07.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
İSMAİL ŞAHİN - Her yıl İstanbul’da dünya turizminin nabzını tutan 27. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı dün başladı. Fuara Türkiye’nin hemen her şehrinden katılımın yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarından ülkelerin de yoğun ilgisi var. Özellikle yaz sezonu için turizmin yönünü belirleyen fuarda Akdeniz çanağında önemli bir rekabet görülüyor. Türkiye’nin deniz turizminde son yıllarda dikkat çeken ataklar yapan rakipleri de fuarda büyük tanıtım atağına kalktı. Bu ülkelerin başında gelen Mısır, her yıl artan sayıda Türk turist ağırlıyor. 2023 yılında 130 bin Türk turist ağırlayan Mısır, 2024 yılında bu sayıyı iki katına çıkarmayı hedefliyor. Mısır tarafından bu hedef için çeşitli organizasyonlara katılımın yanı sıra kısa süre içinde İstanbul’a turizm ofisi açma planının da devreye alınması üzerine çalışılıyor. Turizm standındaki yetkililer, özellikle deniz turizminde Sharm El Sheikh bölgesinin çok revaçta olduğunu; ortalama bir otel fiyatının 50 dolar, uçak fiyatının da gidiş dönüş 300 dolara denk geldiğini ifade ediyor.
Yıllık yüzde 30 artış
Bölgenin bir diğer güçlü turizm ülkesi Yunanistan, tatil satışlarını Türk acenteler üzerinden yapıyor. Yakın zamanda Yunan adalarına kapıda vize imkanı getirilmesiyle bölgeye giden Türk turist sayısının artması bekleniyor. Cezayir de Akdeniz’in güç kazanan turizm ülkeleri arasında bulunuyor. Türkiye’deki turizm acenteleriyle çalışan Cezayirli tur operatörleri, her yıl Türk turistlerin sayısının yüzde 30 artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Pek çok turizm çeşidi ve modelinin yol haritasını şekillendiren fuarda bu yıl ‘seyahat trendleri’, ‘sağlık turizmi’, ‘sorumlu turizm’, ‘seyahat teknolojileri’ dört ana gündem konusunu oluşturuyor. 9 Şubat’a kadar devam edecek fuarda onlarca ülkeden 300’ü aşkın satın almacı bulunuyor.
Hedef, 12 ay turizm
EMITT Fuar Direktörü Hacer Aydın, fuarın Türkiye ekonomisine, turizmine ve ülke markasına büyük katkısı olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi: “2024’e dair hedeflerimiz arasında turizmi çeşitlendirmek, alternatif turizm ürünlerini tanıtmak ve bu sayede turizmi yılın 12 ayında tüm ülkeye yaymak bulunuyor. Özellikle dünya genelinde yükselen pazarlara ve Amerika ile Uzak Doğu gibi uzak pazarlardaki ülkelerin üst gelir grubuna odaklanarak turizmi genişletmeyi planlıyoruz. Yerli turizm sezonunun 12 aya yayılmasının, sektörde karlılık ve rekabet gücünün artmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye’nin turizm gücünü keşfederken, geleceğin destinasyonlarına yeni yollar inşa edeceğiz.”
Vize vurgusu
Fuarda Türkiye’nin pek çok şehri güçlü turizm tanıtımlarıyla stant kurdu. Yanı sıra özellikle İtalya, Gürcistan, Mısır, Azerbaycan, Bulgaristan, Sırbistan, Özbekistan‘dan büyük katılımlar dikkat çekiyor. Fuarda, pek çok ülkeden üst düzey katılım da sağlanıyor. Bulgaristan Turizm Bakanı Zaritsa Dinkova ve Büyükelçi Angel Çolakov da bulundu. Bakan Dinkova, vize konusunda adım atacaklarını, çoklu ve uzun süreli vize üzerine çalışılabileceğini söyledi.