02.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Markalar, IFA 2018’e lanse ettikleri akıllı ev çözümleriyle damga vuruyor. Evde hemen her objenin akıllanması için çalışılıyor. Yapay zeka ve nesnelerin internetinin kullanıldığı ev, oturma odası ve mutfaktaki pek çok cihaz akıllanıyor. Ev teknolojisi, kullanıcıların tüm ev aletlerini, tabletle, telefonla veya akıllı TV’yle uzaktan kontrol edebilmesini de sağlıyor. Bu teknolojiler Google Asisstant ve Amazon Alexa ile uyuma da sahip. Nesnelerin internetine sahip akıllı ev cihazlarında gelecek yıllarda artış bekleniyor. IDC yetkilileri, akıllı hoparlör, temostat, fırın, TV gibi cihazların iOT sayesinde birbiriyle bağlantıda olacağını söyledi. IDC’ye göre 2017 yılında dünyada 433 milyon akıllı ev cihazı pazara sunuldu. Biz de IFA 2018’deki akıllı ev cihazlarına baktık.
Işığa uzaktan kontrol
Lenovo da akıllı ev cihazlarına alanına girdi. IFA 2018’de bir seri akıllı ev cihazı lanse etti. Assistant ve Alexa ile uyumlu cihazlar. Bunun yanı sıra Lenovo Smart Display’i kontrol merkezi olarak kullanarak evdeki farklı fonksiyonları sadece seslerini kullanarak kurabilmek, kontrol edebilmek mümkün. Lenovo, fiş, kamera ve ampule akıl verdi. Akıllı fişle prize takılı tüm cihazları kontrol mümkün. Akıllı ampul ise kullanıcıların evlerinin ışıklandırmasını uzaktan zamanlamasını ve özelleştirmesini sağlıyor. Her yerden renk sıcaklığı ayarlanıp parlaklığı azaltılabiliyor. Kasım ayında piyasada olması bekleniyor.
Uyarı gönderiyor
Akıllı evde yerli bir teknoloji de var. Grundig HomeWhiz akıllı ev teknolojisi, kullanıcıların tüm ev aletlerini, tabletle, telefonla veya akıllı TV üzerinden tek bir yerden kontrol etmesine olanak tanıyor. Grundig Gateway teknolojisi evde oluşan binlerce datayı inceliyor, değerlendiriyor ve harekete geçiyor. Örneğin evde kişi yoğunluğuna göre klimayı ve hava filtresini ayarlıyor. Gece siz uykuya giderken alarmları aktif hale getirip, pencere açıksa uyarıyor, ışıkları kapatıyor. Hem güvenlik hem de enerji tasarrufu sağlıyor. Mesh teknolojisi sayesinde de internet bağlantısı kesildiğinde de evin içinde hizmet kesintisiz devam ediyor.
Samsung’dan 8K’lı TV
Samsung da, IFA 2018’de yeni akıllı ev teknolojilerini sergiliyor. Yapay zeka ve nesnelerin internetinin günlük yaşama getirdiği rahatlığı ürünlerine aktarıyor. Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy, akıllı ev teknolojisi çağını şekillendirmek için uğraştıklarını söyledi. Gürsoy, ürün ve hizmetlerinin birbiriyle etkileşim halinde olmasıyla yaşamı daha akıllı kıldıklarını kaydetti. Samsung, fuar kapsamında 8K yapay zeka video ölçekleme özelliğine sahip Q900R Qled 8K modeliyle öne çıkıyor. 65, 75, 82 ve 85 inç olmak üzere ultra büyük ekran boyutuna sahip olacak TV, gerçek 8K çözünürlükte ekrana sahip.
Yapay zekalı hoparlör
Huawei de akıllı evin bir parçası olabilecek akıllı müzik hoparlörünü tanıttı. IFA 2018 kapsamında, 4G Router ve Amazon Alexa destekli akıllı hoparlör özelliklerini tek donanımda toplayan Huawei AI Cube ürününü tanıttı. Bu cihazla kullanıcılar internete de bağlanabiliyor. Akıllı cihazlarını bu ürünle kontrol edebilen kullanıcılar, kompakt tasarımıyla öne çıkan bu cihazla, kaliteli bir müzik deneyimi de yaşayabiliyor. Wi-Fi desteği de sunan ürün veri transferi de yapabiliyor. Alexa ile uyumlu çalışarak 45 bin komutu algılayabiliyor. 400 mil ses kavitasyonu ve alüminyum diyafram yapısı ve üç boyutlu mini bir gövdesi var.
İLGİNÇ ÜRÜNLER
Uyku robotu geldi
IFA 2018’de birbirinden ilginç icatlar da sergileniyor. Bunlardan biri uyku robotu. Somnox adlı firma tarafından geliştirilen robot, insanların sağlığını ve mutluluğunu bir evcil hayvanın verdiği sıcaklık gibi artırmayı hedefliyor. The Sleep Robot, bu alandaki ilk adımlardan biri. Uyku sorunu olan insanlara yardım etmeyi amaçlıyor. Küçükken oyuncaklarınıza sarıldığınız gibi Somnox’a hafifçe sarılıyorsunuz. Robotun açma düğmesine basıyorsunuz, daha sonra robot, nefes alıp verme sesini ya da sizin seçtiğiniz farklı sesleri çıkarmaya başlıyor. Uyku ritmine geçiyor. Siz de farkında olmadan robota uyum sağlıyorsunuz.
Çay demleyen akıllı otomat
Vestel Ventures bünyesindeki ilginç ürünler de fuarda sergileniyor. Akıllı çay demleme otomatı SwarTeaIoT bunlardan biri. Türk mühendislerce Türkiye’de geliştirilen ve üretilen SwarTeaIoT, demleme çay keyfine teknolojik bir boyut katıyor. SwarTeaIoT sayesinde, önceden su ve çayın yerleştirilmesi halinde cep telefonuna yüklenen bir uygulamayla uzaktan demleme yapılabiliyor. Cep telefonlarına veya bilgisayarlarına yüklenen aplikasyonla veya dokunmatik ekran üzerinden istenen bardak tipi ve dem oranında çay sipariş edilebiliyor. 6 saatten uzun süreyle lezzetini koruyabilen demleme çayı, sudan, çaydan ve elektrikten yüzde 50’den fazla tasarruf ederek sunabiliyor.
Anında çeviri yapıyor
Japon firma Sourcenext, yapay zekalı anında sesi çeviren cihazı Pocketalk’u fuarda tanıttı. Bu cihaz kullanıcıların anında iki taraflı olarak 74 dilde çeviri yaparak iletişim kurmasını sağlıyor. Cihaz kablosuz internet, mobil veri üzerinden çalışıp kişisel hotspot’unuz da olabiliyor.