EkonomiAB ürün güvenliğine Türkiye’yi de kattı

AB ürün güvenliğine Türkiye’yi de kattı

02.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gümrük Birliği kapsamında Türkiye’nin de uygulamak zorunda olduğu ürün güvenliği mevzuatı yenilendi.

AB ürün güvenliğine Türkiye’yi de kattı

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Avrupa Komisyonu tarafından güncellenen “Mavi Rehber”e göre, ürünlerin kullanma talimatında; montaj, kurulum bilgilerinin yanı sıra bakım, temizlik ve onarım bilgilerine de yer verilecek. İmalatçılar, kendilerini bir ürünün ortalama kullanıcısı durumunda düşünerek, ürünü makul bir şekilde nasıl kullanacaklarını öngörecek. Yalnızca profesyoneller tarafından kullanılması amaçlanan cihazların, profesyonel olmayan kişiler tarafından da kullanılabileceği düşünülerek, basit talimatlara yer verilecek. Ürünlerle ilgili güvenlik talimatları, talep eden tüketiciler için her zaman basılı versiyon olarak ücretsiz sunulacak. Bunun yanında, bir internet sitesi üzerinden de ürünlerle ilgili güvenlik bilgilerine yer verilebilecek.

Haberin Devamı

‘İklim’ kriteri

Dış mekan kullanımına yönelik ürünler için, değişen iklimle ilgili tahminlerin, ürünün performansını nasıl etkileyeceği de göz önüne alınacak. İklim değişimi doğrultusunda, ürünün performansına dayalı eski tahminler revize edilecek. Ürünün alışılmış kullanım ömrünün aşılması halinde, imalatçıların ürünü beklenen daha aşırı iklim koşullarına hazırlaması gündeme gelebilecek. Yani üreticiler, küresel ısınma koşullarına göre orta vadede ürünlerinin dayanıklılıklarını yeniden düzenleyecek.

Ürünler piyasaya arz edildikten sonra ömür uzatma süreçlerine tabi tutulabilecek. Bu işlemler ürünü orijinal durumuna döndürmeyi amaçlayabileceği gibi, üründe önemli değişiklikler yapılması anlamına da gelebilecek. İmalatçıların, bazı ürünlerin onarımı için üçüncü taraflara belirli bir süre için yedek parça sağlamaları şart olacak. Ev tipi bulaşık makineleri, klimalar, çamaşır makineleri ve kurutma makineleri bu kapsamda değerlendirilecek. Piyasaya arz ettiği bir ürünün AB uyum mevzuatına uygun olmadığını düşünen imalatçılar, söz konusu ürünü uygun hale getirmek, piyasadan çekmek veya geri çağırmakla mükellef tutulacak. E-ticarette yer alan web mağazaları, çevrimiçi pazar yerleri ve platformlar da bir dizi sorumluluğa tabi olacak. E-ticaret platformları, sitelerinde yer alan yasadışı içeriği farkettikten sonra, onu kaldırmak veya erişimi engellemek zorunda olacak, aksi halde içerikten sorumlu tutulacak. Rehbere göre, Türkiye ile AB arasındaki sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerinin ticaretini kapsayan Gümrük Birliği anlaşması, Türkiye’nin tüm AB ürün mevzuatına uyum sağlamasını gerektiriyor. Gümrük Birliği, Türkiye’nin ürün ve kalite altyapısına ilişkin; CE işareti, piyasa gözetimi ve denetimi, akreditasyon, standardizasyon konularında da AB mevzuatını benimsemesini gerektiriyor. Rehberin Türkçe çevirisine önsöz yazan Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Türkiye’nin ürün güvenliği alanında AB ile aynı kuralları ve sistemi uyguladığını vurgulayarak, “Rehberin, ürün güvenliği süreçlerinde yer alan tüm paydaşlar için yol gösterici olmasını ve önemli bir referans kaynak haline gelmesini temenni ediyoruz” dedi.

Yazarlar