret ederken, Bakan Bilgin ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi "Ortalamayı yukarı taşıyan asgari ücret politikası izliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

TİSK Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın gerçekleşecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesi işçi ve işverenler arasındaki mutabakatın önemine işaret ederek, "Asgari ücrette işverenlerle anlayış içinde hareket ettik. Son dönemde asgari ücret tespitinden vergi dilimlerinin belirlenmesine kadar işverenlerimizle iş birliği yaptık. İşçi-işveren arasındaki diyalog güçlü olmadığı zaman sosyal huzursuzluk yaşanması kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

"ORTALAMAYI YUKARI TAŞIYAN ASGARİ ÜCRET POLİTİKASI İZLİYORUZ"

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise "Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde geçtiğimiz yıl izlediğimiz asgari ücret politikası fevkalade önemlidir. 'Asgari ücret, temel ücret oldu' diye bir eleştiri var; bu bilgisizliğe dayanan eleştirileri de dikkatinize sunmak isterim. Asgari ücretli oranı şu anda yüzde 37 civarında fakat asgari ücretin şöyle bir etkisi var; biz asgari ücreti artırdığımız zaman reel ücretlerde, nominal ücretlerde, iş aleminde yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikası izlediğimizi belirtmek isterim" dedi.

ASGARİ ÜCRETTE İLK TOPLANTI YARIN YAPILACAK. İLK TOPLANTIDAN BEKLENTİLER NELER?

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantı yarın yapılacak. Aralık ayının son haftasına kadar yeni asgari ücretin belirlenmesi bekleniyor.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yarın gerçekleştireceği toplantısına dair beklentilerini, DİSK’in 13 bin 200 lira talebini ve asgari ücrette en gerçekçi rakamın ne olacağına yönelik milliyet.com.tr'ye değerlendirmede bulundu. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“Öncelikle enflasyon rakamları göz önünde bulundurulacaktır. Önceki dönemde alınmayan 12 puanlık bir enflasyon farkı ve son 6 aylık enflasyon dikkate alınacaktır. Bu tutar da yüzde 40’lar seviyesinde en az gerçekleşecek. Bununla beraber tabi işçi temsilcilerinin de bazı istekleri var. TÜRK İŞ Başkanı açıklamasında 7 bin 785 TL civarını işaret etti. Bu da asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması gerektiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

'HIZLI KARAR ALINACAK'

Yarın ikinci bir toplantı yapılacak. Hızlı bir şekilde karar alınacağını düşünüyorum. Temmuz ayında 15 gün içerisinde bir karar alınmıştı. Yine aynı hızla ve oy birliği ile bir karar alınmasını bekliyoruz.

DİSK ASGARİ ÜCRETİN 13 BİN 200 LİRA OLMASINI TALEP ETTİ. SİZCE BUNUN GEREKÇESİ NEDİR?

DİSK Başkanı’nın 13 bin 200 lira talebi var. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı şu anda 25 bin 400’ler seviyesindedir. Zannediyorum ki bu tutarı dikkate alarak hesaplama yaptılar. 13 bin 200 liralık bir tutar belirlendi. Ancak 13 bin 200 lira şu anda asgari ücretin yüzde 100’den fazla artması demektir. Piyasa oluşacak fiyatlamalarda her bir mala yüzde 100’den fazla bir artış yapılması demektir.

Haberin Devamı

Bu tutarların etkileri enflasyonist etkiye sebep olacaktır. Zaten enflasyonla mücadele edilmesi gerekiyor. Enflasyon sürekli enerji fiyatlarının gerilemesiyle azalış gösterdi. Bir yandan da asgari ücret üzerindeki enflasyonist baskının alınması gerekiyor. Sabit dar gelirli ve sabit orta gelirlinin üzerindeki enflasyonist baskıyı bu dönemde alınması gerekiyor. Bu önlemler alınırken de ilerleyen dönemde enflasyona sebebiyet vermemek gerekiyor.

ASGARİ ÜCRETTE 8 BİN LİRANIN ÜZERİ NE KADAR GERÇEKÇİ? BEKLENTİNİZ NEDİR? 

5 bin 500 TL üzerinde yüzde 45 artış olursa 7 bin 945 lira yapar ve bu da kasım ayı enflasyonu ile beraber oluşacak bir açlık sınırıdır aslında. Hem açlık sınırı üzerinde kalması hem de 8 bin lira psikolojik sınırın açılması anlamında 8 bin lira en ideal rakamdır. 

Yüzde 50 artış yapılırsa bu tutar 8 bin 250 TL civarına gelir. O yüzden 8 bin 250 TL ve üzerindeki rakamlar hayatın olağan akışına aykırı rakamlardır. 8 bin lira olması muhtemel gözüküyor ama 8 bin 250 lira ve üzeri bir tutar belirlenmesi zordur.”