EkonomiAile şirketini 'tornacı Sibel usta' ayakta tuttu

Aile şirketini 'tornacı Sibel usta' ayakta tuttu

29.11.2016 - 11:16 | Son Güncellenme:

Ekonomik  sorunlar yaşayan eşine destek olmak amacıyla 30 yıl önce başladığı tornacılık  mesleğinde ustalaşan Sibel Bezci, geçen sürede aile şirketini ayakta tutmayı  başardı. Makineler için program da yazabilen torna ustası kadın, 2 kadın  komşusuna da iş verdi.

Aile şirketini tornacı Sibel usta ayakta tuttu

İzmir'de, eşinin işlerinin kötüye gitmesi üzerine torna tezgahının başına geçen Sibel Bezci, ustalık gösterdiği mesleği sayesinde hem içerisinde bulundukları ekonomik sıkıntının atlatılmasını sağladı hem de firmanın büyümesinde etkin rol oynadı. Bornova Hurdacılar Sitesi'ndeki iş yerinde eşiyle omuz omuza vererek çalışan 48 yaşındaki Bezci, erkek mesleği olarak bilinen tornacılığı uzun yıllardır sürdürüyor.

Haberin Devamı

Meslek lisesi makine ressamlığı bölümünü bitirdikten sonra hayatını İnan Bezci ile birleştiren Sibel Bezci'nin torna tezgahının başına geçmesinde, evliliklerinin ilk yıllarında eşinin iş yerinde yaşadığı ekonomik sorunlar etkili oldu. "Eşime nasıl destek olurum" diye düşünürken bir anda kendini torna tezgahının başında bulan Bezci, başta zorlansa da kısa sürede mesleğinde ustalaştı. Kayınpederinin karşı çıkmasına rağmen eşiyle omuz omuza çalışan Bezci, küçük iş yerlerinin büyümesine katkı sağladı.

'EŞİMİN İŞLERİ BOZULUNCA....'

Şimdilerde CNC makinelerini büyük bir ustalıkla kullanan aynı zamanda program da yazabilen torna ustası kadın, sektörde yaşanan eleman sıkıntısını ise yine hemcinsleriyle çözdü. Atölyelerinde çalışacak işçi bulamayan Bezci, iş teklifini kabul eden 2 kadın komşusuyla çalışmanın mutluluğunu yaşıyor. Bezci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genç yaşta evlenip kendini de iş yaşamının içerisinde bulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Henüz 18 yaşında hayatını İnan Bezci ile birleştirdiğini hatırlatan Bezci, "Aslında baba mesleği olan makine ressamlığı bölümünü istemeyerek okudum. Evlendikten sonra tornacı olan eşimin işleri bozuldu. Ona yardımcı olma adına tezgahın başına geçtim. Sonra işi bırakmadım ve tam 30 yıldır eşimle beraber çalışıyoruz." dedi.

'DEMİR KOKUSUNU ÇOK SEVİYORUM'

Tornacılıktaki başarısında meslek lisesi eğitiminin etkili olduğunu anlatan Bezci, çevresindekilerin "bu işi yapamazsın" şeklindeki sözlerinin kendisini hırslandırdığını vurguladı. O dönemde mesleğinde hiç kadın olmadığını ifade eden Bezci, şöyle konuştu:

"Eşim iş görüşmelerine gittiğinde atölyenin kapılarını kapatarak çalışıyordum. Demir kokusunu çok seviyorum. Zor günler geçirdik ancak hiçbir zaman kendisini yalnız bırakmadım. Çünkü çocuklarımızın geleceği söz konusuydu. İşin güzel tarafı şimdi yanımızda 2 kadın da çalışıyor. Yıllarca komşuluk yaptığım 2 ev hanımı sektöre girdi. Keşke bu işi yapan daha fazla kadın olsa diye düşünüyorum.

Sibel Bezci'nin 30 yıllık hayat arkadaşı İnan Bezci ise eşinin, torna makinesinin başındaki performansından bir hayli memnun.

Haberin Devamı

'BENİ GEÇTİ'

Atölyeyi eşinin çevirip yönettiğini vurgulayan Bezci, "Gerçeği söylemek gerekirse ilk atölyeye geldiğinde fazla ümitli değildim ama azmi sayesinde bütün ön yargılarımız değişti. Başta imalat olmak üzere zamanla her konuda beni geçti. Eşim, sektöre kattığı kadın çalışanlarla çok önemli işlere imza attı." diye konuştu. Sibel Bezci'nin iş teklifinin ardından 4 yıl önce tornacılığa başlayan 40 yaşındaki Birgül Özdemir de hayatından bir hayli memnun olduğunu söyledi.

Aldığı eğitimin ardından tornacı olduğunu kaydeden Özdemir, "Sibel Hanım bana mesleği öğretti. Tornayı hayatımda daha önce hiç duymamıştım. Yakın çevrem şaşırıyor. 'Tornacılık erkek işi değil mi' diyorlar. Kadınlar gelsin görsün, bu mesleği rahatlıkla yapabilir." diye konuştu

Sibel Bezci'nin 27 yaşındaki mekatronik mühendisi oğlu Ali Bezci, annesini kendisine örnek alıyor. Annesiyle gurur duyduğunu belirten Bezci, "Bu mesleği bize annem sevdirdi. Bir ömür boyu annemle atölyede beraber çalışmak istiyorum." dedi.

Yazarlar