02.04.2022 - 07:31 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Petrolde ABD'nin stratejik petrol rezervleriyle ilgili hamleye hazırlandığı haberi aşağı yönlü bir hareket yaratmıştı. Brent petrol 102 dolar seviyesine kadar geriledi. Bu durum Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 130 doların üzerini gören brent petrol, diyalog çabalarının oluşması sonrası petrolün varili 102 dolara kadar düştü. Buna bağlı olarak Türkiye'de çarşamba günü motorinin litre fiyatına 1 lira 55 kuruş indirim geldi. Düşüş trendi devam edince perşembe gününden itibaren motorinin litre fiyatına 88 kuruşluk bir indirim daha yansıdı.
BENZİNE İNDİRİM GELDİ
Petrol fiyatlarının düşüş trendine girmesiyle bugünden itibaren benzine 80 kuruş indirim geldi. İndirimin ardından benzinin litre fiyatı, İstanbul'da 19,80 liradan 19,00 liraya geriledi. Fiyatlardaki düşüşte, ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden satış yapma kararı etkili oldu.
ABD Başkanı Joe Biden, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin stratejik petrol rezervlerinden gelecek 6 ay içinde günlük 1 milyon varil olmak üzere 180 milyon varili aşkın petrol satışı yapılacağını açıklamıştı.
Mayıs'ta başlayacak petrol satışı, ülkenin stratejik petrol rezervlerinden bugüne kadar piyasaya sunulan en büyük satış olarak dikkati çekiyor.
UEA ÜLKELERİ ACİL DURUM PETROL REZERVLERİNİ KULLANIMA AÇIYOR
Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) 31 üye ülkesi, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası ikinci kez acil durum petrol rezervlerinden belli miktar petrolü kullanıma sunmak üzere anlaştı. Söz konusu miktar, gelecek hafta açıklanacak.
UEA'nın açıklamasına göre, UEA Yönetim Kurulu bakanlar seviyesinde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda UEA'nın 31 üye ülkesi, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası petrol piyasalarında meydana gelen sorunlara karşı yeniden acil durum petrol rezervlerinden bir miktarı kullanıma sunmak üzere anlaştı. Söz konusu miktar gelecek hafta açıklanacak.
Bu kararla UEA, savaşın başından beri acil durum petrol rezervlerini ikinci kez devreye sokmuş olacak.
Küresel piyasalarda arz ve talep dengesizliği nedeniyle oluşabilecek bir kısıtlamanın fiyat artışına dönüşmemesi için geçen ay da UEA'nın 31 üye ülkesi toplamda 62,7 milyon varil acil durum petrol rezervini kullanıma açmak üzere anlaşmıştı.
Bugünkü kararla, UEA üye ülkeleri tarihinde beşinci kez acil durum petrol rezervlerini kullanıma açıyor. Daha önceki kararlar 1991, 2005, 2011 ve 1 Mart 2022'de alınmıştı.
UEA üye ülkelerinin toplam acil durum rezerv miktarı 1,5 milyar varil seviyesinde bulunuyor.
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.