29.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Yerli teknoloji firması Reeder, 50 milyon TL yatırımla Karadeniz bölgesinin yazılım konusundaki ilk Ar-Ge merkezini kuruyor. Samsun’da Reeder fabrikasının içinde kurulan merkezde 30 mühendis istihdam edilecek. Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, “Karadeniz’de yazılım alanında ilk araştırma merkezi olacak. Ayrıca ikinci fabrika yatırımına hazırlanıyoruz. İlk etapta 50 milyon TL, 2023 yılına kadar da 80 milyon TL’lik yatırım yapmış olacağız” dedi.
Ar-Ge merkezinde ilk etapta beş proje üzerinde çalışacaklarını aktaran Saral, “Cihaz testlerinde manuel tarafı azaltan bir çalışmamız olacak. LCD üretmeye başladık, batarya üretimi başlıyor, anakartı tamamen burada dizmeye başladık. Şarj aleti taşımak yerine çıkarılabilir bataryalı modeller üretiyoruz. Telefonlarda bataryayı en çok tüketen şey LCD. LCD’nin enerji tüketimini azaltacak teknoloji üzerinde çalışacağız. Ayrıca tüketicilerin çoğu telefonlarındaki bataryaların ömrü ve durumunun ne olduğu konusunda çok fikir sahibi değil. Kullandığınız cep telefonunun bataryasının durumunu öğrenebileceğiniz bir teknoloji olacak” bilgisini verdi.
İkinci fabrika yolda
Saral, Samsun’da ikinci fabrikanın 2022’nin ilk çeyreğinde açılacağını aktardı. Saral, şu anda ayda 600 bin adetlik üretim yaptıklarını, yeni fabrikayla üretim miktarının yılda 2 milyon adedi bulacağını kaydetti. Saral, “Akıllı saat ürettik çok ilgi gördü. İlk akıllı bileklik gelecek haftalarda çıkacak. Temizlik robotu Alfreed kısa süre içinde satışa çıkacak. Ayrıca yerli üretim drone ve e-scooter planlıyoruz” diye konuştu.
‘Çip krizinden etkilenmedik’
Pandemide üretime hiç ara vermediklerinden de bahseden Saral, şunları söyledi: “Hiç üretime ara vermedik, çalışanları işten çıkarmadık. Hemen aksiyon alıp temassız ateş ölçer ürettik ve çok talep gördü. Cep telefonu ve tablet üretimleri sürdü. Bugün ayda 50 bin adet cep telefonu satıyoruz. Tablet satışı da 15 bin adet civarında. Çocuk ve yetişkin akıllı saatlerini ayda 5-10 bin adet arasında satıyoruz. 2022 yılında 5 tane daha yeni cep telefonu modelimiz gelecek. Çinli ortağımız sayesinde de çip krizinden etkilenmiyoruz.”
Yerli ürün sahiplenildi
Sezen Sungur Saral, pandemi döneminde yerli üretim ürünlere ilginin arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Devletin yerli ve milli üretimi ön plana çıkarmasıyla gerçekten kendimizi ifade etme imkanı bulduk. Pandemide de yerli üretim ön plana çıktı. İnsanlar önceden yerli ürünlere güvenmez, kafa çevirirdi. Artık tüketici yerli üretimi sahipleniyor, gururlanıyor. Eskiden Türkiye’de yapılamaz diye karşı çıkılırdı. Bu algı değişti.”