07.03.2018 - 11:25 | Son Güncellenme:
AA
Moleküler genetik alanındaki doktora eğitimi sırasında ihtiyaç duyduğu mikrobiyolojik test cihazını yurt içinden temin edemeyen Fatma Neslihan Yüksel, cihazın yerlisini üretmek için girişimci oldu.
Teknopark Ankara'daki Cannes firmasının Müdürü Fatma Neslihan Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketi yaklaşık 7 ay önce iki ortağıyla TÜBİTAK'tan aldıkları destekle kurduklarını söyledi.
Doktora eğitimi sırasında yürüttükleri laboratuvar çalışmalarında mikrobiyolojik testler yapan bir cihaza ihtiyaç duyduklarını anlatan Yüksel, "Cihazın muadili yurt dışında var ancak bu cihaz bizim ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılamıyordu. Bu, mikrobiyolojik testler yapan bir cihaz. Daha sonra neden bunu kendimiz yapmıyoruz dedik. İş fikrimiz böyle ortaya çıktı." diye konuştu.
Çalışmalarının sonucunda implantların yüzeylerinde oluşan mikroorganizmaları test eden bir prototip geliştirdiklerini söyleyen Yüksel, söz konusu prototipin insan vücudunu taklit eden bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Yüksel, "İmplant üreten firmalar, hastaneler, Ar-Ge kuruluşları ve üniversitelere test hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Cihaz sayesinde implantların dışında da aklınıza gelebilecek tüm yüzeyleri test edebileceğiz. Şu an Türkiye'de böyle bir test hizmeti yok." ifadelerini kullandı. Yüksel, önümüzdeki 6 ay içinde laboratuvar denemelerine başlayacaklarını bildirdi.
"Ortadoğu pazarına açılmayı hedefliyoruz"
İhracata yönelik hedefleri bulunduğunu belirten Yüksel, ilk etapta Ortadoğu pazarına açılmayı istediklerini söyledi.
Benzer ürünlerin Ar-Ge çalışmalarında ve üniversitelerde kullanıldığını ifade eden Yüksel, "İmplant üreten bazı firmalarla görüştük. Bu görüşmelerden ürünün kullanılabileceğine dair olumlu geri dönüşler aldık." diye konuştu.
Geleceğe dair hayalleri arasında biyodizel üretim tesisi kurmanın bulunduğunu anlatan Yüksel, firma olarak canlı organizmadan biyodizel üretmek istediklerini kaydetti.
Yüksel, gelecek dönemde Türkiye'de yerli ve milli ürünlere daha fazla destek sağlanacağını belirterek, "Amacımız kendi geliştirebileceğimiz ürünlerin ithalatının önüne geçmek. Yerli üretimin kalitesini artırırsak, Ar-Ge'ye zaman ayırırsak ülke adına her şeyin daha iyi olacağını düşünüyoruz." dedi.