10.08.2013 - 12:27 | Son Güncellenme:
Türkiye'de cep telefonu sayısı artarken, sektörde önemli sayıda dolandırıcılık girişimi olduğu ortaya çıktı. Kimlik fotokopisini aldıkları kişilerin bilgisi ve rızası dışında açılan hatları başka isimlere satan bazı cep telefonu bayilerinin, sadece bir vatandaşın adına 274 cep telefonu hattı kaydettirdiği ortaya çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından vatandaşların haberi olmadan adlarına açılan cep telefonu hatlarının iptal edilmesini sağlamak için başlatılan 'İnternet Üzerinden Hat Sorgulama Hizmeti'nin altı aylık sonuçlarına göre 6 aylık dönem içerisinde 2 milyon 171 bin kişi başvurarak adına açılmış başka hat olup olmadığını sorguladı.
Hatlar başkasına satılıyor
Hat sorgulama sistemi sorgulama sonuçlarında 1 milyon 579 bin 366 kişinin üzerinde birden fazla hat olduğu tespit edildi. 15 bin 172 kişi ise kendi adlarına 10'dan fazla hat açıldığı bilgisiyle karşılaştı.
Sorgulama yapan vatandaşların GSM operatörlerine başvurarak haberleri olmadan açılan hatların iptal edilmesini talep etmeleri üzerine operatörler bu hatları kullanan kişileri arayarak kullandıkları hattı üzerlerine almaları gerektiği uyarısında bulundu. Bu bilgilendirme ve uyarılar sonucunda 600'den fazla kişi kendisinin kullandığı ancak başkasının üzerinde kayıtlı olan cep telefonu hattını üzerine aldı. Bazı cep telefonu bayileri tarafından, kimlik fotokopisini aldıkları kişilerin bilgisi ve rızası dışında açılan hatların başka isimlere satıldığı yönündeki haberler daha önce de kamuoyuna yansımıştı. Bu yöntemin özellikle konuşma ücretinin tahsili için hat sahibine fatura gönderilmesine gerek olmayan ön ödemeli hatlarda daha çok kullanıldığı belirtiliyor.
SUÇ AMAÇLI KULLANILIYOR
Bir başka kişi üzerine habersiz açılan cep telefonu hatlarının farklı amaçlar için kullanılması nedeniyle hat sahipleri çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. Başkasının adına hat alan bazı kişiler, bu hatları suç işlemek veya uygunsuz mesajlar göndermek amacıyla kullanabiliyor. Bu tür olaylar nedeniyle de kâğıt üstünde hattın sahibi olarak gözüken ancak bundan haberi olmayan vatandaşlar da bazı zorluklar yaşayabiliyor. BTK, Mart 2012 tarihli kararı ile mobil işletmecilere açık hat nedeniyle ceza uygulamıştı.
Üç aylık süre kaldı
BTK tarafından geçen yılın eylül ayında alınan karar ile de kendi adlarına abonelik sözleşmesi olmadan başkalarının adına açılmış cep telefonu hattı kullananlara, bu hatları üzerlerine almaları için bir yıllık süre tanınmıştı. Buna göre başkalarına ait cep telefonu hatlarını kullananların 1 Ekim 2013 tarihine kadar ilgili GSM işletmecisine başvurup taahhütname imzalayarak, kullandıkları hattı herhangi bir ücret ödemeden üzerlerine almaları gerekiyor.
Kaynak: Ercan Baysal/Star