22.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ / KOBİ
İki genç girişimci yaptıkları işle, araç kiralamaya farklı bir bakış açısı getirdi. Yurtdışında üniversite okurken sıklıkla kullandıkları sistemi, Türkiye’ye dönünce hayata geçirme kararı vererek girişimciliğe adım attılar... Mobicar’ın kurucuları Erben Öztürk ve Emir Günel’den bahsediyoruz.
Öztürk’ün asıl mesleği Elektronik Mühendisliği. Amerika’da bu alanda eğitim almış. Günel ise Hollanda’da üniversite eğitimini tamamlamış. Hollanda’da kullandığı araç paylaşım modelini Öztürk’le beraber iş fikrine çevirmiş. Mobicar, bir araç paylaşım platformu. Araç sahipliğinde bir alternatif olarak tanımlanıyor. Mobicar aynı zamanda kendi yazılımını ve araçlara uyguladığı donanımları da geliştiren bir teknoloji şirketi.
Üyelik sistemi var
Erben Öztrük, sistemlerinin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor: “Üyelik sistemi ile çalışıyoruz. Şehrin birçok farklı bölgesinde park edilmiş araçlarımızı kullanmak için internet sitemiz veya iPhone uygulamamız üzerinden üyelik başvurusu yapılıyor. Başvurunuz onaylandıktan sonra adresinize bir Mobicar üye kartı gönderiliyor.
Araçlarımızın hepsinde araç takip cihazları ve kart okuyucular var. Mobicar üye kartları önceden rezervasyon yapmanız koşuluyla araçlarımızın kapılarını açıp kapamaya yarıyor. Günlük, saatlik, isterseniz de gece gündüz kullanıyor, kullandığınız kadar ödüyorsunuz. Gün ve saat sınırlamamız yok.”
Şu anda İstanbul’da 21 farklı lokasyonda park noktaları bulunuyor. Kayıtlı 2 bin üyeleri 41 araçlık filolaları var. Daha da büyümeyi hedefliyorlar.
Öztürk, araç paylaşımının Türkiye’de genç bir sektör olduğunu dile getirerek, “En büyük sorun insanların sunduğumuz modele alışmalarını ve gündelik hayatlarına entegre etmelerini sağlamak. Birçok insan yaptığımız işi araba kiralama ile karşılaştırıyor. Oysa farklı hizmet sunuyoruz” diyor.
Başka şehirlere açılım planı
Erben Öztürk, araç paylaşım sistemine İstanbul halkından olumlu tepkiler aldıklarını da dile getirerek, başta Ankara ve İzmir olmak üzere başka şehirlere de bu sistemi taşımayı planladıklarını belirtiyor. Öztürk, yeni sistemle insanları araç sahipliğinin külfetinden kurtarıyor.
‘Kolayca pes etmemek lazım’
İş hayatında başarını sırrıyla ilgili de Öztürk, şunları söylüyor: “Ben başarının sihirli bir formülü olmadığını düşünüyorum. Başarılı olabilmek için verimli çalışmak, her zaman dürüst olmak, kolay pes etmemek ve tabi ki şanslı olmak gerekiyor. Ayrıca takım oyunu çok önemli. Şirkette çalışan herkesin uyum içinde çalışması lazım.”
İhracatta yeni ödeme sistemi
Türkiye İş Bankası, ICC (Milletlerarası Ticaret Odası) tarafından dış ticarette yeni bir ödeme şekli olarak belirtilen BPO (Bank Payment Obligation-Banka Ödeme Yükümlülüğü) sistemini müşterilerinin hizmetine sunuyor.
Uluslararası ticarette artan rekabet nedeniyle maliyet unsurundan kaçınan firmaların açık hesap işlemlerinin arttığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, bu gelişmeler doğrultusunda ICC’nin yeni bir ödeme şekli oluşturduğunu söyledi. İnce, “Hızlı ve etkili bir şekilde ticaret yapma arayışları sonucunda, dünya ticaretinde akreditifli ödeme şeklinin görece azaldığı açık hesap işlemlerin arttığı gözlemlendi” dedi.
Etohum’dan girişimcilik kampı
Etohum’un 20-22 Şubat tarihleri arasında Antalya’da altıncısını gerçekleştirdiği Startup Turkey Girişimcilik kampı, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılarla oldukça hareketli geçiyor. Avrupa, ABD, Hindistan, İsrail ve Ürdün’den gelen girişimciler, dünya çapında başarı yakalamak isteyen rakiplerine tavsiyelerde bulunurken, akşamüstü düzenlenen speednetworking etkinliği de yüzlerce kişinin yalnızca iki saat içinde birbiriyle tanışmasını sağladı.
75 girişim ve 150 yatırımcının bir araya geldiği organizasyonda, belirli bir soruna etkili bir çözüm getiren ve bilgiyi yurtdışına ihraç edebilen girişimler ön plana çıktı.
Google Entrepreneurs Europe Başkanı da kampa katıldı.