EkonomiAra tatilde ‘sinemaya’ hücum var

Ara tatilde ‘sinemaya’ hücum var

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yarıyıl tatilinde 5 milyon kişinin sinemaya gideceği tahmin ediliyor. Yerli yapımların hasılat ve seyirci rekoru kırdığı da görülüyor. Aile Arasında ve Arif V 216 en çok ilgi gören Türk yapımları arasında başı çekiyor

Ara tatilde ‘sinemaya’ hücum var

Türkiye’de sömestir tatilinde sinemaya hücum var. 15 günlük tatil ve yeni vizyona giren Türk filmleri seyirci ve hasılat rekorları kırılmasını sağlıyor. Türkiye’de ara yıl tatil sürelerinde her yıl sinemaya gidiş oranlarında yüzde 150’lik artış yaşanıyor. Bu yılki ara tatilde 5 milyon kişinin sinemaya gideceği tahmin ediliyor. Yerli yapımların hasılat ve seyirci rekoru kırdığı da görülüyor. Aile Arasında ve Arif V 216 en çok ilgi gören Türk yapımları arasında başı çekiyor.

Haberin Devamı

Ara tatilde ‘sinemaya’ hücum var
Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz, geçen yıl sömestir döneminde seyirci sayısında 4 milyonun yakalandığını belirterek, bu yıl ki tatilde bu rakamın 5 milyonu bulacağını söyledi. 2017-2018 döneminde Türk filmlerinin her zaman olduğu gibi yine vizyon rakamlarında başı çektiğine dikkat çeken Oğuz, “2017’de en çok izlenen ilk 10 filmin 7’si yerli yapımlar oldu. Satılan 71 milyon biletin 40 milyonu yerli filmler içindi. İlk üçe sırasıyla Recep İvedik 5, Ayla ve Aile Arasında yerleşti. En çok izlenen yabancı film Hızlı ve Öfkeli 8, listeye ancak 5’inci sıradan girebildi” dedi.

Hasılat rekoru kırıldı

2018’de de yerli yapımların favori olarak devam ettiğini dile getiren Rıfat Oğuz, “İlk üç hafta hasılatlarında ilk sırayı Arif V 216 aldı. Son hafta ise ‘Enes Batur Hayal mi Gerçek mi?’ filmi vizyona sıkı bir giriş yaptı ve ilk sıraya yerleşti. Sömestr tatilleri yerli komedi filmlerinin ve animasyonların öne çıktığı dönemler” diye konuştu. 2017 geneline bakıldığında yıl boyunca sinema salonlarnıda 71 milyon 188 bin 594 bilet satıldığının görüldüğünü aktaran Rıfat Oğuz, hasılat rakamlarının ise bir önceki yıla göre yüde 25 artarak 870 milyon 773 bin TL’ye ulaştığını kaydetti. Oğuz, dönemsel olarak bakıldığında ise 2017’de en çok sinemaya gidilen ayların kasım, aralık ve şubat olduğu bilgisini verrek, “Bu sonuçları ABD verileri ile karşılaştırdığımızda, izleyicinin her mevsim sinemaya gittiği ABD’den farklı olarak Türkiye’de hala ‘sinema sezonu kıştır’ algısı olduğunu görüyoruz. ”

Haberin Devamı

Oğuz, Türkiye’de sinemaya gitme alışkanlıklarıyla ilgili de, “Erkekler kadınlara göre 1.5 kat daha sık sinemaya gidiyor. Yaşlarına göre bakıldığında ise, sinemaya en sık gidenler 16 yaş üstü öğrenciler ve genç çalışanlar olarak öne çıkıyor. 30’lu yaşların sonuna doğru sinemaya gidiş sıklığında bir azalma var. Bu oran emeklilikle 50’li yaşlarla birlikte tekrar artışa geçiyor. Gece seanslarını yüzde 83 oranında erkekler tercih ediyor. Öğrenciler 14.00-17.00 arasındaki gündüz seanslarını tercih ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Ara tatilde ‘sinemaya’ hücum var

Türk filmleri büyük ilgi görüyor

Bu sezon sinemaya Türk filmleri damga vuruyor. Gülse Birsel’in senaryosunu yazdığı Aile Arasında öne çıkıyor. 1 Aralık’ta vizyona girdi. Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar’ın rol aldığı film şu ana kadar en büyük izlenenler arasında. Arif V 21 ise 5 Ocak’ta vizyona girdi. Başrolü Cem Yılmaz oynuyor. Robot olan 216, insan olmanın hayalini kurmaktadır. Uzaydan dünyaya çok sevdiği arkadaşı Arif’in yanına gelir ve insan gibi yaşamaya başlar. Youtuber Enes Batur‘un hayat hikayesini anlatan Hayal mi Gerçek Mi? sinema filmi de yoğun ilgi görüyor. Film 3 gün içerisinde 454 bin 373 seyirciye ulaşmış durumda.

Ara tatilde ‘sinemaya’ hücum var

Anadolu’da en büyük eğlence

Yine 2017 verilere bakıldığında en sık Diyarbakırlıların sinemaya gittiğinin görüldüğünü dile getiren Rıfat Oğuz, şunları söyledi:

“Diyarbakır’ı sırasıyla Erzurum, İzmir, Ankara ve İstanbul takip ediyor. En az sıklıkta sinemaya giden il ise Kütahya. Buna göre Diyarbakırlıların sinemaya gitme sıklığı Kütahyalıların 6.5 katı, İstanbulluların ise 1.5 katı. İstanbul, Ankara gibi büyük kentler, büyük nüfusları barındırdıkları için bilet satışı da aynı oranda yüksek. Ancak bir kişinin sinemaya gitme sıklığına baktığımızda Anadolu kentleri ilk sıralara yerleşiyor.

Haberin Devamı

Bunun nedeni, büyük kentlerde daha fazla sayıda sosyal ve kültürel aktivite olanağı bulunması ve yaşayanların bu farklı seçenekleri tercih etmesi nedeniyle sinemaya gidiş sıklığının düşmesi.”